Een likje honing kan overal bij

Eén van mijn guilty pleasures in de keuken is honing. Stiekem neem ik nog wel eens een flinke druppel op mijn vinger uit een knijpfles om tussendoor te ‘snoepen’. Tijdens fantasy evenementen halen we hakhoning bij een van onze favoriete kraampjes en ik drink zo af en toe een glaasje mede. Een laagje op mijn boterham zeg ik ook geen nee tegen, net zoals in de thee. Afgelopen week maakte ik kennis met een leuke webshop waar je een breed assortiment aan producten van de bij kunt vinden.

Plezier van de bij

Bijen worden altijd al gezien als vlijtige beestjes. De laatste jaren gaat het helaas niet goed met de populatie. Het is niet voor niets dat Natuurmonumenten een complete actie opzette voor het behoud van dit insect. Imkers werken steeds meer samen en doen er van alles aan om de bijensterfte terug te dringen. Ik ben daar blij mee, want de bij zorgt onder andere voor de bestuiving van appels, tomaten, aardbeien en koffie. In mijn eigen tuin zorg ik er dan ook voor dat ik de lavendel zo lang mogelijk laat bloeien en wil ik komend voorjaar een groot insectenhotel gaan bouwen met genoeg plek voor wilde bijen.

Lekkerbek

Als het om eten gaat, dan houd ik wel van een hapje. De meeste mensen die voor het eerst met mij uit eten gaan in een all you can eat verwachten niet dat ik meerdere malen opschep en het ook nog weggewerkt krijg. Het grappige is dat ik op normale dagen overdag niet zo bijster veel eet, maar ’s avonds graag een keer extra mijn bord vul. Ik houd er van om lekkere dingen te eten en drinken. Honing past daar absoluut bij. De kinderen op de vorige bso hebben door mij dan ook geleerd om honing op brood te eten. We noemden het daar overigens een ‘boterhammetje bijenkots’. Ondanks die benaming aten we er gulzig van.

(online) Naar de imker

Honing is geen goedkoop product, gezien de hoeveelheid werk die er in zit qua productie snap ik dat ook wel. Een echt ambachtsproduct. Aangezien we het thuis veelvuldig gebruiken, vinden we het ook leuk om op braderieën potjes mee te nemen bij de echte imkers. In ons dorp zitten ook bijenhouders en daar zijn we ook wel eens wat voorraad gaan halen. De meeste imkers verkopen enkel de honing zelf, de grotere imkerijen hebben nog veel meer producten in hun assortiment zitten zoals propolis, bijenwas, honingwijn en verzorgingsproducten. Op Lekkerhoning.nl vind je al dit soort producten in de webshop. Best fijn, want niet alles wat je daar aantreft vind je binnen handbereik in de winkels. Van Lekkerhoning kreeg ik de mogelijkheid om zelf een pakketje samen te stellen om hun producten uit te proberen. Naast ‘gewone’ honing besloot ik eens verder te kijken en ook nieuwe dingen uit te proberen.

Honing-Soufflé

Honing-Soufflé is iets waar ik nog nooit van gehoord had. Geen idee wat ik me er bij moest voorstellen. Een toetje wat je a la crè­me brûlée uit een potje kunt lepelen? Nee, dat is het niet. Het is wel een toevoeging voor toetjes of om op de boterham te smeren. Zelf smeer ik het op maïswafels als tussendoortje. Honing-Soufflé wordt gemaakt door honing gedurende een lange tijd op een speciale manier te roeren. Het wordt dan een dikkere substantie waarin alle voedingswaardes bewaard blijven. De soufflé wordt extra op smaak gebracht met andere ingrediënten. Ik koos voor pinda’s met karamel. Lekker? Best wel, al moet ik nog steeds een beetje wennen aan de smaak. Die is namelijk nergens mee te vergelijken. Aangezien het aardig zoet is, smeer ik ook niet meer dan twee wafels tegelijk. Herhalingsvatbaar? Naar mijn idee wel, maar ben ook wel benieuwd naar de andere smaakvarianten.

Lippenbalsem

Chantal heeft regelmatig droge lippen en gebruikt dan een lippenbalsem. Het liefst doet ze dat met een balsem op natuurlijke basis. Eerder al nam ik een variant mee met propolis vanuit een imkerij die haar goed bevallen was. Tijdens het rondkijken op de webshop vroeg ze mij dan ook meteen of ik een stick voor haar mee wilde bestellen. Propolis werkt goed tegen bacteriën, virussen en schimmels. Het goedje stimuleert tevens het afweersysteem van het menselijk lichaam en remt de ontstekingsreacties, waardoor wonden sneller genezen. Extra voordeel van de lippenbalsem is dat deze niet vet is.

Kaarsen

De geur van bijenwas heb ik altijd lekker gevonden. Als kind vond ik het dan ook geweldig toen ik eens bij een openluchtmuseum een kaarsje van bijenwas mocht rollen. Na het rollen roken mijn handen helemaal naar de was en voelden lekker zacht en vettig aan. Thuis staken we het lontje aan en de geur verspreidde zich over de hele kamer. Meestal hadden we maar een of twee kaarsjes en was het plezier ervan dan ook snel over. Meer dan een jaar terug kregen onze jongens ook de kans om ergens een kaarsje te rollen. Ze waren er zo trots op dat ze dat gedaan hadden en dat ze mochten helpen om het aan te steken. We besloten om de geur en het plezier weer in huis te halen, want Lekkerhoning heeft naast kant en klare kaarsen ook pakketjes waarmee je zelf de kaarsen kunt draaien. Natuurlijk zit de lont er ook bij.

Gewoon, honing!

Ik begon mijn verhaal er al mee dat ik best verzot ben op honing en dan bedoel ik gewoon de vloeibare. Het is dan ook logisch dat er twee verschillende potjes in mijn keuzepakketje terecht kwamen. De smaak van honing wordt bepaald door het gebied waarin de bijen leven. De planten die ze er tegenkomen maken het dat er een zoete smaak ontstaat of juist een wat uitgesproken krachtige smaak. Zelf heb ik niet echt een favoriet, al hebben de iets zoetere wel mijn voorkeur boven de wat zwaardere smaken van de donkere honing. De imker kan geen enkele keer exact dezelfde honing produceren als de partij ervoor. Per seizoen wisselt de smaak afhankelijk van de begroeiing en de weersomstandigheden. Maar waarom ik voor honing kies? Ik vind het gewoon enorm lekker.

Deze blog bevat gesponsorde producten.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *