Een kraamcadeau voor elk gezinslid

kraamcadeau, babycadeau, kraamvisite, baby, cadeautje baby

Hoera, er is weer een nieuwe wereldburger bij. Een kleine jongetje of meisje is geboren. Deze keer is het niet in jouw gezinnetje, maar mag je de baby bewonderen bij een familielid, vriend of collega. Uit goede gewoonte neem je een kraamcadeautje mee voor de baby of voor de mama. Is het niet veel leuker om aan iedereen in het nieuwe, uitgebreide gezinnetje te denken? In deze blog geef ik je cadeau tips voor elk gezinslid.

Welk bedrag voor een kraamcadeau?

De geboorte van een kindje is een bijzondere gebeurtenis. Uit traditie geven we een leuk cadeautje tijdens het kraambezoek. Regelmatig wordt de vraag gesteld hoe duur een kraamcadeautje moet zijn. Daar heb ik een simpel antwoord op, dat bepaal je helemaal zelf. Hoewel op internet vaak onderscheid gemaakt wordt tussen geboortepresentjes voor familieleden, goede vrienden en collega’s, kies jij nog altijd zelf wat je wilt uitgeven. Een ander kan niet in jouw portemonnee kijken om te zien welk budget je te besteden hebt. Het allerbelangrijkste is de intentie waarmee je het geeft.

Een cadeautje voor de baby

Als je aan een cadeautje voor tijdens een kraamvisite denkt, denk je vaak eerst aan een presentje voor de pasgeborene. Maar wat geef je een baby cadeau? Het is erg leuk om het cadeautje een persoonlijk tintje mee te geven. Een lieve zachte knuffel met daarop de naam en eventueel de geboortedatum gedrukt of gepersonaliseerd houten speelgoed doet het altijd goed. Cadeautjes waar ze langere tijd plezier van hebben is altijd fijn en kunnen zelfs een herinnering aan de gever worden. Als eerste speelgoed kun je gaan voor speeltjes waaraan veel te voelen en ontdekken is zodat de jonge spruit zijn of haar zintuigen ontwikkelt.

Een kraamcadeau voor mama

Vaak wordt tijdens een kraambezoek ook een cadeautje meegenomen voor de mama. Na negen maanden een kleine meedragen en hard werken tijdens de bevalling is zij, naast de kleine, het stralende middelpunt. Een bosje bloemen, een verwenpakket voor onder de douche of een bon voor een wellness vallen altijd goed. Dure armbandjes met daarop de naam van de kleine zijn voorbehouden aan de partner in de vorm van baargoud. Het allerliefste zien moeders ’tijd’ als cadeau. Dat kan in de vorm van een keertje helpen met het huis schoonmaken, babysitten zodat er een keer doorgeslapen kan worden of door voor haar te koken. In de eerste tijd moet er altijd gezocht worden naar een nieuwe routine en een klein beetje hulp doet dan wonderen.

Geef papa ook eens een kraamcadeau

Tijdens de meeste babybezoekjes zijn de kraamcadeautjes voor de baby en de moeder. De vader wordt hierin vaak vergeten. Toch heeft ook hij zijn bijdrage geleverd. Niet alleen in de vorm van een zaadje planten, maar ook door de moeder negen maanden te ondersteunen en zal hij dat blijven doen zolang de kinderen opgevoed worden. Als de papa al iets krijgt, dan is dat vaak een bierpakket en niet iets blijvends. Voor vaders zijn er bijvoorbeeld erg leuke armbandjes te vinden die gepersonaliseerd kunnen worden met de naam van hun kindje(s). Aangezien de meeste papa’s ook wel humor hebben, kan wat tegeltjeswijsheid nooit kwaad. Daar heeft Papa’s wereld in ieder geval al genoeg inspiratie voor. Er zijn ook heel wat leuke boeken uitgebracht voor papa’s. Wat dacht je bijvoorbeeld van een boek met tips van leuke activiteiten die je met je kind gedaan moet hebben. Geef je dat bij de geboorte, dan kan er alvast goed voorbereid worden voor de toekomst.

Een cadeautje voor papa en mama samen

In plaats van een apart cadeautje voor de vader en de moeder, kun je ook een cadeau voor papa en mama samen geven. Na de geboorte verandert de dynamiek tussen het stel enorm en komt de relatie vaak op de tweede plaats te staan. Tijd voor elkaar is erg belangrijk, dus het geven van een avondje uit is altijd welkom. Een bon voor een etentje, bioscoopbezoek of een andere activiteit is dan erg handig. Die kan ingezet worden op een moment dat het de kersverse ouders uitkomt. Wil je het nog makkelijker voor ze maken, dan bied je aan om een keer te komen oppassen.

Een baby krijgen is niet heel erg goedkoop. Zeker niet als het de eerste is. Je moet als ouders dan nog alles nieuw aanschaffen. Wil je de papa en mama daarin een beetje ondersteunen, dan ga je voor nuttige cadeautjes. Vraag ze eens aan welke spullen ze bijvoorbeeld nog heel erg behoefte hebben of geef ze een cadeaubon voor een babyspeciaalzaak. Bij het geven van babykleding is het handig om de ouders even te vragen welke maat gewenst is. Te klein is nooit goed, maar met een maatje te groot kun je al snel in het verkeerde seizoen uitkomen.

Kraamcadeau voor broer of zus

Daar zit je dan als broertje of zusje. De een na de ander komt het huis in om naar de baby te komen kijken. Bij jou hebben ze dat ooit al eens gedaan, dus nu gaat alle aandacht naar het nieuwe kindje. Zelf ben je ook heel druk met je nieuwe broertje of zusje bezig, maar je ziet wel dat het allemaal cadeautjes krijgt. Hoe leuk is het als de visite dan ook iets kleins voor jou meeneemt. Iets om je mee bezig te houden terwijl papa en mama de zoveelste luier verschonen of als de baby te drinken krijgt. Als kraamvisite kun je een kleinigheidje voor de broer of zus meenemen in de vorm van een kleurboek of ander knutselmateriaal, hiermee laat je zien dat ze al groter zijn en veel meer kunnen dan de baby. Educatief speelgoed waarbij de hulp van papa of mama nodig is, is ook een slim cadeautje. Je geeft dan namelijk ook persoonlijke tijd aan het oudere kindje.

Welk cadeautje krijg jij graag?

Kraamcadeaus zijn erg persoonlijk. Deze ene ouder wilt graag iets nuttigs, de ander gaat meer voor tijd. Als gever is het dus altijd lastig om het helemaal goed te doen. Welk cadeau zou jij graag willen hebben tijdens de kraamvisite of had je graag gekregen maar kreeg je helaas niet?


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *