Een hondenbeet, en dan?

Nu we niet naar pretparken en andere leuke uitjes kunnen, zoeken we ons vertier ergens anders. We trekken met z’n allen massaal de bossen en natuurgebieden in voor een stevige wandeling of een fietstochtje. Veel gezinnen nemen hun trouwe viervoeter, de hond, mee tijdens het wandelen. Ondanks dat dit bijna altijd wel goed gaat, kunnen er ongelukken gebeuren. Plots word je gebeten door een loslopende hond. Wat nu?

Niet om bang te maken

Deze blog is er niet om je bang te maken. De meeste honden zullen je geen vlieg kwaad doen. Trek er dus gerust op uit. Helaas kan het wel eens zo zijn dat het wél mis gaat. Bijvoorbeeld doordat een hond schrikt van een onverwachtse beweging, omdat het zich in het nauw gedreven voelt of omdat je al een paar keer een waarschuwingssignaal genegeerd hebt. Met de komende informatie wil ik je informeren wat je medisch moet doen zodra je gebeten bent en wat je achteraf verzekeringstechnisch moet regelen.

EHBO bij een hondenbeet

Wordt je gebeten door een hond, dan is het allereerst zaak dat je jezelf in veiligheid brengt. Zorg ervoor, samen met het baasje, dat de hond los laat en uit je buurt gaat. Voorkom een tweede aanval. Bekijk direct de verwondingen en oordeel als eerste of het een oppervlakkige hondenbeet is of eentje met een bijtwond. Het onderscheid is makkelijk te maken, want bij een bijtwond komt er bloedverlies, als is het maar weinig, bij kijken. Bij een bijtwond spoel je deze uit met water. Probeer het daarna droog te deppen met een doek en dek het af. Heb je geen doek bij de hand, dan kun je altijd je T-shirt gebruiken. Ben je in de buurt van een EHBO-koffer, dan is een steriel verbandje altijd beter. Neem hierna direct contact op met een huisarts die de wond verder kan behandelen en je eventueel kan doorverwijzen naar de Eerste Hulp. Indien je tetanusinjectie verlopen is, zal de arts je er eentje geven. Tijdens een beet kunnen de bacteriën in de bek van de hond in de wond terecht komen.

Signalen die tot een beet kunnen leiden

Een hond bijt niet zomaar, meestal geeft het beestje vooraf al enkele signalen middels zijn of haar lichaamstaal. Ben je niet dagelijks met honden bezig, dan kan het goed zijn dat je deze waarschuwingen mist. Zo kan een agressieve hond een kleine kwispel laten zien met de staart stijf omhoog, maar probeert het zich ondertussen zo groot mogelijk te maken om te imponeren. Ontblote tanden, een grom en een dreigende blik moeten in principe al genoeg signalen voor je zijn om de hond niet te benaderen. Kijkt de hond juist weg en probeert het zich klein te maken, dan heb je te maken met een bange hond. Het kan een ‘verkeerd’ signaal naar je afgeven door op de rug te gaan liggen. Het vraagt dan niet om daar geaaid te worden, maar het neemt een onderdanige houding aan. Geeft een hond een mix aan van allerlei signalen, dan is deze in de war en weet het niet wat het in de situatie moet doen. Negeren dus deze hond.

Tips om een hondenbeet te voorkomen

  • Loop nooit recht op een hond af, deze zal dit als bedreigend zien. Benader de hond zichtbaar vanaf de zijkant.
  • Aai een vreemde hond niet zomaar, laat het eerst kennis met je maken door je handen te laten ruiken en door de knieën te gaan.
  • Buig niet over een hond heen of houd je hand niet boven zijn kop. Dit is een dominante houding die een hond niet prettig vind.
  • Zie je een vreemde hond spelen, pak dan niet zomaar zijn speeltje of stok om deze te gooien. Een hond kan zijn eigendom beschermen.
  • Komt een hond op je af, blijf stil staan en ren niet weg. Onverwachte bewegingen kunnen een trigger zijn.
  • Zit een hond ergens alleen en aangelijnd, bijvoorbeeld buiten een winkel, benader deze niet.
  • Ga niet zomaar een tuin in met loslopende honden. Laat jezelf uitnodigen door het baasje zodat de hond weet dat je welkom bent.
  • Leer je kind hoe het moet omgaan met vreemde honden.
  • Leer van experts en luister naar hun tips.

Aansprakelijkheid bij een hondenbeet

In welke situatie dan ook, de hondenbezitter is altijd aansprakelijk voor de acties van zijn of haar hond. Wordt je gebeten, dan is het handig om zo snel mogelijk te achterhalen bij wie de hond hoort. Het baasje kun je via de verzekering verantwoordelijk stellen voor gemaakte kosten. Dit kunnen zowel medische kosten als gemiste inkomsten zijn. Om alles zo snel en netjes mogelijk te kunnen regelen neem je de volgende stappen:

De eerste stappen bij aansprakelijk stellen

  • Noteer naam, telefoonnummer en adres van het baasje. Vraag eventueel om een identificatie zodat je zeker weet dat je geen valse gegevens krijgt.
  • Zijn er getuigen, vraag dan ook hen om gegevens.
  • Maak (of laat ze maken) direct foto’s van de wond en doe dit ook in een later stadium.
  • Schrijf het verhaal en alle mogelijke schades op zodat je deze niet vergeet.
  • Ga langs bij de huisarts of Eerste Hulp.

Welke schade wordt vergoed?

Zodra je begint aan de afwikkeling van schade, heb je niet enkel te maken met de wond van de beet zelf. Heb je een beetje pech, dan kan het aardige littekens achterlaten op je huid door bijvoorbeeld hechtingen. Het kan zijn dat deze verder medisch behandelt moeten worden of zelfs cosmetisch gecorrigeerd. Dit kan bij elkaar al een flinke kostenpost worden. Als gevolg van je medische toestand kan het zijn dat je tijdelijk niet kunt werken. Je loon wordt dan slechts 70% uitbetaald en zal door de verzekering gecompenseerd moeten worden. In een erger geval kun je jouw beroep wellicht niet meer uitoefenen, bijvoorbeeld door een beet in je gezicht terwijl je modellenwerk doet of een te ernstige beschadiging in je hand waarmee je fysieke arbeid doet. Kosten die je moet maken omdat anderen jouw huishoudelijke taken moeten overnemen vallen hier ook onder. Het kan zijn dat er kleren kapot zijn gegaan tijdens het bijten of een bril die op de grond valt, die moeten ook vergoed worden. Zo is er een heel breed scala aan kosten waar je in eerste instantie helemaal niet aan zult denken. Neem hiervoor contact op met je verzekering of ga aan de slag met een letselschadespecialist.


  • Op de uitgelichte foto is geen agressieve hond afgebeeld, zij is enthousiast aan het happen naar een zeepbel.
profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *