De werkdag duurt nog lang, maar binnen een half uur heb je de kont al twintig keer gedraaid. De rugleuning drie keer aangepast, de hoogte vijf keer opnieuw ingesteld en nog zit je niet lekker achter je computer. Je kunt die comfortabele houding maar niet vinden. Logisch, want je zit op een bureaustoel die helemaal niet gemaakt is voor jouw ideale zithouding. Tijd om op zoek te gaan naar een ergonomische bureaustoel om jouw werkdag een stuk aangenamer te maken zodat je zonder rugklachten thuis komt.
Inhoud
Een werkdag vol comfort dankzij een bureaustoel
Stel je voor: je komt ’s ochtends op kantoor aan, neemt plaats op je ergonomische bureaustoel en voelt meteen hoe je lijf zich heerlijk in de rugleuning voelt zakken. Je armen hebben de juiste ondersteuning op de armleuningen en hangen op precies de juiste hoogte om je vingers over het toetsenbord te laten dansen. Je werkdag begint relaxt dankzij de held in de wereld van kantoormeubilair – de ergonomische bureaustoel!
Een bureaustoel die zich aanpast aan jouw lichaam
Voor een goede werkhouding is het belangrijk dat je ook goed materiaal hebt om mee te werken. De gemiddelde keukenstoel is fijn om een uurtje aan te zitten, maar voor een echt actieve werkhouding zal je een bureaustoel nodig hebben dat aan te passen is naar de wensen van jouw lichaam. Een werkstoel moet ondersteuning bieden op de juiste plaatsen en zorgen ervoor dat je rug en nek zich ontspannen in plaats van verkrampt aanvoelen. Bij het uitkiezen van jouw kantoorstoel is het dus belangrijk dat je de verschillende delen van de stoel kunt aanpassen. Verstelbare armleuningen, kantelmechanismen en hoogteaanpassingen zorgen ervoor dat deze stoel zich aanpast aan jouw behoeften, zodat jij je kunt concentreren op wat echt belangrijk is. Naar gelang de dag en de activiteit is het fijn als je door de dag heen je de houding van de stoel kunt aanpassen zodat je ook niet telkens in dezelfde houding zit.
Een ergonomische bureaustoel is een investering in jezelf
Laten we eerlijk zijn, soms aarzelen we om geld uit te geven aan iets anders dan die dagelijkse koffie. Maar een ergonomische bureaustoel is geen gewone aankoop – het is een investering in jezelf. Je brengt tenslotte heel wat uren door achter je bureau, en je verdient het om die uren door te brengen in comfort en stijl. Bovendien, met verminderde spanning en stress op je lichaam, kun je je beter concentreren op je werk en productiever zijn dan ooit tevoren.
Meer ergonomische tips voor op kantoor
Met enkele een ergonomische bureaustoel maak je jouw werkplek niet comfortabeler en gezonder. Je kunt op jouw kantoor nog veel meer dingen doen om je lijf zo ontspannen mogelijk de dag door te laten komen. Een paar ergonomische tips op een rijtje:
- Verstelbaar bureau: Bureaus die in hoogte verstelbaar zijn, zoals zit-sta bureaus, maken het mogelijk om regelmatig van positie te veranderen en afwisselend zittend en staand te werken.
- Ergonomische muis en toetsenbord: Deze apparaten zijn ontworpen om de belasting op polsen en handen te verminderen en kunnen helpen bij het voorkomen van carpaal tunnelsyndroom en andere repetitieve bewegingsaandoeningen.
- Ergonomische muismat en polssteun: Deze accessoires bieden extra ondersteuning en comfort tijdens het gebruik van de muis en het toetsenbord.
- Monitor verhoger: Verhogers of standaarden voor computermonitors helpen om het computerscherm op ooghoogte te plaatsen, waardoor nek- en oogbelasting wordt verminderd.
- Documenthouders: Deze houders kunnen documenten in een leesbare positie plaatsen, wat nek- en oogbelasting vermindert tijdens het werken met papieren.
- Tweede monitor: Een tweede monitor is in feite een digitale documenthouder. Als deze op dezelfde hoogte geplaatst is als de primaire monitor hoef je slechts beperkte hoofdbewegingen te maken.
- Pauzes en beweging: Het regelmatige nemen van pauzes waarbij je de werkplek verlaat voor een wandelingetje (al is het maar naar de koffiemachine) kan bijdragen aan het verminderen van de negatieve effecten van langdurig zitten. Daarnaast krijgen je ogen even rust van het scherm.