Een duurzamer huis door zonnepanelen

zonnepanelen, zonne-energie, besparing

Een gemiddeld gezin besteed flink wat onkosten aan energiegebruik. Veel apparaten in huis staan standaard op stand-by en andere zijn constant aan het werk. Hoe groter het gezin wordt, des te meer elektrische apparaten we gaan gebruiken. Een extra telefoon om op te laden, nog een tablet erbij, maar ook praktische zaken zoals vaker de wasmachine en droger aan of een extra keer de vaatwasser vol. Elke maand gaat er een flinke som naar de energieleverancier waar gelukkig flink op bespaart kan worden. Zonnepanelen op je dak kunnen een goede investering zijn voor jouw huishouden en dit zijn redenen waarom.

Constante bron van energie

Die grote gouden bal in de lucht levert ons dagelijks warmte en licht, maar kan nog veel meer voor ons betekenen. De cellen in een zonnepaneel kunnen het zonlicht absorberen en omzetten in energie. Deze energie kan in huis gebruikt worden voor het gebruik van elektrische apparaten. Hoewel zonne-energie bestempeld wordt als groene energie, kunnen we misschien beter spreken van gouden energie. Want naast duurzame energie is het ook nog eens geld besparend.

Geld besparende investering

Zodra je zonnepanelen op je dak legt, en aansluit, begin je met geld besparen. Energie die je zelf opwekt, met je eigen zonne-installatie, hoef je immers niet af te nemen van een energieleverancier. Maar om geld te verdienen, moet je eerst een investering doen. Gemiddeld genomen had je de aanschafprijs van zonnepanelen na een jaar of zeven geheel terugverdiend door de maandelijks lagere energierekeningen, dit is door de stijgende energieprijzen inmiddels al gedaald naar zo’n 5 jaar. Met een gemiddelde leeftijd van minimaal 25 jaar voor een zonnepaneel, is het hierna maandelijks pure winst.

Besparen zonder investering

Geeft jouw banksaldo niet de mogelijkheid tot aanschaf van zonnepanelen als investering, dan kun je kiezen voor zonnepanelen huren. Bij het huren van zonnepanelen worden deze geplaatst en geïnstalleerd door het verhuurbedrijf. Zij verzorgen ook het onderhoud en de reparaties. Je hebt in principe geen omkijken naar de zonne-installatie en ziet aan het eind van de maand op de eindrekening welk bedrag je bespaart hebt (energieopbrengst min huurbedrag). Zonnepanelen huren is dus wel de voordelen van zelf energie opwekken, maar niet de nadelen ervan.

Extra waarde aan je woning

Het energielabel van je huis wordt steeds beter zodra je energiebesparende maatregelen neemt. Naast een goede isolatie en besparing op gasgebruik, vallen ook zonnepanelen onder een verduurzaming van je woning. Ben je van plan om te gaan verhuizen, dan zal je zien dat de waarde van de woning hoger geworden is door een verbeterd energielabel. Naast een investering in groene energie, is een zonne-installatie dus ook een goede investering voor de waarde van je huis.

Geen stijgende energieprijzen

Bij een energieleverancier ben je afhankelijk van de prijzen die zij rekenen voor energie. Deze prijzen worden steeds hoger en kunnen schommelen van waarde. Door het gebruiken van zelf opgewekte energie word je minder afhankelijk van energieleveranciers. De waarde van je eigen energie blijft zelfs hetzelfde. Sterker nog, bij een overproductie wordt de energie die je niet gebruikt verkocht aan je energieleverancier tegen de dan geldende prijzen.

Laat zonnepanelen goed installeren

Het installeren van zonnepanelen is geen eenvoudige opdracht. De panelen moeten in de juiste hoek staat ten opzichte van de zon om zoveel mogelijk licht op te kunnen vangen. Aan de binnenkant moet de omvormer op de juiste manier geïnstalleerd worden en vaak is het nodig om een extra groep in de meterkast te laten plaatsen. Gespecialiseerde bedrijven als Solease hebben de juiste ervaring en kennis om zonnepanelen direct gebruiksklaar te plaatsen, zodat je daarna enkel nog maar de winst hoeft uit te tellen.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *