Een blogjaar ten einde, een nieuwe in het verschiet

wp-1451509530693.jpgHet jaar is bijna ten einde. Dit jaar heb ik de blogsite Papa’s wereld online gezet en ben begonnen te schrijven over het vaderschap. Verder gegaan waar ik opgehouden was bij het ter zielen gegane personeelsblad van de kinderopvang waar ik werk. Een jaar waarin mijn hoofd soms uit elkaar barstte van de schrijfideeën die het vaak nog niet eens gehaald hebben om uitgeschreven te worden. Een jaar waarin ik blogs geschreven heb waarvan ik nooit gedacht had dat ik ze zou schrijven. Een jaar waarin ik mijzelf als papa verder ontwikkeld heb.
Persoonlijke ontwikkeling
Als je dagelijks met je kind(eren) bezig bent zijn veel dingen vanzelfsprekend. Je doet je dagelijkse verzorging, je ontvangt je kusje en knuffeltje, je ziet hem dingen doen die hij eerst nog niet deed en ga zo maar door. Door de blog ben ik bewuster gaan kijken wat mijn zoontje doet en hoe ik handel. Dat ik niet altijd tevreden ben over mezelf in situaties, ontdek ik door erover na te denken en schrijven. Het worden dan ineens leerpunten en momenten waarin ik mezelf een schop onder de kont kan geven. Het schrijven zorgde ervoor dat ik af en toe even kon ontladen en misschien soms ook nog wel eens mijn gedachten makkelijker duidelijk kon maken aan de mensen om mij heen. Dat sommige teksten iets betekend hebben voor een ander vind ik daarbij mooi meegenomen. Het allermooiste is nog wel dat ik soms mijn eigen blogs teruglees en bedenk hoe snel ik iets vergeet en zo een mooi naslagwerk heb van mijn gedachten.
Nieuwe contacten
Ter promotie van de blog opende ik een Instagram, Twitter en Facebookpagina. Graag wilde ik dat mijn teksten gelezen zouden worden door een groter publiek. Totaal voor mij onbekende personen meldden zich bij de kanalen aan. Dat het lukte om enkele onbekende volgers te krijgen voelde als een kleine overwinning. Nog mooier vond ik het dat bepaalde personen steeds vaker terugkwamen om te lezen en reageren. Daaruit zijn een aantal leuke contacten gekomen. Eén van die contacten is met de groep Vital Daddy. Een groep vaders die schrijven over hun ervaringen met hun kroost op allerlei niveaus. De meeste volgers van Papa’s wereld zal het niet ontgaan zijn dat er een soort van samenwerking is ontstaan. De eerste babygebarenblog liet mij kennis maken met enkele bedrijfjes die hierin trainingen geven. Regelmatig heb ik hierdoor contact met enkelen van hen en ontmoet ze op verschillende beurzen voor een gezellig praatje.
Topblogs
Ik kan er niet omheen, er is één blog die de site een enorme boost heeft gegeven door een deelactie vanuit Het gebaar van de dag. In één dag werd deze ongeveer 4500 maal bezocht, inmiddels is het 6724 keer gelezen. Daarna komt de review van binnenspeeltuin Pret-in Malden die vooral ook scoort via de verschillende zoekmachines. Liam die laat in de Efteling op blijft mag zich ook tot de top rekenen, net als zijn ongeluk met de strijkijzer. Het is in ieder geval duidelijk dat de blogs die door meerdere partijen opgepakt worden de meeste lezers trekken. Overigens ben ik qua blogs ook enorm trots op de Mamamaandag die Chantal doet. Wekelijks stuurt ze mij de foto van de afgelopen week met een nieuwe tekst. Het zorgt voor continuïteit en tegelijkertijd krijg ik weer een kijkje in haar gedachtes. Helaas gaat het niet meer lukken om in 2015 de 15.000 bezoekers aan te tikken, tenzij er een wondertje gebeurt, maar voor 13 januari 2016 moet dat zeker gaan lukken.
De zoekresultaten
Om gelezen te worden moeten ze je eerst vinden. Lijkt mij best logisch. Het leuke is dat ik in de statistieken ook verschillende zoekresultaten kan vinden. Dat daar vreemde zoektermen tussen zitten is soms best grappig. De meest vreemde: ‘liedjes die een papa niet leuk vinden’ ‘www man maak hond zwanger’ ‘urinebakje’ en ‘hoe heet vrouwelijke doventolk nos journaal 15 september 2015’.
De serieuzere resultaten kwamen vaak uit bij de binnenspeeltuin en op de dierentuin in Kleve. Zoeken naar allerlei soorten vadergedichten scoorden hierbij ook goed.
2016
Klaar met schrijven ben ik nog lang niet. Er staan nog heel wat verhalen op stapel. Het probleem is echter dat ze er soms niet uit willen komen of dat er de tijd niet voor is om ze te schrijven. Het gezin gaat toch voor. De verhalen zullen uitgebreid worden met een nieuw personage, gezinsuitbreiding zorgt voor geheel nieuw soort verhalen. Want ineens ben je niet een papa, maar een papa van twee kids.
Er staat ook nog iets leuks op stapel buiten de blogsite om. Samen met Vital Daddy zal ik een workshop gaan geven voor aanstaande vaders tijdens de Zaterdagmarktvoorzwangeren in het CWZ Nijmegen. Deze datum staat gepland voor 23 januari. Hiervoor spoken de eerste gedachtes al door mijn hoofd. Spannend, aangezien ik zoiets nog nooit eerder heb gedaan.
Wat 2016 verder gaat brengen? Verder nog geen idee. Hopelijk tijd en inspiratie om al die blogs die nog op het schrijflijstje staan eens af te maken.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *