Een bankrekening voor je kind kiezen

bankrekening kind, spaarrekening kind

Als ouder heb je het liefste dat kinderen financieel onafhankelijk zijn zodra ze op zichzelf gaan wonen. Het is dus handig om bijvoorbeeld maandelijks een vast bedrag te storten op een aparte spaarrekening op naam van je kind. Vaak heeft je eigen bank al een mogelijkheid om een kinderrekening te openen, maar of dit altijd de handigste keuze is? Voordat je een rekening opent is het verstandig om eerst eens wat rekeningen met elkaar te vergelijken.

Aanbod rekeningen voor kinderen

Met het grote aantal banken dat we in Nederland rijk zijn, is er ook een grote keuze aan betaal- en spaarrekeningen voor kinderen. Hieronder staat een greep uit het huidige aanbod.

  • SNS Jeugd Betalen
  • ASN Juniorrekening
  • ABN Amro Jongerengroeirekening
  • RegioBank JongWijs
  • Rabo RegenboogRekening
  • ING Kinderrekening

Elk van deze rekeningen heeft zijn voor- en nadelen. Het is slim om voor het kiezen van de rekening eerst enkele bank ervaringen te lezen op internet zodat je weet wat je kunt verwachten.

Bankrekening of spaarrekening?

Het eerste wat je moet bedenken als je een rekening opent voor je kind is of je wilt dat het kind geld kan opnemen of betalingen kan verrichten met het geld. Oftewel, wordt het een betaalrekening of spaarrekening? Door voor een spaarrekening te kiezen waarbij het gespaarde bedrag pas vrij komt op de 18e verjaardag, kun je als ouder een aardig spaarpotje opbouwen zonder dat daar tussendoor iets vanaf gesnoept wordt. Kies je voor een betaalrekening, dan kan je kind vanaf een bepaalde leeftijd (per bank verschillend) zelf transacties doen door bijvoorbeeld in een winkel iets te kopen met een pinpas.

Ouderlijk toezicht op de rekening

Een oogje in het zeil houden op het spaarsaldo of de manier waarop het geld besteed wordt, is voor veel ouders een absolute pre bij het kiezen van de kinderrekening. Heeft de bank waar jij als ouder zit ook een aanbod in kinderrekeningen, dan kun je deze vaak koppelen aan je eigen internetbankieren. Zo heb je in één inlog de mogelijkheid om zowel je eigen financiën in te zien als die van je kind. Een extra bedrag overzetten gaat dan ook nog eens makkelijker.

Lage rentes

Jaren terug was het openen van een rekening voor kinderen extra leuk. Door goed te sparen kon je aan het eind van het jaar een fijne bonus verwachten in de vorm van rente. Tegenwoordig is die rente zo miniem, meestal ver onder de 1%, dat een kinderrekening niet meer geopend wordt om deze bonus binnen te slepen. Gelukkig zijn de meeste kinderrekeningen gratis in gebruik, dat scheelt in ieder geval de maandelijkse gebruikerskosten.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *