Twee jongetjes in een kasteel op zoek naar de draak. Althans, naar aanwijzingen over hoe de draak er uit ziet. In kasteel De Keverberg te Kessel zijn deze vakantie extra activiteiten voor kinderen. We gingen op uitnodiging een kijkje nemen.
Inhoud
Tol en nonnen
Kasteel De Keverberg heeft in de geschiedenis een aparte status. Gelegen aan de Maas kreeg het al heel vroeg tolrechten op het varende vrachtverkeer. In loop der eeuwen is de status, het uiterlijk en de functie vele malen veranderd. Zo is het ook nog een patronaat geweest waarbij de nonnen het voor het zeggen hadden. Momenteel dient het als feest-, trouw- en conferentielocatie.
Niet zo middeleeuws
Voordat je naar dit kasteel gaat is het goed om te beseffen dat je niet naar een historisch museum gaat. Je bevind je welliswaar in een echt kasteel, maar deze is ook enorm gemoderniseerd met grote glazen wanden aan de buitenkant en een goede hoeveelheid zonnepanelen. Door verschillende branden en rampen door de geschiedenis heen is het pand vele malen herbouwd en verbouwd. De laatste verwoesting komt uit 1944 waardoor het kasteel een ruïne werd. Zo’n zeventig jaar later werd het in een speciaal project weer opgebouwd waarbij gekozen werd voor een ander soort kasteel. Reden hiervoor is dat er in Nederland al veel kastelen zijn met een historische inslag en ze bij zo’n verbouwing slechts de zoveelste zouden zijn en achter in de rij. Het kasteel moest zichzelf onderscheiden. Je ziet en voelt de oorspronkelijke muren, maar loopt in een deels modern gebouw dat voor veel gelegenheden af te huren is. Niet voor niets noemen zij zich ‘het modernste kasteel van Nederland’. Bedenk je van te voren dus dat je niet naar een soort van slot Loevestein gaat.
Ridder- en drakenweken
Ons reden van bezoek aan dit kasteel was de Ridder– en drakenweken die georganiseerd zijn voor kinderen in de leeftijd van 2 t/m 12 jaar. Tijdens de zomervakantie zijn er op dinsdag 14, 21, 28 juli en 4, 11 en 18 augustus extra activiteiten te doen voor kinderen. Naast een speurtocht in het kasteel kun je op deze dagen buiten meedoen aan allerlei spelletjes. Belangrijk om te weten is dat door de corona-maatregelen je moet reserveren voor een tijdslot zodat er een goede spreiding van deelnemers is. Reserveren kan via de website van het kasteel.
Drakenzoeker-diploma
Om een echte drakenzoeker te worden gaan kinderen in het hele kasteel op zoek naar aanwijzingen over het uiterlijk van een draak. Je krijgt een boekje mee met informatie over het kasteel en alle vertrekken die er zijn. Op elke verdieping vind je één of meer aanwijzingen. Welke kleur ogen heeft de draak, kan het vuurspuwen, heeft het vleugels? Met alle aanwijzingen die je vindt, teken je op het opdrachtenblad je eigen draak met behulp van de aanwijzingen. Hiervoor krijg je aan de kassa een doosje kleurpotloodjes mee.
Het zoeken naar aanwijzing is altijd leuk om te doen, maar jonge kinderen kunnen nog niet lezen en hebben dus hulp nodig van grotere broers of zussen of hun ouders. Hierbij zou je ook gebruik kunnen maken van plaatjes die je samen kunt stellen. Voor de kinderen die wel kunnen lezen is het leuk als de aanwijzingen op een gethematiseerd blaadje staan. Nu is het een wit blaadje met een standaard lettertype wat ook gewoon een ‘buiten gebruik’-blaadje kan zijn.
Deze zelfde speurtocht vind je buiten het kasteel ook met exact dezelfde aanwijzingen. Dat maakt het een beetje verwarrend. Toen we klaar waren en de omgeving nog even wilden bekijken dachten we even dat we een stuk van de speurtocht vergeten waren. Mijn tip is dan ook om de speurtocht buiten op te zetten met een andere insteek.
Ben je klaar met de speurtocht en lever je de tekening in, dan maak je kans op een leuke prijs. Hiervoor moet je wel een mailadres achterlaten zodat er contact opgenomen kan worden.
Knutselen en spelletjes
Buiten op het terrein staat een grote witte partytent waar je lekker kunt kleuren en knutselen. Om de tent heen staan een aantal spelletjes zoals balgooien en stokpaardracen. Kleine simpele spelletjes die elk kind makkelijk kan meedoen in zijn eigen niveau. Meedoen levert nóg een diploma op, een ridder/prinsesdiploma. Tijdens het knutselen is er voor de kinderen iets te drinken met wat lekkers erbij. Begeleiders kunnen een kopje koffie drinken.
Hoewel we oorspronkelijk een reservering hadden voor het programma buiten, bleek later, hebben we dit deel uiteindelijk overgeslagen. Twee jongens die moe waren van een lange autorit en een speurtocht, klapten een beetje dicht bij het aankomen van de tent. Tijd dus voor een rustmomentje met een meegebrachte boterham. Daarna een kleine wandeling langs de Maas waar we vanuit het kasteel al mooi uitzicht op hadden. Daarna was het op en maakten we dezelfde lange rit weer naar huis.
Meer over bovenstaand evenement en andere mogelijkheden vind je op Activiteiten voor gezinnen.
Bezoek combineren
Een bezoek aan het kasteel in combinatie met een activiteit heeft een tijdsduur van maximaal twee tot drie uur. Je bent er dus geen hele dag mee bezig. Woon je in de omgeving, dan is dit een prima activiteit om naar toe te gaan. Om er net zoals wij bijna anderhalf uur voor te moeten rijden, dan kun je vooraf zelf een leuk programma maken om er een echt dagje uit van te maken. Er zijn restaurantjes in de buurt en bij een langer verblijf zit je ook in de buurt van bijvoorbeeld Toverland.
Kasteel De Keverberg
Kasteelhof 4
5995 BX Kessel