DIY: Maak een sfeervolle kaars van je wc-rolletje

DIY kaars van wc rolletje

In de donkere wintermaanden verlichten we onze huiskamers met vrolijke lichtjes. Decoratieve slingers met lampjes, de kerstboom komt in huis en we zetten overal kaarsen neer. De waxinelichtjes op batterijen nemen steeds meer de plaats in van echt brandende kaarsjes. Ik bedacht een creatieve manier om samen met je kinderen deze lichtjes veel leuker te maken. Net alsof het echte kaarsen zijn.

Drie goede redenen om nu te beginnen

Je woonkamer een klein beetje extra verlichten, een vrolijke decoratie op tafel en een tijdje creatief bezig zijn. Drie goede redenen om deze ‘do it yourself’ te maken. Extra leuk is dat je deze samen met je kinderen kunt doen, maar ze hebben wel wat begeleiding nodig omdat je met een heet lijmpistool gaat werken. Wc-rolletjes zijn zo veelzijdig te gebruiken, na een eerdere blog hierover, is dit de tweede wc-rol knutsel.

Wat heb je nodig

Materialen

Gereedschap

DIY kaars van wc rolletje

De voorbereidingen

Verzamel alle materialen en zorg ervoor dat je een stopcontact vlak in de buurt hebt. Mocht dat niet het geval zijn, zet dan een verlengdoos vlak in de buurt zodat je het lijmpistool zo vrij mogelijk kunt bewegen.
Heb je een wc-rolletje dat helemaal egaal van kleur is, dan is dat het fijnste. Dit zorgt ervoor dat je aan één laagje verf genoeg hebt. Je hoeft dan de bedrukking niet weg te schilderen. Datzelfde geldt voor het bierviltje.
Leg meteen ook alle andere materialen zodat je deze later niet hoeft te zoeken terwijl je al aan de slag bent.

Het begint met een prikje

Als eerste gaan we ervoor zorgen dat je batterijkaarsje niet naar beneden valt als je deze in de zelfgemaakte kaars plaatst. Pak het wc-rolletje erbij en een waxinelichtje. Houd het lichtje tegen het rolletje zodat de bovenkant van het kaarsje en de toiletrol gelijk liggen (zie foto). Teken aan de onderkant van het kaarsje een stipje of streepje. Doe dit aan aan de andere kant ook zodat de markeringen precies tegenover elkaar liggen. Met een prikpen maak je een gaatje in beide stipjes.

Zorg er ondertussen voor dat het lijmpistool alvast klaar staat en heet wordt.

Pak een cocktailprikker en steek deze door de twee gaatjes heen. Knip de uiteinden een beetje bij zodat deze niet te ver uitsteken aan de buitenkant. Niet helemaal, want je hebt een stukje nodig voor het vastlijmen. Lijm je het stokje niet vast, dan schuift deze er uit en valt je kaarsje alsnog naar beneden. Zodra je lijmpistool heet is, spuit je aan beide uiteindes van het stokje wat lijm zodanig dat ook het rolletje geraakt wordt.

Tips bij het gebruik van een lijmpistool

  • Kijk vooraf welk type en maat lijmpatronen je nodig hebt.
  • Een lijmpistool heeft gemiddeld 5 minuten nodig om warm te worden.
  • Test of de lijm bruikbaar is door op een testoppervlak een druppeltje uit te knijpen.
  • De spuitmond wordt erg heet. Houd deze nergens tegenaan en raak het niet aan.
  • Gebruik je het lijmpistool even niet, laat deze dan rusten op de standaard. Zo kan de spuitmond geen brandplekken achterlaten.
  • Gebruik een ondergrond die je makkelijk kunt schoonmaken of weggooien.
  • Haal geen warm lijmpatroon uit het lijmpistool. De slierten lijm die er af komen kunnen vlekken achterlaten of kunnen voor brandwonden zorgen.
  • Ben je klaar, haal dan de lijmresten van de spuitmond. Bij het volgende gebruik is de boel dan niet verstopt. Haal eerst even de stekker uit het stopcontact.
  • Voordat je het lijmpistool opbergt, laat het eerst helemaal goed afkoelen.

Kaarsvet van lijm

Het leuke van lijm uit een lijmpistool is dat je er dikkere lagen mee kunt maken. Het kan daardoor decoratief gebruikt worden. Precies wat de bedoeling is bij deze diy. We gebruiken de lijmpatronen zowel functioneel als decoratief. De dikke klodders hebben mij altijd al een beetje aan kaarsvet doen denken, en bij het bedenken van deze knutsel kon ik dat eindelijk eens gebruiken. Gebruik de hete lijm om langs de complete bovenrand van je toekomstige kaars een rand aan de brengen. Niet te gelijkmatig, want kaarsvet is dat ook niet. Maak regelmatig klodders naar beneden alsof het vet druipt. Bij de uiteindes van de cocktailprikker maak je hier gebruik van om de functionele klodder te verhullen. Heb je de complete rand klaar, maak dan nog even een complete ring van lijm bovenop het rolletje, ziet er net iets mooier uit dan de strakke rand van karton (zie foto hierboven).
Nu je de lijm toch nog heet hebt, maak meteen een randje aan de onderkant van het rolletje en plaats zo snel mogelijk de kaars op het bierviltje. Je hebt nu een handige bodem die je later kunt versieren.

Een kloddertje verf

Tijd om de kaars wat kleur te geven. Zelf kies ik voor wit omdat de waxinelichtjes dat ook zijn. Maar die kun je natuurlijk zelf ook een kleurtje geven. Verf de het hele rolletje inclusief de lijm in een kleur. Met acrylverf is dit net iets makkelijker en gaat het al snel goed in één laag. Doordat je rolletje en de lijm nu eenzelfde kleur hebben, is het meer een geheel geworden en zie je nu al een echte kaars. Is de verf droog, dan kan je batterijkaarsje er in.
Oh ja, wil je graag de kaars wat laten glitteren? Voeg dan wat glitters toe als de verf nog nat is. Zo hoef je later niet nog extra lijm te gebruiken.

Tijd om te versieren

Het bierviltje geeft ruimte om jouw eigen kaars een stuk gezelliger te maken. Bijvoorbeeld met wat stukjes van een kunstplant, wat kerstdecoratie of natuurlijke materialen. Gebruik je kerstdecoratie, dan kun je het kaarsje korter in huis laten staan dan wanneer je het wat tijdlozer versierd. Bij dit stuk van deze knutsel kun je precies doen waar jij zin in hebt en maak je het zo persoonlijk mogelijk.

Zoals je in het voorbeeld hierboven kunt zien, heb ik ook een variant van een half wc-rolletje gemaakt. Zo kun je kaarsen van verschillende hoogtes maken. Met een keukenrol maak je een nog grotere.

Meer inspiratie

Op zoek naar meer knutselen met wc-rollen? Kijk dan eens op de volgende links voor meer inspiratie:
Papa’s wereld: Knutselen met wc rol – de Coronaatjes
Lady Lemonade: Meer dan 35 leuke ideeën die je kunt maken van toiletrol
Wereld van Mama: Brandbare kaarsen maken met wc-rolletjes
ToddleCake: Knutselen voor jongens – autowasstraat
Alles Over Speelgoed: Zelf een knikkerbaan maken met wc-rollen
House Of Diapers: Spinnen maken met wc-rolletjes


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *