DIY – Fruitvliegjes: kom er vanaf met simpele huishoudmiddeltjes

SquareLite_2018719204856667.jpgDie kleine klotevliegjes in de keuken, ze blijven lekker rondzwermen. Vooral boven de fruitmand en het gft-bakje. Ze zijn er, maar hoe kom je ervan af?

Kant en klaar

In de supermarkt en bij de drogist vind je verschillende producten om de vliegjes te bestrijden. Speciale vangpotjes met geurende vloeistoffen die de vliegende krengen moeten lokken. Na een tijdje is het lokmiddeltje uitgewerkt of verdampt. Het enige wat dan overblijft is een potje met vliegenlijkjes. Van die heb je in ieder geval geen last meer. Tijd om het bakje leeg te schudden en met de flesjes vulling weer vol te gieten voor de volgende jacht.

DIY

Het kan ook anders. Een effectief vangertje heb je zo zelf gemaakt. Je moet er enkel de juiste materialen voor hebben. Voor onze aanrecht maakte ik er eentje met de volgende spulletjes:

  • Likeurglaasje
  • Trechtertje (Action)
  • Appelazijn
  • Afwasmiddel
  • Banaan

Zoek een leuk likeurglaasje uit die hoog genoeg is om de trechter niet in de vloeistof te laten dippen. Giet een klein beetje appelazijn in het glaasje, de vliegjes vinden dit heerlijk ruiken. Voeg een druppeltje afwasmiddel toe. Dit verbreekt de weerstand van het oppervlak en zorgt ervoor dat de vliegjes het vloeistof niet meer kunnen verlaten. Om het nog aantrekkelijker te maken kun je een plakje banaan erbij doen. Peer wil ook werken, maar hard fruit als appel werkt minder goed. Eventjes ronddraaien zodat alles goed mengt. Laatste stap is het plaatsen van de trechter. Bovenaan moet de trechter het volledige glas afsluiten zodat de gevangenen niet meer kunnen ontsnappen.

20180718_074425.jpg

Met je zelfgefabriceerde vliegjesval moet het nu gaan lukken. Zet het op een strategische plek neer en kijk wat het resultaat na een uurtje al is. Bij ons ging het enorm hard. Is je mengsel vol met vliegjes, dan maak je zo weer een nieuwe aan. Met een flesje appelazijn, een drupje afwasmiddel en een hapje banaan ben je al heel snel goedkoper uit dan bij het kopen van een kant-en-klare val.

Jouw methode?

Mijn methode is niet de enige, ieder zijn eigen wijze van vangen. Wat is de jouwe en hoe effectief is deze? Hoe werkt mijn methode bij jou? Laat het me weten.

Lees ook

SquareLite_20186102110586.jpg
Eikenprocessierups: Dit jaar meer ongemak
img_20160526_231040.jpg
Papa, gaan we naar de slakken kijken?

 

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *