DIY: Een raam met wat extra’s

raamtekening uitgelicht

Je kent ze wel, die spuitbussen met nepsneeuw die in de tijd van Kerst op de ramen gespoten worden. Met wat malletjes ontstaat er zo een hertje of een denneboom. Vorig jaar ontstond er ineens een nieuwe trend: raamstiften. Zelf van alles op het raam kalken wat je zelf wilt. Het leuke is, het is ook voor kinderen heel gemakkelijk.

Schoolverf of raamstiften

Scholen en kindercentra gebruiken vaak gewone schoolverf op de ramen. Als de schildering vervangen moet worden vanwege het thema of slijtage wordt het er zo weer afgekrabd. Hier thuis ging de tekening er ook af vandaag, maar ik gebruikte een hele lange tijd terug de stiften die je gratis kreeg bij de Kerstzegels van PostNL. Even een schuursponsje over het raam en een doek erachteraan en weg waren het kasteel en de draak.

Batman op het raam

Liam mocht kiezen, wat moest er op het raam? Iets met de herfst misschien? Kabouters en paddestoelen? Nee joh, wat zat ik nou weer te denken. Het kon eigenlijk maar één ding zijn: Batman! Uhm, oeps. Tsja, als het zo duidelijk tegen me gezegd werd, dan zou het dat maar moeten worden.

raamtekening batsignaal

Ik riep voor mezelf het Batsignaal op en raadpleegde mijn laptop. Even wat intikken in Google en hoppakee, daar kwamen alle afbeeldingen tevoorschijn. Gooi je de zoekterm ‘kleurplaat‘ erbij, dan krijg je makkelijkere lijntekeningen te zien zodat je makkelijker iets kunt natekenen. Met de laptop op de vensterbank begon ik te tekenen. Aangezien het een gratis setje stiften was, had ik slechts wit, blauw, rood en groen tot mijn beschikking. Tijdens het tekenen op het raam hoorde ik achter me een zenuwachtige jongen mij aanmoedigen. Wat wilde hij Batman graag op die ruit zien. Kyran had de krijtjes gevonden en was onder me op het krijtbord wat aan het krassen. Zo vader zo zoon.

De reactie die ik hoopte

Na een half uurtje stond de tekening er op, inclusief inkleuren. Een beetje beperkt qua kleur naar mijn idee, dus toch maar een keer ergens een uitgebreidere kleurenset op de kop zien te tikken. Het belangrijkste was hoe Liam zou reageren en dat was precies zoals ik het hoopte: “Wauw papa, je hebt echt Batman gemaakt op het raam.”

Tips bij het maken van een raamtekening
* Zorg dat het raam schoon is voordat je begint.
* Gebruik kleurplaten als voorbeeld, de lijnen geven je een makkelijker handvat bij het tekenen.
* Bedenk dat aan de buitenkant de afbeelding in spiegelbeeld staat.
* Ga je met kleuren over elkaar heen, dan zie je aan de buitenkant de kleur die je als eerste aanbrengt.
* Houdt een droog en een vochtig doekje bij de hand om kleine uitschieters meteen weg te poetsen.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *