Dit speelgoed maakt kans op de titel ‘Speelgoed van het Jaar 2019’

Vanaf 11 september kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete speelgoed dat genomineerd is voor de titel ‘Speelgoed van het Jaar 2019’. In mijn vorige blog schreef ik waar deze verkiezing over gaat en wie nu eigenlijk de nominaties bepaald. In deze blog laat ik je kennismaken met de kanshebbers per categorie.

Genomineerd voor 0 t/m 3 jaar

 • ZoomiZooz Klim Verken Boomhuis – VTech Electronics
  ZoomiZooz zijn kleine tuimeldiertjes in de stijl van de bekende ZoefZoef dieren. In het boomhuis kunnen ze verschillende wegen gaan waarbij verschillende elementen gebruikt kunnen worden: een lift, glijbaan en een soort van hobbelmandje. Op verschillende plekken ontdek je geluidjes en allerlei mogelijkheden om de diertjes in beweging te brengen.
 • Codi, Mijn RoboDino – VTech Electronics
  Codi staat eigenlijk voor coderen, want met behulp van het plaatsen van stekels op de rug van de RoboDino bepaal je welke bewegingen en emoties hij gaat doen. Per categorie (muziek, gevoel, karakter) zijn er drie stekels die elk iets anders doen. In totaal kun je dus 27 combinaties maken waardoor je een tijdje bezig bent met ontdekken.
 • Brain Train – Smart
  Smart, de bedenker van allerlei denkspellen, heeft voor de jongste categorie een denkspel ontwikkeld in de vorm van een trein. Aan de hand van steeds moeilijker wordende opdrachtkaartjes moet je combinaties van voorwerpen in de wagons maken. Aan de hand van de kaartjes ga je ontdekken welke serie de juiste is. Naast dat het een puzzel is, kun je ook gewoon heerlijk ermee spelen als gewoon een trein.

Genomineerd voor 4 & 5 jaar

 • Cubby de Beer – Hasbro
  Cubby de Beer is een interactieve knuffel voorzien van 100 combinaties in beweging en geluid. Zorg voor en speel met de beer en krijg reacties. Deze knuffel helpt bij de behoefte aan warmte en hechting.
 • Bob Bilnaad – Hasbro
  Een nieuwe variant op het bekende Ezeltje Strekje. Loodgieter Bob Bilnaad heeft last van een afzakkende broek. Als speler haal je gereedschap uit zijn koffer en hang je het aan zijn broek. Valt de broek naar beneden dan spuit er water uit de gootsteen en heeft de speler die aan de beurt is verloren.
 • Smart Farmer – Smart
  De dieren mogen niet bij elkaar in de wei staan. Aan jou de taak om met behulp van hekken dit voor elkaar te krijgen. Dit gaat niet zo makkelijk, want het is natuurlijk wel een puzzel om bij na te denken. De bijgeleverde opdrachten hebben verschillende niveaus.
 • Crocs’ Socks! Krok’s Sokken – BS Toys
  Een spel dat gaat om goed kijken en snelheid. Een kaartje met daarop een krokodil met slechts één sok aan geeft je de opdracht de tweede sok tussen de andere kaartjes te vinden. Naast herkennen van kleuren en patronen, leer je ook het verschil tussen links en rechts.
 • Tropical Zoo – TM Essentials
  Maak de leukste dieren met behulp van plastic blokjes die je met water aan elkaar vast maakt. Bouwkaartjes helpen je met het samenstellen van de pixelbeads. Aan het einde van het spel heb je een knutselwerkje gemaakt.

Genomineerd voor 6 & 7 jaar

 • #Snapstar – Yulu
  Poppen in de rol van social influencer die een gevarieerde garderobe hebben en waar haarstijlen gewisseld kunnen worden. Met een green screen en een speciale app maak je foto’s van de poppen die je kunt delen. Als speler bepaal jij welke invloed de pop heeft op de socials en kun je een compleet karakter realiseren. Kledingstukken kunnen apart aangeschaft worden om de mogelijkheden te vergroten.
 • Blazelets Style Studio – Ravensburger
  Op een leuke manier armbandjes maken doe je met deze set. Met behulp van een speciaal poeder in een mal, maak je kleurrijke sieraden. Door een reactie met water krijgt het poeder een vastere vorm.
 • Colour Catch – Smart
  Leg kikkers, salamanders en insecten volgens het patroon dat in het opdrachtenboekje staat. Er zijn verschillende levels. Met verschillende kleurenblokken moet je de juiste combinatie weten te leggen. De beestjes zijn doorzichtig en worden beïnvloed door
 • Turbo Force – Super Racetrack Set – VTech Electronics
  Een racebaan die net wat anders werkt dan je zou denken. Niet achteruit trekken van de autootjes of een stuurknuppeltje, maar een polsbandje waarmee je de racewagen aan het rijden krijgt. Boven de auto schudden en op de lanceerknop drukken zorgt voor een turboboost. Deze baan kan met twee auto’s gespeeld worden, maar wordt met één setje geleverd.
 • Lynx – Identity Games
  Ben jij snel genoeg met speuren? Zoek op het speelbord zo snel mogelijk de drie plaatjes die jij op een kaartje gekregen hebt. Leg jij je fiches het snelste op de goede plek, dan heb jij gewonnen. Wie vindt de meeste kaartjes?

Genomineerd voor 8 & 9 jaar

 • De Newbury Spookschool – Lego
  Lego voegt een nieuw element toe aan haar sets. Door middels van een app op je telefoon of tablet speel je een verhaal af rond het traditioneel gebouwde bouwwerk. In de AR-modus komen spoken tevoorschijn en krijg je allerlei opdrachten voorgeschoteld. Ook zonder de app kun je leuk aan de slag met deze set, want Lego blijft nu eenmaal Lego.
 • Nerf Fortnite AR-L Blaster – Hasbro
  Speel Fortnite eens niet op de computer, maar gezamenlijk buiten. Stel targets op om te raken of houd een onderlinge strijd. Dit speelgeweer uit de Nerf serie maakte natuurlijk gebruik van softpijltjes waarmee geschoten kan worden.
 • De Schatzoekers van de Kuala-archipel – 999 Games
  In dit spel speel je samen! Elke speler is een karakter met eigen krachten en mogelijkheden. Samen los je raadsels op waarvan je aanwijzingen ontvangt in bijgeleverde stripboekjes. Elk spel zal anders lopen omdat het wordt bepaald door de keuzes die je als team maakt.
 • Atlantis Escape – Smart
  In de lijn van denkspellen die Smart produceert, is Atlantis Escape weer een mooie. In deze puzzel probeer je de snelste weg van boven naar beneden te vinden waar je het zinkende Atlantis ontvlucht. In totaal zijn er 60 verschillende opdrachten in verschillende moeilijkheidsgraden.
 • Grote burcht van de Novelmore ridders – Playmobil
  Het Playmobil ridderkasteel wordt aangevallen door de vijand. Met allerlei verdedigingsmiddelen wordt de aanvaller gestopt…of niet. De ophaalbrug wordt geopend door een knop bovenop het bouwwerk. De achterkant van het kasteel is open zodat je aan twee kanten van het kasteel kunt spelen.

Genomineerd voor 10 & 11 jaar

 • De Kwakzalvers van Kakelenburg – 999 Games
  Maak toverdrankjes met verschillende ingrediënten. In je eigen brouwketel probeer je elke speelronde de beste drankjes te maken die de meeste punten opleveren. Let op, knalerwten kunnen ervoor zorgen dat de ketel ontploft. Elke ronde kunnen er punten verdient worden. Spelers spelen tegelijk en hoeven niet op elkaar te wachten. Met je punten kun je nieuwe ingrediënten kopen waardoor je betere drankjes kunt maken. Dit spel vereist strategie.
 • Menara – 999 Games
  Bouw gezamenlijk een toren, een coöperatief spel. Elke speler trekt in zijn beurt een opdrachtenkaart die gedaan moet worden. Met behulp van pilaren en platen worden torens gebouwd of deels afgebroken. Dit spel win of verlies je samen. Elke zet die je doet heeft gevolgen voor de mogelijkheden van de volgende speler. Zaak dus om goed te overleggen.
 • Pictionary Air – Mattel
  Het traditionele Pictionary heeft een upgrade gekregen. Teken met een pen in de lucht en de vooraf geïnstalleerde app op je telefoon laat zien wat er getekend wordt. De tekenaar kan dit niet zien waardoor het een extra moeilijkheidsgraad krijgt. De app zelf heeft een ingebouwde timer die voor wat tijdsdruk zorgt. De tekensessie kan opgenomen worden. Je kunt hierdoor het filmpje later nog eens terugkijken.
 • Slide Quest – Asmodee
  Breng samen de ridder naar het einde van het bord. Het bord bestaat uit meerdere platen die op verschillende hoogtes zitten. Met behulp van handvaten draai en kantel je de borden waardoor je de ridder steeds een stukje verder kan schuiven. Kijk uit voor hindernissen en gaten. Opdrachtkaarten laten je handelingen uitvoeren.
 • Escaperoom The Game: Jumanji Family edition – Identity Games
  Dit spel is voor het hele gezin, maar niet echt geschikt voor kinderen alleen. Er moet samengespeeld worden om binnen een bepaalde tijd alle raadsels op te lossen. Kraak codes en wees creatief. Dit spel kent drie verhaallijnen.

Genomineerd voor 12 & 17 jaar

 • Leipe Lama’s – Selecta Spel en Hobby
  Draai kaarten om en kijk snel. Zie jij een spugende lama of een toeter op de kaart staan, dan pak je snel de waterspuit van tafel en spuit je een tegenspeler nat. De waterspuit heeft de vorm van een lamahoofd. Goed kijken en snelheid zijn de grote ingrediënten van dit hilarische spel.
 • Exploding Kittens – Asmodee
  Blijf als laatste over, dat is de essentie van dit spel. Door kaarten van de stapel te pakken maak je aanvallen naar andere spelers of doe je een verdedigende actie. Trek je een Exploding Kitten kaart, dan ben je meteen af. Last man standing.
 • Pandemic Rapid Respons – Asmodee
  Werk samen om geneesmiddelen tegen een virus te maken en verzamelen. Elk karakter heeft zijn eigen mogelijkheden en wordt aangestuurd door het rollen van dobbelstenen. Elke actie heeft invloed op het verloop van het spel. Door een zandloper is het ook nog eens een race tegen de klok.
 • Rolit – Goliath
  Plaats jouw kleur op het bord en veranderd de balletjes van je tegenstander in jouw kleur. De tegenspeler doet precies hetzelfde en probeert jouw balletjes te veroveren. Wie heeft er aan het einde de meeste balletjes van zijn of haar kleur? Rolit is al een ouder spel en is uitgebracht in een nieuw jasje.

Genomineerd voor 18 plus

 • Escaperoom The Game: 2 players – Identity Games
  Los samen puzzels en raadsels op om tot antwoorden van andere opdrachten te komen. Binnen een tijdsdruk probeer je een scenario uit te spelen. In dit spel krijg je eerst een introductiespel en daarna kun je kiezen uit twee verschillende verhalen. Maak gebruik van elkaars kundigheid om te ontsnappen.
 • Clever – 999 Games
  Yahtzee in een upgrade-versie. Kies welke waarde van een gerolde dobbelsteen jij gaat gebruiken in welke categorie. Je tegenspelers mogen daarna een keuze maken uit jouw dobbelstenen. Zo is iedereen constant bezig om strategische keuzes te maken en is elke dobbelsessie voor iedereen een kans op succes.
 • Wingspan – 999 Games
  Leer van alles over verschillende vogels en speel hun kaarten op slimme manieren om punten te verdienen. Verdien eieren, voedsel en veren die punten opleveren. Gooi je dobbelstenen door een vogelhuisje heen om het helemaal compleet te maken.
 • What Do You Meme – Megableu
  75 afbeeldingen vragen om de leukste ondertitels. Elke speler heeft een setje kaarten met voorgeschreven teksten. Het is aan jou om de leukste tekst aan het plaatje te koppelen. Onderling bepaal je wie wint en het punt krijgt. Je wint als je als eerste twintig punten hebt.

Deze blog bevat affiliatelinks.

Persfoto’s afkomstig van Speelgoed van het Jaar.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *