Je digitale voetafdruk van je gezin beschermen met VPN

Zodra je het internet op gaat loop je het risico dat er meegekeken wordt welke websites je bezoekt en wat je daar allemaal uitvoert. Vooral als je openbare wifi-netwerken gebruikt, maar ook gewoon thuis. Bedrijven houden je gebruik bij om verbeteringen aan te kunnen brengen in hun website of om ervoor te zorgen dat jij de juiste reclames te zien krijgt. Wat je ook doet via het internet, je laat altijd gebruikerssporen achter. Met een VPN kun je ervoor zorgen dat dit niet gebeurt.

Wat is een VPN?

Een VPN zorgt ervoor dat alles wat je op het internet doet, versleuteld wordt. De afkorting staat voor Virtual Private Network, of zoals wij Nederlanders zeggen: Virtueel Persoonlijk Netwerk. Simpelweg kan het gezien worden als een coderingssysteem waarbij jouw berichtjes, zoekopdrachten en andere stappen op het wereldwijde web omgezet worden in een geheimtaal die anderen niet kunnen lezen. Dat betekent dat andere mensen jouw data niet kunnen gebruiken zodra ze dit onderscheppen. De VPN laat je anoniem op het internet rondsurfen en zorgt er daarbij voor dat je niet traceerbaar bent door je ip-adres te coderen. Met het gebruik van dit technische hulpmiddel vergroot je jouw privacy. Er bestaan heel wat VPN-diensten met elk hun eigen kwaliteiten. Bij het maken van een keuze is het slim eerst de verschillende VPN te vergelijken.

Een externe server zorgt ervoor dat verkeer tussen jou en
het wereldwijde web versleuteld is.

Geblokkeerde websites bekijken op vakantie

Zodra je naar het buitenland gaat loop je tegen het feit dat niet alle websites overal toegestaan zijn. Zo zijn er landen als China die een blokkade hebben gezet op sites als Facebook, Twitter en Wikipedia. De VPN kan jouw verbinding laten denken dat je op dat moment toch in Nederland zit waardoor je de websites zonder problemen kunt bezoeken. Wil je op de camping in Frankrijk een uitzending op NPO of RTL kijken, dan is dat niet mogelijk. De optie om dit vanuit het buitenland te doen staat uit. Hier geldt ook dat je de site kunt laten denken dat je in je eigen landje bent en daarmee de geo-blokkering omzeilen. Met een VPN verberg je jouw locatie.

Alle inhoud van Netflix bekijken

Altijd al benieuwd geweest welke series en films je in de VS kunt bekijken op Netflix? Het aanbod daar is namelijk niet hetzelfde als hier. Met een VPN-app kun je zonder te reizen vanuit je luie stoel toch alle inhoud bekijken van de streamingsdienst. Middels het programma kun je de server van Netflix laten denken dat je in een ander land bent en zo het aanbod van daar inzien. Nadeeltje is dat je dan geen Nederlandse ondertiteling hebt mocht je dat nodig hebben.

Een VPN kiezen?

Er zijn verschillende VPN-diensten die hun services aanbieden. Elke dienst heeft zijn voor- en nadelen. Om de voor jou juiste dienst uit te kiezen is het slim om naar vergelijkingssites te gaan. Zij hebben al helemaal uitgezocht hoe de diensten werken en onder andere beoordeeld op veiligheid, privacy, logbeleid, het aantal servers, snelheid en verbindingsstabiliteit, gebruiksvriendelijkheid, prijs en nog meer factoren. Zo zetten ze bekende aanbieders tegenover elkaar in vergelijkingen als ‘NordVPN vs ExpressVPN‘.

Jij een privacy op het web

Vind je het ook zo vreemd als je een website bekeken hebt en je daarna op Facebook daar telkens reclames over voorbij ziet komen? Wat doe jij om je privacy op het internet te behouden?


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *