Dieren kijken via de webcam

Webcam dieren
Bron: screenshot Vogelbescherming

Hoe zou het er nu aan toe gaan in de lege dierentuinen? We kunnen er door corona-maatregelen momenteel zelf geen kijkje nemen, maar er is een oplossing om toch even te gaan spieken. Veel dierentuinen hebben wel één of meerdere webcams zodat je kunt observeren van afstand. Kijk je met ons mee naar een leuke selectie dierentuin- en natuurwebcams?

Natuureducatie

Naast dat het een leuke manier kan zijn om naar dieren te kijken, kun je de webcams ook gebruiken bij lesjes natuureducatie. Bedenk bijvoorbeeld voordat je gaat kijken een aantal vragen waarvan je wilt dat ze beantwoord worden door je kind(eren). Ik geef je er alvast een aantal cadeau:

 • Welk dier zie je?
 • Hoeveel dieren zie je?
 • Hebben de dieren eieren/jonkies?
 • Wat eet dit dier?
 • Waar zou je dit dier in het wild tegenkomen?
 • Wat doen de dieren nu?
 • Wat wil je van dit dier weten?
 • ….. (vul aan met jouw eigen vragen)

Vogelspotten van afstand

“Wanneer komen de eieren uit?” Spannend hoor, wachten totdat er jonge vogeltjes geboren gaan worden. Via de webcam in het nestkastje kunnen we van achter onze computer kijken wat er gebeurd. Vogelbescherming Nederland heeft op haar site een flink aantal webcams om te bekijken. Niet altijd is er activiteit op de nestplaatsen, maar je kunt altijd terugkijken via de laatste filmpjes die bij elke webcam staan. Let goed op, boven het livebeeld zie je bij meerdere vogelsoorten knoppen naar meerdere webcams zodat je binnen en buiten het nest kunt kijken. Via hun webcampagina kun je alle webcams van de vogels terugvinden, maar ik zet ze ook graag voor je op een rijtje:

Olifanten kijken Dierenpark Amersfoort

Dierenpark Amersfoort heeft een hele mooie collectie dieren. Een schitterend park waar ikzelf ook graag kom. Zeker als ze weer leuke activiteiten in het park hebben die een extra belevenis geven. Zonder die evenementen vermaken wij ons ook prima bij de dieren en in het Dinopark. De webcams van deze dierentuin staan gericht op de binnen- en buitenverblijven van de olifanten.

Bekijk deze en de andere verblijven via de verzamelpagina van Dierenpark Amersfoort.

Zeehondjes in Pieterburen

Zeehondencentrum Pieterburen zet zich al jarenlang in om gewonde en zieke zeehonden te verzorgen en terug te zetten in zee. Achtergelaten huilers laten ze tijdelijk aansterken en worden onderzocht op bijvoorbeeld longworminfectie. Zodra de dieren sterk genoeg zijn en in afwachting van terugplaatsing, mogen ze zwemmen in het golfbad. Kijk mee naar de zeehonden webcam.

Pinguïns spotten

Zijn je kinderen helemaal gek van de film Happy Feet of dansen ze graag op de pinguïndans? Dat is niet zo gek, want pinguïns zijn door hun gekke loopje en schattige uiterlijk vaak een publiekslieveling in dierenparken. Het is dan ook één van de diersoorten die vaak niet ontbreekt. Paradise Park in Engeland heeft een webcam op ze gericht staan. Kijk hoe ze waggelen en zwemmen.

De Hoge Veluwe in beeld

Op de webcam van Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe kun je kijken naar welke dieren er in Otterloo voorbij komen. Je maakt kans om bijvoorbeeld edelherten, damherten, wilde zwijnen en moeflons voorbij te zien komen. Het vergt echter wel wat geduld. Heb je dat niet, dan kun je meedoen met het snapshot-programma waarbij je helpt om dieren en planten te identificeren. Je helpt hiermee de vaste groep vrijwilligers om door een grote hoeveelheid aan foto’s van wildcamera’s heen te bladeren en aan te geven wat er op staat. Als dat geen natuureducatie is?

Scharrelende kippen

Update maart 2021: Helaas zijn de webcams bij de kippen uitgeschakeld

Kippen zijn over het algemeen erg actieve beestjes. De hele dag door zijn ze op zoek naar voedsel. Bij eierboer Rondeel Eieren,die bezig is met dierenwelzijn, is er gezocht naar een manier om de kippen een zo natuurlijk mogelijke omgeving te geven. We mogen bij het bedrijf meekijken op verschillende plekken in zowel de binnen- als buitenverblijven. Een hoop getok gegarandeerd.

Meer webcams van Rondeel Eieren:

 • Kippen in de stal
 • Kippen in het weiland

Reuzenpanda’s Ouwehands Dierenpark

Update maart 2021: Helaas zijn de webcams bij de panda’s uitgeschakeld

Reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen zijn sinds 2017 in Oudehands Dierenpark Rhenen te bezichtigen. Dit mannetje en vrouwtje moeten voor nageslacht gaan zorgen om te helpen de diersoort te redden. Via de webcams kun je de verblijven van beide panda’s volgen. Ze zitten niet allebei in hetzelfde verblijf aangezien ze gescheiden wonen.

 • Binnenverblijf Xing Ya
 • Buitenverblijf Wu Wen (tijdelijk niet te bekijken ivm mogelijke dracht)
 • Binnenverblijf Wu Wen (tijdelijk niet te bekijken ivm mogelijke dracht)

Welke webcams bekijk jij?

Bovengenoemde webcams zijn natuurlijk niet de enige. Er zijn er genoeg op het internet te vinden, ook van mensen die het vanuit huis gericht hebben op een bijzonder plekje in hun eigen tuin. Kijk jij wel eens naar webcams om dieren te observeren? Naar welke kijk jij dan graag?

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *