Je hebt van die momenten dat je een ongeluk al ziet aankomen. Kinderen die wippen op hun stoel en vervolgens achterover klappen, op blote voeten rennen langs het zwembad om er vervolgens in te glijden of de deksel van de speelgoedkist die gevaarlijk wiebelt vlak voordat… Zie je het al voor je? Graag gedaan (gna gna). De hel van elke ouder die nu waarschijnlijk plaatsvervangend de pijn al voelt. Toch is het niet nodig en kun je dit op een simpele manier voorkomen. Ik leg het je uit.
Inhoud
Speelgoed netjes opruimen
Je wilt de vloer van je huis niet helemaal vol hebben liggen met rondslingerend speelgoed. Zo af en toe houd je dan ook een opruimrondje, al dan niet samen met je kind. Alle puzzelstukjes weer netjes op hun plaats en het andere speelgoed gaat de speelgoedkist in. Goed, het zit er voor de komende tien minuten in als je mazzel hebt. Wedden dat na vijf tellen de kist alweer leeggegooid wordt? Zeker als er geen slotje op het deksel zit.
Die telkens dichtvallende deksel
Het nadeel van een houten speelgoedkist is dat de deksels al snel wat zwaarder zijn. Die moet je goed naar achteren open zetten willen ze niet meteen terug naar voren klappen. Vingertjes snel wegtrekken dan als je ze niet plat wilt hebben. Je kleine zou het maar net niet in de gaten hebben of gewoon een beetje traag in reactie zijn. Hoppakee, blauwe nageltjes, knalrode vingertjes en een gegil dat door merg en been gaat. Kun je zelf meteen voor EHBO’er spelen. Gelukkig zijn er ook speelgoedkisten te koop die een beveiliging hiervoor hebben door middel van een gasveer. Heeft jullie kist dat niet, dan zijn gasveren makkelijk te bestellen zodat je ze er zelf op kunt zetten.
Oplossing voor een dichtvallende deksel
Zo’n wiebelende deksel kun je op meerdere manieren oplossen. Zo heb je klepscharnieren die je aan de zijkanten onder de deksel monteert. Die scharnieren hebben een remfunctie waardoor de klep van de kist niet zakt zolang niet niet bovenop duwt. De andere optie is een gasveer. Dit is een staaf die geremd wordt door gas in een omhulsel. Als je deze aan de binnenkant van de kist plaatst met het uiteinde op het deksel, voorkom je dat de deksel uit zichzelf terug valt. Door aan de deksel te trekken wordt de staaf het omhulsel ingeduwd en kun je de kist sluiten. Doordat je bij beide opties een beetje moeite moet doen om de kist te sluiten, is dit een behoorlijk veilige manier om de speelgoedkist te beveiligen. Maar let op, geen enkele beveiliging is 100% veilig te noemen.
Lees meer over de werking van een gasveer.
Is jouw speelgoedkist al beveiligd?
Heb jij een speelgoedkist in huis staan en heeft deze al een beveiliging tegen plotseling dichtklappen? Heb je hier bij de aanschaf bewust op gelet of ga je nu nog snel aanpassingen maken?