De Voorlees tag

De Nationale Voorleesweek start woensdag 24 januari met het Voorleesontbijt. Bekende Nederlanders zullen op tal van plekken door het hele land kinderen gaan voorlezen uit verschillende boeken. Hier thuis wordt er ook voorgelezen. Jeanet bedacht op Jeanetblogt.nl de Voorlees tag en vroeg mij deze in te vullen.

1. Wat is op dit moment het favoriete voorleesboek van je kind?
Dat is absoluut de Gruffalo. Grote stukken hiervan kent Liam al uit zijn hoofd. Het scheelt ook dat we deze in de auto ook draaien als luisterboek. Ikzelf vind het ook een leuk boek omdat het zo lekker op rijm is gezet.
Pluk van de Petteflet en Pluk redt de dieren vallen ook onder zijn favorieten.

2. Heb je een vast voorleesmoment met je kind?
Het meeste lees ik voor als het bedtijd is. Even nog een rustig verhaaltje voor het slapen gaan. Soms een klein verhaaltje uit het 250 verhaaltjes voor het slapen gaan blik en soms een hoofdstuk uit een groter boek.

3. Lees je precies wat er staat of maak je er ook wel je eigen verhaal van?
Ik lees precies wat er staat, tenzij ik me een keer verspreek. De schrijvers hebben juist moeite gedaan om de woorden bij elkaar te zoeken en hebben daar een betekenis bij. Toch, als ik de verhaaltjes van Jip en Janneke lees, zou ik wensen dat er een keer een update geschreven werd met wat modernere taal. Hoewel het een soort heiligschennis is, jeuken mijn vingers wel een beetje.

4. Mag je kind het boek uitkiezen of kies jij welk boek er wordt voorgelezen?
Dit wisselt een beetje. Als we al met een groter boek bezig zijn, zijn we daar wel een aantal avonden mee bezig. Bij het kiezen van een nieuw boek geeft Liam altijd duidelijk zijn voorkeur aan en vaak ga ik er in mee. Soms kies ik, omdat we bijvoorbeeld een keer een leuk boek mogen reviewen.

5. Als het boek uit is en je kind wilt het boek nog een keer lezen, lees je het boek dan nog een keer voor of kies je dan voor een ander boek?
Ligt er helemaal aan wat voor boek het is. De Gruffalo is niet zo heel groot en lees je makkelijk nog een keer voor, maar Pluk heb je niet zo snel uit. Als je avond aan avond uit een boek gelezen hebt, ben je soms blij dat je weer een keer iets anders mag gaan voorlezen.

6. Maak je gebruik van luisterboeken?
Ja, heerlijk voor in de auto. Stiekem zet ik ze ook wel eens aan als de kinderen niet in de auto zitten. Zo is Pluk al honderden keren beluisterd, net als Otje.

7. Maak je gebruik van digitale voorleesboeken?
Chantal heeft een bibliotheek app op haar telefoon staan waarmee ze wel eens wat verhaaltjes aan zet. Zelf doe ik daar eigenlijk niks mee.

8. Koop je vaak nieuwe voorleesboeken?
Heel soms. We gebruiken nieuwe boeken vaak als cadeautjes bij verjaardagen of vragen het de Goedheiligman.

9. Leen je boeken van de bibliotheek?
Eigenlijk niet meer, daar komen we niet echt aan toe omdat we zelf een heleboel boeken hebben. Omdat mijn baan bij de gieterij in het zelfde gebouw als de bibliotheek is, komen de kinderen wel eens langs en gaan dan een boekje lezen.

10. Wat voor tips wil je andere ouders meegeven over het voorlezen?
Gebruik stemmetjes! Doen, dat maakt het zoveel leuker. Onthoud ze ook voor de volgende avond, anders krijg je wel heel vreemde personages.

Tikkie, jij bent aan de beurt!
Jeanet, dank je voor je tag. Aangezien het een tikspelletje is, mag ik ook een blogger taggen die het vragenlijstje mag invullen. De blogger(s) die ik ook vraag mee te doen aan deze tag zijn:
– Monique van Moonoloog
Veel plezier met invullen

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *