De verwekker, de vader en de papa

Drie woorden in de titel die zowel voor één persoon kunnen gelden, als voor drie verschillende personen. Hoe? Een verwekker hoeft nog geen vader te zijn, en een papa niet de verwekker. Ik leg het uit.


De verwekker

Om een kind te maken heb je twee belangrijke elementen nodig, een eitje en een zaadje. Dat zaadje kan op verschillende manieren bij het eitje komen, maar laten we even van de natuurlijke wijze uitgaan. Seks dus. De seks kan zowel vrijwillig zijn als gedwongen. Een onenightstand, een korte relatie, een lange relatie die uiteindelijk uitgaat of een bewuste vrijpartij om zwanger te worden. Hoe dan ook, het zaadje bereikt het eitje en weet binnen te dringen… tadaa een baby. De verwekker, oftewel de man, hoeft helemaal niet aanwezig te zijn tijdens en na de zwangerschap. Je bent dan slechts de verwekker en speelt verder geen rol meer. Blijf je wel een rol spelen, dan kun je nog vader en/of papa worden.

De vader

Een vader hoeft niet persé de verwekker te zijn, er kan sprake zijn van de biologische vader, adoptievader, pleegvader of stiefvader. Vaderschap staat in diverse wetten geregeld in de Nederlandse wet. Je zou het misschien wel een officiële titel kunnen noemen. Als vader heb je de verplichting om voor je kind te zorgen, in ieder geval materieel. Een vader hoeft niet persé in het gezin aanwezig te zijn. Een vader maakt je nog geen papa, de vader is naar mijn idee wat afstandelijker.

Only the best dads get promoted to papa

De papa

Een papa is de man die voor zijn kinderen zorgt, niet alleen materieel/financieel maar ook emotioneel. Een papa vindt het ook echt leuk om met zijn kinderen om te gaan en deel te nemen in de opvoeding. De papa kiest er voor om met zijn kinderen een sterkere emotionele band aan te gaan. Een papa geniet van het contact en wil uit zichzelf graag dingen samen met het kind gaan doen. Is de papa dan ook de verwekker? Nee, dat hoeft niet. Een man kan ook papa zijn voor kinderen van een andere verwekker, daar kiest hij voor. Een papa is naar mijn idee veel gelijkwaardiger aan de mama, samen dragen ze zorg voor de kinderen. Volgens het woordenboek is het een informele benaming voor vader door zijn kinderen. Vanuit de kinderen gezien is het dus een echte eretitel, zeker als ze je papa blijven noemen.

Waar sta ik?

Verwekker? Check! Vader? Check! Papa? Hopelijk wel. Ondanks dat ik mijn blogsite zo genoemd heb en ik me graag de titel zou willen geven, vind ik dat je dat niet zo snel over jezelf kan zeggen. Daar mag een ander over beslissen, sterker nog, daar mag mijn mannetje straks over beslissen. Voorlopig noemt hij me in ieder geval zo en kan ik afentoe flink wegsmelten bij de manier waarop. Ik doe in ieder geval mijn best om ervoor te zorgen dat hij een veilige thuisbasis heeft waarin hij zich kan ontwikkelen als minimensje.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *