De Reis van 5: avontuurlijk eten voor het gezin

vijflogoKen je dat? Heb je lekker gekookt, het eten staat op tafel en net als je een vork naar binnen wilt schuiven hoor je: “Dat lust ik niet!” Wraaaaaaah, dat was weer een uur in de keuken voor niks. Gelukkig komt het bij ons bijna niet voor met onze redelijk makkelijke eters, maar er zijn een heleboel kinderen die heel eenzijdig eten. Effectje ‘watdeboernietkentvreetieniet’. Er lijkt een oplossing gevonden te zijn voor dit probleem. Stap je mee aan boord voor een avontuur in deze blog?

Een schatkist en piraten zijn de belangrijkste ingrediënten van een nieuw spel: De Reis van 5. Een spel dat eten weer leuk maakt. De enige strijd die gestreden wordt is die om de opdrachten te volbrengen. Etend de wereld veroveren met je mes als zwaard. We maakten er kennis mee in de Wereld vol Wonderen, de Efteling.

Speelse piraten
IMG-20170623-WA0008Afgelopen woensdag was ik (Chantal) met Liam, Kyran met mijn schoonvader in de Efteling om de lancering van dit piratenavontuur mee te maken. Omdat we zelf een abonnement hebben op het sprookjespark, hoefden we geen gebruik te maken van de perskaarten. Maarten had gevraagd of ik tussendoor wat foto’s wilde doorsturen, dus dat deed ik ook trouw. Rond 14:00 uur kwamen we aan op de plek van bestemming. In de Panoramazaal boven restaurant Welkom werden alle kleine en grote piraten welkom geheten en kregen we meteen een kaartje waarop stond aan welke tafel we later mochten gaan zitten. Vanwege de warmte stonden de kannen water met ijsblokjes of fruit al op tafel. In de uitnodiging was gevraagd om de kinderen als piraat te laten komen. Liam hoorde de avond ervoor bij het woord ‘verkleden’ al niks anders meer dan Batman en wilde dus ook geen piraat zijn. We hadden dus een Batman die verkleed was als piraat met hoofddoekje en piratenbroek en zwaard. Kyran had nog niet zo veel te willen qua kledingkeuze, dus die had z’n mooiste piratenshirt aan met een zwaard. Van dat zwaard had ik al snel spijt toen hij in de draagzak op mijn rug zat…

Bij binnenkomst heb ik snel mijn schoonvader met Kyran aan tafel gezet, want die had last van de warmte. Eerst een glas water voor de mannen en daarna maakte ik snel een rondje met Liam door de zaal. Er was een fotohoekje waar je echte piratenfoto’s kon maken. De zwaarden, verrekijkers en mooie piratenhoeden lagen er voor klaar. Liam vond het allemaal best spannend met al die drukte in de zaal, dus die wilde niet zo veel. Prima, dan Kyran er maar bij met de schatkist. Toen was het ietsje leuker, maar helaas geen goed gelukte foto. Als je een leuke foto zou delen op social media, kon je het spel winnen. Helaas geen tijd gehad om een foto te uploaden. Na de foto’s nog even verder gekeken. Liam zag een sjoelbak met allemaal gouden munten. Hij wilde wel even munten sjoelen, het verbaasde me hoe goed hij dat kon. Toen we daarmee klaar waren, zagen we een soort komkommercactus op tafel staan, met allemaal lekkere hapjes eraan geprikt. Daar wilde meneer wel een prikkertje van. Er waren nog meer activiteiten voor de kinderen, zoals ringwerpen aan handhaken, schminken en kleuren. Maar het enige wat Liam wilde, was drinken uit een megagroot rietje.

Van schoolproject tot professionele productie
Iets over half drie was het tijd voor de presentatie van het spel. De jongens liet ik nog even bij opa achter en ik ging lekker zitten. Merel Vingerhoets en Brenda Janssen, de ontwikkelaars van het spel, stelden zichzelf voor als kapitein Bakboord en Stuurboord en ze vertelden over hun creatieve reis tot nu toe.

Wat begon als een schoolproject, groeide uit tot een spel voor lastige eters en kinderen die moeite hebben om weer te leren eten. Oorspronkelijk was het spel bedoeld voor kinderen die ernstig ziek waren of bijvoorbeeld weer moesten leren eten na lange tijd sondevoeding. Uiteindelijk kwamen ze erachter dat het spel ook heel leuk was voor andere kinderen die niet zo veel lusten of durven eten. Er kwamen verschillende proefpersonen en professionals aan het woord die hun ervaringen met het spel vertelden. De Tilburgse jonge onderneemsters bedachten het spel en hebben dit in samenwerking met spelmaker Identity Games, Universitair Medisch Centrum Groningen, Wilhelmina Kinderziekenhuis, Voedingscentrum en verschillende professionals geproduceerd. Erg leuk om te horen hoe zo’n spel nou ontwikkeld wordt.

Slangen en vissen
Daarna was het tijd voor het echte werk. We mochten onze tafel zoeken en zodra iedereen geïnstalleerd was, begon het spel. Merel en Brenda vertelden wat ze uit de doos haalden, lieten de wereldkaart zien en lazen de verhaaltjes bij de opdrachten voor. De eerste opdracht ging over de reis naar Nieuw Zeeland. Het kwam er op neer dat we niks meer te eten hadden onderweg, maar gelukkig zagen we een paar groene zeeslangen. Superlekker zijn die voor piraten, dus aan de slag dan maar. We kregen kaarten met daarop precies de opdrachten uitgestippeld. Als eerste de druiven van de takjes halen, daarna op de stokjes prikken en dan oogjes of rozijnen erop plakken. Echte groene zeeslangen kwamen te voorschijn. Liam vond het een geweldige opdracht en Kyran hielp opa ook goed mee door meteen de druiven van het stokje te trekken en op te eten,
Voor de tweede opdracht werden er sinaasappels en kiwi’s gebracht. Voor het gemak alvast in schijfjes gesneden, maar als je het spel thuis speelt, dan zijn de voorbereidingen al net zo leuk als het proeven en eten zelf. De bedoeling was dat we een vis zouden maken van de kiwi’s en sinaasappels. Liam had natuurlijk weer andere plannen. Die legde eerst een auto op het bord, die later veranderde in een zon. Omdat we zo goed mee hadden gedaan, kreeg iedereen nog een echte gouden munt uit het spel. Ik vond het erg leuk om zo het spel al een beetje te kunnen proberen. Thuis kunnen we nog een klein beetje aan de slag met de flessenpost die we meekregen. Een eetopdracht in een flesje.

Een officieel moment
Na het spelen was het tijd voor het officiële moment bij schommelschip De Halve Maen. In optocht daarnaartoe gelopen en een lint doorgeslagen met een zwaard. Na een praatje van de directeur van Villa Pardoes, schonken de kapiteins een aantal spellen aan het vakantieverblijf voor ernstig zieke kinderen. Een mooi gebaar, vond ik. Ook kregen een aantal personen en gezinnen nog een spel uitgereikt, als dank voor de medewerking en hulp als proefpiraten. De dames kregen zelf ook nog wat leuke cadeaus van enthousiaste en dankbare kinderen en professionals. Na de groepsfoto was het dan tijd voor een vaart in het schommelschip voor degenen die dat durfden. Dat leek ons niet zo’n goed plan, dus wij zijn de autootjes ingedoken.

IMG-20170623-WA0007

Degelijke materialen
Als we zelf erg moeilijke eters zouden hebben, dan zou ik zeker overwegen om het spel aan te schaffen. Het is wel een hele uitgave, namelijk €49,95, maar het is het wel waard. Het spel zit in een mooie metalen schatkist, de gouden munten zien er ook echt uit als gouden munten en zijn niet van karton gemaakt. Ook de opdrachtkaartjes hebben mooie kleuren en alles ziet er goed en duurzaam uit. Niet zo’n spel dat na twee keer spelen al kapot bij het oudpapier kan.

spel
Het spel is voor € 49,95 te koop en is verkrijgbaar via www.dereisvanvijf.nl.

Het was een erg leuke middag en ik wens de dames heel veel succes met hun piratenspel. Hopelijk zijn veel ouders en kinderen hiermee geholpen.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Een uitstekend review. Het was ook een leuk spel en een leuke middag. De kinderen en wij allen hebben genoten. Schitterend toen Kyran de druiven weer van het stokje haalde. De weg naar de mond was snel gevonden. Ook Liam was erg enthousiast en deed goed mee.