De papa's van de Papaklas op de Negenmaandenbeurs

papanegenEen nieuw vaderinitiatief is de laatste tijd in het nieuws gekomen. Floris Regouin en Sander de Heer zijn gestart met Papaklas. Een cursus waarin aanstaande papa’s voorbereid worden op alle facetten van het vaderschap. Tijdens de afgelopen Negenmaandenbeurs werden zij uitgenodigd om enkele workshops te komen geven aan de mannen. Speciaal voor Papa’s wereld beschreven zij hun bevindingen in een gastblog.
Woensdag 22 februari. De 2016 editie van de Negenmaandenbeurs werd afgetrapt met de speciale Papadag. De mannen mochten mee voor slechts een 10tje entree met speciaal dit jaar gratis deelname aan een exclusieve Papaklas – een speciale Negenmaandenbeurs editie. De eerste mannen waren gesignaleerd en stonden verscholen in de rijen van voornamelijk vrouwen, met grotere en kleinere toeters, die maar al te graag naar binnen wilden.
In onze voorbereiding naar een eerste officiële aftrap van de Papaklas, was het natuurlijk spannend of er genoeg mannen waren om de exclusieve Papaklassen te volgen. In een klein half uur wilden we de aanwezige Negenmaandenbeurs bijna-papa’s even in het zonnetje zetten. Dit was het moment voor hen om even vol de aandacht te krijgen en om van wat handige tips en kennis te worden voorzien. De eerste dag stonden er twee exclusieve Papaklassen op het programma, waarin we bij de allereerste zouden worden vergezeld door RTL Nieuws. In totaal hebben we 7 exclusieve Papaklassen gegeven, en in totaal meer dan 200 bijna-papa’s (en bijna-mama’s) in onze sessies mogen verwelkomen.
We hadden goede hoop voldoende mannen te kunnen bereiken, maar de gangpaden tussen de stands waren voornamelijk bevolkt door dames. Gelukkig waren de aanstaande vaders gemakkelijk te spotten. Na een korte mededeling dat er een exclusieve Papaklas speciaal voor hem zou zijn, duurde het even voordat hij besefte dat het ook echt aan hem gericht was. Een kleine blik en een glimlach naar z’n vrouw volstond veelal, waarop we snel daarop een “ah OK, da’s leuk!” te horen kregen. Er waren wel enkelingen die vonden dat dat helemaal niet nodig was, of waarvan de vrouw vond dat het niet nodig was of simpelweg niet van haar zijde mocht – de tassen dragen was blijkbaar belangrijker. Frappant was wel dat de meeste mannen niet aan hun vrienden hadden verteld dat ze naar de Negenmaandenbeurs gingen. Te gek voor woorden toch, dit moet veranderen!
papaklas_negenmaanden
De interactie met de aanstaande vaders tijdens de Papaklassen was boven verwachting, maar we hebben wel gezien dat er nog veel te werk te doen is. Sommigen starten gewoon even een nieuwe baan op de uitgerekende datum, of waren nog niet toegekomen aan het in elkaar zetten van de spullen en inrichten van de babykamer – het was inmiddels voorbij de 36e week van de zwangerschap. De meesten hadden nog niet eerder een luier vastgepakt – een schone welteverstaan, laat staan een vieze. Anderen hadden nog even niet nagedacht over het erkennen van de ongeboren vrucht. Velen wisten nog niet hoe lang nu eigenlijk de kraamvisite mag blijven. Een kleine reeks van de onderwerpen hebben we aldaar kort kunnen aanstippen. In onze uitgebreide Papaklassen van 2,5 uur komen wel de belangrijkste onderwerpen aan bod en worden besproken in een bescheidener gezelschap; als mannen onder elkaar in de avond met een biertje of ander drankje, open, inhoudelijk en praktisch. Een biertje tijdens de Negenmaandenbeurs sessies was helaas niet mogelijk, en voor de ochtend editie sowieso al geen goed idee.
De dagen zijn voorbij gevlogen. We kijken terug op een enorm succes en afgeladen Papaklassen. De Negenmaandenbeurs zou voor de (bijna-)papa’s veel meer kunnen bieden, er zit zeker meer in voor de mannen. Een ruimere invulling en doorbreken van taboes zullen aan de voorbode moeten liggen, maar zowel voor de papa’s van de Papaklas smaakte dit avontuur zeker naar meer en het smaakte ook vooral naar verandering. Het is 2016 mannen, die taboes moeten maar eens achter ons komen te liggen.
Een bezoekje aan een Papaklas of Negenmaandenbeurs moet dus zeker kunnen! Het is een van de meest mooie life changing moments, daar wil je toch klaar voor zijn en van genieten!

Papaklas is een initiatief van Floris Regouin en Sander de Heer. Kijk voor alle nodige informatie op www.papaklas.nl of spreek je uit en steun ons initiatief op www.facebook.com/papaklas met jouw like.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *