De papa van: Martine

Als je zelf ouder wordt begrijp je steeds beter de keuzes die jouw ouders gemaakt hebben. Voor Martine van Welkomindewereldvaneenkneus geldt dit ook. Haar vader heeft ME en zijzelf het syndroom van Ehlers-Danlos. Beiden proberen elkaar zoveel mogelijk te steunen. Voor ‘De papa van’ beantwoordde Martine een reeks vragen over haar vader.

Vroeger

• Wat was de rol van je vader in het gezin toen je klein was?

Mijn vader was de kostwinner bij ons thuis, hij werkte en mijn moeder was thuis. Hij was volgens mijn moeder vaak van huis, maar daar kan ik mij weinig van herinneren. Hij ging wel regelmatig op zakenreis, dat vond ik altijd wel spannend, deels omdat ik altijd bang was dat er iets zou gebeuren, maar ook omdat er altijd iets leuks mee terug kwam in zijn koffer.

• Had je vader een verzorgende rol of sneed hij het vlees aan op zondag?

Bij deze keuzes meer het laatste dan wellicht, al heb ik dat niet zo ervaren.

• Hoe ging jij met je vader om?

Ik ben altijd al een papa’s kindje geweest, ik was als tiener vooral bang hem teleur te stellen, mijn vader stond op een hoog voetstuk. Ik hechtte altijd veel waarde aan zijn mening (al liet ik dat als opstandige puber misschien niet altijd merken).

• Welke dingen deden jullie samen? Hadden jullie een gezamenlijke hobby?

Dat weet ik eigenlijk niet zo goed meer… Als tiener kreeg ik fysiek veel problemen. Mijn vader heeft ME en ik het syndroom van Ehlers-Danlos. Beide onbegrepen aandoeningen. Samen togen we naar de alternatieve artsen (reguliere artsen namen ons niet zo serieus), dat schept toch een band.

Nu

• Hoe is je relatie nu met je vader?

Ik heb een hele sterke band met mijn vader. We zijn beide chronisch ziek en begrijpen elkaar als geen ander. Daarnaast delen we onze spirituele ideeën en onze ideeën over de samenleving.

• Welke dingen doen jullie nu samen?

Vooral diepzinnig praten, we bellen bijna dagelijks om het nieuws even door te nemen. We zijn beide behoorlijk maatschappelijk betrokken.

• Welke eigenschappen heb je van hem overgenomen? Ben je daar blij mee?

Ik ben met als mijn vader een Pietje precies, dat is soms irritant maar ook een zegen. We kunnen ook alletwee redelijk goed fotograferen, we hebben een goed gevoel voor compositie, dat is als vormgeefster en fotografe natuurlijk heel fijn! Verder is mijn vader rustig en ben ik zeer impulsief 😉.

• Wat is je leukste/mooiste herinnering aan/met je vader?

We zijn een jaar of vijftien geleden samen gaan fotograferen. Uren liepen we samen langs de sloot op zoek naar beestjes om vast te leggen. Daarnaast zaten we samen op een fotoforum. Toen mijn zoon klein was ging ook hij graag mee. Dat zijn ontzettend mooie herinneringen! Zeker nu ik niet meer kan lopen kijk ik hier met veel plezier op terug!

• Als je terug kijkt, heb jij dan een vader of een papa? En wat is hij nu voor je?

Ik heb beide, de vader geeft adviezen, helpt me als ik het heb verkloot, is er altijd voor ons. De papa bespreekt de dagen met me, ziet aan mijn gezicht hoe de staat van de dag is en gaat nog steeds mee naar het ziekenhuis. Beide zijn onvervangbaar en onmisbaar…

Opa

• Is jullie relatie veranderd nu je vader opa is geworden?

Nee, tenminste volgens mij niet. Verdiept misschien, ik begrijp de keuzes en zorgen van mijn ouders beter nu ik zelf moeder ben.

• Is je vader anders als opa?

Nee, mijn vader is een wijze vader en een wijze opa (aldus zijn ‘grootzoon’)

• Denk je dat je vader trots op je is zoals jij jouw kind(eren) opvoed?

Ja, dat weet ik zeker.

Toekomst

• Welke herinneringen wil je nog gaan maken met je vader?

Ik zou dolgraag nog eens met mijn vader naar zijn broer in Canada gaan, maar we zijn ook heel tevreden als we onze gesprekken gewoon door mogen zetten.

• Zou je zonder je vader kunnen?

Nee absoluut niet, maar ik geloof dat mensen nooit weg zijn, dus hij zal er altijd voor me zijn, ergens.

Wat zou je zelf nog graag kwijt willen over je vader wat je niet aan de hand van de vragen kon vertellen?

Dat ik me gelukkig prijs dat zij (mijn beide ouders) mijn ouders zijn!

Dit is één van de verhalen uit een wekelijkse serie. Elke zaterdag verschijnt er een nieuwe ‘De papa van‘ waarin telkens een andere schrijver verteld over de band met zijn of haar vader. Wil jij jouw verhaal over je vader ook delen, neem dan contact met ons op. We sturen je dan een vragenlijst die je kunt gebruiken als handleiding tijdens het schrijven.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *