De papa van: Marleen

In ‘De papa van:’ laten we elke week iemand aan het woord om te vertellen over zijn of haar vader/papa. Deze week vertelt Marleen van Chicamoms haar verhaal. Als kind van een zelfstandig ondernemer zag Marleen haar vader minder vaak dan ze wilde. De fotozaak slokte veel tijd op. Nu gaat het allemaal heel anders.

Altijd druk

Mijn vader was weinig aanwezig, hij was samen met mijn moeder zelfstandig ondernemer en ze hadden een eigen fotozaak. Altijd druk en aan het werk. Achteraf vind ik het knap hoe mijn moeder alles wist te combineren want zij heeft mij eigenlijk opgevoed. Als kind was hij er weinig omdat hij altijd aan het werk was, toen ik rond de puberteit kwam, hadden wij een lastige band en was er veel strijd tussen ons. Mijn moeder moest vaak politie agent spelen. 

Samen in de winkel

Had had geen verzorgende rol, wel ging mijn vader bijna elke zondagochtend met mij zwemmen, dat kan ik me nog goed herinneren.  Ik hielp als kind wel vaak in de winkel, dat vond ik leuk om te doen. Zijn hobby was de winkel en ik vond het leuk om er te helpen. 

Vader of papa?

Ik heb een vader en dat is hij zeker, gisteren had hij een kadootje voor mij, dat was een klein boekje waar dochterlief op staat, dat vind ik dan wel weer super lief van hem en hij is een erge leuke en ondernemende opa en dat kan ik zeker waarderen. 

Tweede kans

De relatie met mijn vader is nu goed, hij heeft meer tijd omdat hij de zaak niet meer heeft. Ook ik ben nu zelf moeder van een zoon van 9 en ik denk dat hij momenteel de schade inhaalt en beseft zich nu ook wel wat hij met mij heeft gemist. Nu staat hij altijd klaar en kunnen we het goed vinden met elkaar. Samen doen we op zich nog steeds niet veel, hij onderneemt heel veel met mijn zoon maar ik kom er vaak en dan kletsen we veel. Wel gaan we 1x per jaar samen uit eten en naar de film zonder andere mensen erbij. Dat is toch wel bijzonder.

Echte opa

Hij ziet nu wat hij gemist heeft tijdens mijn kind zijn, nu onderneemt hij heel veel met zijn kleinzoon. En daarom is onze band nu ook goed, ook omdat ik zijn afwezigheid van toen nu beter begrijp. Hij is als opa anders dan als vader, zeker wel. Hij is er nu altijd en onderneemt heel veel met mijn zoon, ook samen naar vliegtuigen kijken op het vliegveld in Eindhoven, samen fietsen en vooral veel lachen. 

Soms net als hij

Ik heb het ondernemende, drukke en vooral de veelheid aan energie van hem. Maar ik heb de wispelturigheid, directheid en mood swings ook van hem gekregen. Dat laatste is soms minder leuk voor mijn omgeving maar, in tegenstelling tot mijn vader, ben ik me er wel van bewust en dat heeft hij niet. Dus ik probeer hier ook aan te werken. 

Ik begrijp hem nu

De leukste herinnering is toch wel als we vroeger samen gingen zwemmen en als we 1x per jaar op vakantie gingen, hij reed altijd op en neer tussen de winkel en ons vakantie adres. Ik respecteer nu ook zijn keuze en begrijp het nu ook wel terwijl ik dat als kind niet kon. Ook is mijn vader erg handig en super lief voor dieren. Hij probeert altijd iedereen te helpen en dat vind ik zeker een mooie eigenschap. 

Hij begrijpt mij

Denk je dat je vader trots op je is zoals jij jouw kind(eren) opvoed? Ja zeker wel, hij ziet ook dat het ook veel energie kost om een kind op te voeden en dat het niet altijd alleen maar leuk is maar soms ook best lastig. Maar vooral dat ik wel alles combineer en het zo goed mogelijk probeer te doen. 

Toekomst

Ik wil nog meer uitjes samen doen als vader en dochter maar ook met mijn zoon erbij, als zo’n 3 eenheid op pad vind ik erg speciaal! Zonder hem kunnen, nee zeker niet al zal de tijd wel komen. Hij is inmiddels 83 maar hij wordt eind 60 geschat. Hij is nog steeds druk en ondernemend en dat kan ik nu juist nog meer waarderen. Ik hoop hem dan ook nog lang als vader en opa in mijn buurt te mogen hebben. 

Dit is één van de verhalen uit een wekelijkse serie. Elke zaterdag verschijnt er een nieuwe ‘De papa van‘ waarin telkens een andere schrijver verteld over de band met zijn of haar vader. Wil jij jouw verhaal over je vader ook delen, neem dan contact met ons op. We sturen je dan een vragenlijst die je kunt gebruiken als handleiding tijdens het schrijven.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *