De papa van: Guiselaine

De papa van Guiselaine

De vader van Guiselaine was op Curaçao een bekende man. Als politicus kende hij veel mensen en zij kenden hem. Mensen kenden Guisalaine dan ook vooral als ‘dochter van’. Hoe anders was dat in de tijd dat ze samen in Nederland woonden.

Vader toen je klein was

Wat was de rol van je vader in het gezin toen je klein was?

In het begin van mijn jeugd waren beide mijn ouders kostwinner, maar nadat mijn jongste zusje geboren was stopte mijn moeder met werken. Later ging ze nog wel administratie voor verschillende bedrijven doen vanuit huis. Mijn vader zat ook in de politiek en wat ik herinner vooral is dat waar we ook heen gingen op Curaçao er altijd iemand was die hem kende en moest je weer aan voorgesteld worden.

Had je vader een verzorgende rol of sneed hij het vlees aan op zondag?

Ik ben vooral op Curaçao opgegroeid en 3,5 jaar in Nederland. De mooiste herinneringen aan mijn vader heb ik uit die periode van 3,5 jaar. Wij gingen naar Nederland omdat hij een studieopdracht kreeg van de overheid waar hij werkte.

Het verschil met mijn vader zijn op Curaçao was dat hij in Nederland altijd aanwezig was. Op vrijdagavond na zwemles aten we zelf gebakken brood, pastei of pizza die hij maakte. In die periode deden we veel meer als gezin zoals naar zwemles, uitjes en op familiebezoek.

Hoe ging jij met je vader om?

Mijn vader was er. Hij bracht ons naar school en haalde ons op bij Sinterklaas- en Kerstvieringen op school. Hij barbecuede soms op zondag naast het zwembad. Hij was de bekende papa die iedereen kende. Later toen ik ouder was vond ik het vervelend. Ging je iets kopen in een winkel vroegen ze altijd van welke Capella je was. En dan zeiden ze altijd ik ken je vader doe hem de groeten.

Welke dingen deden jullie samen? Hadden jullie een gezamenlijke hobby?

Toen we dus tussen mijn 7e en 11e in Nederland woonden hielpen we mijn vader altijd met pizza maken en pasteitjes. Dat was iets wat we toen samen deden en ik als herinnering koester.

Nu ik ouder ben zeggen mensen dat ik qua uiterlijk op hem lijk. Ik denk dat we ook meer gemeen zouden hebben nu op het gebied van ondernemen en reizen.

Vader overleden

Hoe oud was je toen je vader stierf?

Mijn vader stierf op 6 maart 2011 tijdens carnaval op Curaçao aan een hartinfarct. Mijn half broer (uit 1e huwelijk van mijn vader), mijn jongste zusje en ik woonden allemaal in Nederland en het was daar nacht toen het telefoontje kwam dat we wakker moesten blijven, omdat er iets was met mijn vader. Dan is de afstand groot. Ik was toen 34 jaar.

Het is dus nu 9 jaar geleden en ik mis hem.

Welke dingen had je graag met hem willen beleven?

In 2012 heb ik mijn eigen bedrijf opgezet. Ik denk dat het erg leuk zou zijn om met hem over dit bedrijf te hebben. Vooral als je nieuwe diensten wilt aanbieden, misschien had hij wel een sparringpartner kunnen zijn daarin.

Nog een ding dat ik denk dat hij wel een mening over zou hebben gehad is de reis die ik maakte in 2012 voor 5,5 maand door Singapore, Australië, Bali en Nieuw Zeeland. Misschien zou ik met hem kunnen delen welke landen ik nog wil zien en waarom. Hij heeft zelf aardig wat landen gezien, maar ik denk dat ik wel anders dan hem reis, maar dat zal ik nooit meer te weten komen.

Je vader nu

Wanneer mis je jouw vader het meest?

Rond oud en nieuw want dan stak hij altijd een hele grote pagara (vuurwerk) af om het nieuwe jaar in te luiden en de boze geesten te verjagen en voorspoed voor het volgende jaar te wensen. Ik ben absoluut geen fan van vuurwerk en kon het zeker niet waarderen toen hij leefde, maar het is wel iets dat me mijn hele leven bij blijft mijn vader en zijn pagara.

Meer lezen van Guiselaine? Kijk dan op Wandering Guiselaine.

Dit is één van de verhalen uit een wekelijkse serie. Elke zaterdag verschijnt er een nieuwe ‘De papa van‘ waarin telkens een andere schrijver verteld over de band met zijn of haar vader. Wil jij jouw verhaal over je vader ook delen, neem dan contact met ons op. We sturen je dan een vragenlijst die je kunt gebruiken als handleiding tijdens het schrijven.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *