De papa van: Francis

De twee belangrijkste mensen in je leven zijn je vader een moeder, zonder hen was je er niet geweest. Hoewel de belangrijkste, dat hangt helemaal af van hoe jij het voelt en beleeft. In de papa van vertellen zonen en dochters over de relatie met hun vader. We duiken in het verleden en kijken naar het heden en de toekomst. Deze keer staat de vader van Francis van mamazetkoers.nl centraal.

Een werkende papa

Wat was de rol van je vader in het gezin toen je klein was?
Mijn vader werkte fulltime en mijn moeder was thuis bij ons. Zijn grootste rol naast het gezin was zorgen dat er geld binnen kwam. ‘Ons mam’ werkte wel af en toe, maar vaak vanuit huis of wanneer mijn broertje en ik op school zaten. Papa is altijd een man geweest die van gezelligheid houdt en een bezige bij is: stilzitten is er niet bij.

Had je vader een verzorgende rol of sneed hij het vlees aan op zondag? Omdat papa veel van huis was om te werken kwam de opvoeding voor het grootste deel bij mijn moeder te liggen. We maken daar soms wel eens grapjes over. Hij was er altijd voor ons, een verzorgende rol had hij dan ook zeker.

Hoe ging jij met je vader om?
We maken elkaar graag belachelijk en houden elkaar voor de gek, samen met mijn broertje. Soms ook met zijn 3e tegen mama. Niet op een gemene manier natuurlijk. Ik ben zijn dochter en alleen daarom heeft hij een zwak voor mij. Ik kreeg dan ook veel voor elkaar. Niet alles, er waren duidelijke grenzen.

Welke dingen deden jullie samen? Hadden jullie een gezamenlijke hobby?
Een hobby hadden we samen niet. Wat hij wel altijd met me deed was samen in achtbanen gaan en met de kermis in alle attracties, ook al was dat gezien zijn hernia niet altijd even slim. Nu hebben we samen wel een hobby: we hebben beide een racefiets en fietsen weleens samen. Erg leuk.

De steunpilaar die me weg gaf

Hoe is je relatie nu met je vader?
Goed, al heeft hij nu een andere rol in mijn leven. Hij blijft natuurlijk mijn vader maar hij is voor mijn gezin nu opa. Waar hij me vroeger overal bij hielp (verhuizen, klussen etc.) sta ik nu echt op eigen benen. Dat vindt hij stiekem denk ik nog wel lastig, dat zijn kleine meisje hem steeds minder of nauwelijks nodig heeft. Wanneer ik ergens mee zit is hij naast mijn man wel de eerste die ik bel.

Welke dingen doen jullie nu samen?
Samen met mijn broertje maken we nog steeds grapjes en houden we elkaar voor de gek. Dat zal (hopelijk) nooit veranderen. We fietsen samen op onze racefiets en genieten van het leven.

Welke eigenschappen heb je van hem overgenomen? Ben je daar blij mee?
Ik zou wel wat meer eigenschappen van mijn vader mogen hebben. Hij is zelfverzekerd, maakt hem weinig uit wat de buitenwereld van hem vindt en maakt zich niet snel druk. De eigenschappen die ik wel van hem heb? Ik denk het soms beter te weten, onderbreek mensen en kan me erg goed afsluiten en mijn emoties verbergen. Dat klinkt negatief maar zo bedoel ik het niet. Het maakt me wie ik ben. Het genieten van het leven heb ik ook van hem, je leeft maar één keer.

Wat is je leukste/mooiste herinnering aan/met je vader? 
Dat zijn er heel veel, maar als ik moet kiezen is het moment van bovenstaande foto. Gemaakt op mijn bruiloft voordat mijn vader me weggaf. Hij was erg emotioneel, zo heb ik hem zelden gezien. Op de foto zie je ons lachen, hij kon het niet laten om nog even een grapje te maken.

Als je terug kijkt, had jij dan een vader of een papa? En wat is hij nu voor je?
Hij blijft altijd ‘’ons pap’’ en ‘’papa’’ zoals we dat in Brabant zo mooi zeggen. Hier heb ik bewust steeds over ‘’’mijn vader’’ omdat dit correct Nederlands is.

Trotse opa

Ik prijs mij gelukkig met het feit dat mijn vader leeft en een geweldige opa is voor zijn kleinkinderen.

Is jullie relatie veranderd nu je vader opa is geworden?
Nee dat niet. Ik denk dat die alleen maar sterker wordt omdat we steeds meer meemaken samen.

Is je vader anders als opa?
Jazeker, alles wat ik als kind thuis niet mocht mogen mijn kinderen nu wel. Erg grappig.

Denk je dat je vader trots op je is zoals jij jouw kind(eren) opvoed?
Ja, wat ik ook doe: hij zal altijd trots doen. Soms gaat niet alles goed of lukt het niet maar dan heb je het in elk geval wel geprobeerd. Ik heb geleerd dat je hard moet werken of de dingen die je wilt in het leven. Niemand komt ze brengen.

Een toekomst met mijn vader

Welke herinneringen wil je nog gaan maken met je vader?
Er is niet specifiek iets wat ik nog wil meemaken. Misschien een keer met zijn alle op vakantie. Mijn ouders, mijn broertje en zijn gezin en ik met mijn gezin.

Zou je zonder je vader kunnen?
Nee, hier wil ik verder ook niet over nadenken. De afgelopen zes maanden heb ik mijn beide oma’s verloren en dat verdriet was al intens. Ik hoop dat mijn opa’s en de andere mensen die dicht om me heen staan nog lang mogen leven en genieten.

Tot slot

Wat zou je zelf nog graag kwijt willen over je vader wat je niet aan de hand van de vragen kon vertellen?
Dat ik ook trots op hem ben, ondanks dat hij vergeten is mijn voornaam door te geven bij de aangifte van mijn geboorte. 😉 Daar blijf ik hem voor altijd mee pesten.

Dit is één van de verhalen uit een wekelijkse serie. Elke zaterdag verschijnt er een nieuwe ‘De papa van‘ waarin telkens een andere schrijver verteld over de band met zijn of haar vader. Wil jij jouw verhaal over je vader ook delen, neem dan contact met ons op. We sturen je dan een vragenlijst die je kunt gebruiken als handleiding tijdens het schrijven.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *