De papa van: Elyse

Mijn naam is Elyse, ik ben inmiddels 22 jaar en kom uit een gezin met lieve ouders, zus en broertje. Ik blog op thuisvrouw.nl. Ik heb een hele lieve vader waar ik ontzettend trots op ben. Hij is er altijd voor mij geweest. De mogelijkheid om over hem te schrijven zie ik als een mooie kans om hem in het zonnetje te zetten. Want papa, je bent de beste.

Voor het slapen een dikke knuffel

Ik ben wel een papa’s kindje te noemen. Ik klampte altijd wel aan hem vast, maar hij is dan ook een zorgzame vader. Hij deed stinkend zijn best. Mijn vader zorgde voor ons, werkte fulltime, maar hielp mijn moeder ook in het huishouden en kookte zo nu en dan. Vlak voor het slapen gaan, bracht hij altijd een dikke knuffel. Hij was de hoofdkostwinner van het huis, maar daardoor nam hij zijn andere ‘taken’ als papa niet minder serieus. Hij deed eigenlijk alles wel.

Door het journaal heen praten

Iets wat mij nog altijd bij blijft zijn de momenten als papa thuiskwam van werk, en ik met mijn zus en broertje naar hem toe rende, in zijn armen vloog om hem te begroeten. Hoe ik in de avonden mijn voeten opwarmde als ik bij hem op schoot zat, en hoe hij mij instopte in bed. Nou waren wij niet altijd van die lieverds. Wij draken konden hem flink plagen door te praten door het 6 uur journaal die mijn vader áltijd wilde zien. Ondanks dat, was mijn vader er altijd voor mij. Wij hadden dan wel geen gezamenlijke hobby, maar hij nam mij altijd mee uit wandelen. Gewoon, om even de chaos in het hoofd te ordenen, uitwaaien op het strand of een rondje door het park te maken.

Ik heb oprecht gelachen

Zo heb ik wel meer leuke herinneringen aan mijn vader. Ik ben bang dat ik mij veel niet zal herinneren. Maar hun huwelijksfeest was recent, en zijn 50e verjaardag was zo gezellig dat ik oprecht heb gelachen. Dit moment zal ik nog heel lang koesteren. Juist de kleinere dingen zal ik ook herinneren. Zoals de autoritjes die wij maakten. Dat hij mij van hot naar her rijdt om mij op bestemming te krijgen.  Of wat dacht je van de momenten dat hij toevallig net weg was toen Sinterklaas op de deur bonkte op pakjesavond?

Samen op een terrasje

Je hebt denk ik in iedere relatie wel ups en downs. Zo had ik dat in mijn puberteit wel. Nu ik al een tijdje op mijzelf woon, kan ik wel zeggen dat wij een goede relatie hebben samen. Ik ben trots op hem, en dankbaar voor wat hij allemaal voor mij heeft gedaan, en nog altijd doet. Waar wij vroeger geen gezamenlijke hobby hadden, kan ik tegenwoordig voorzichtig zeggen dat terrasjes dat wel zijn. 9 van de 10 keer dat wij elkaar zien verdwijnen wij op een terras met een drankje.
Ik geloof dat wij wel deels dichter bij elkaar zijn gekomen doordat wij simpelweg op elkaar lijken. Wij willen allebei dingen geregeld hebben en eigenlijk ook wel voor anderen dingen regelen. Dat vind ik geen slechte eigenschap tot op zekere hoogte. Soms moet je ook dingen laten gebeuren natuurlijk, maar het is wel typisch dat wij allebei zo in elkaar zitten.

Ik noem hem ‘pap’

Als ik terugdenk aan mijn vader dan zie ik een echte papa. Mijn vader is een echt vaderfiguur geweest en dat heb ik nooit anders gezien. Een echte papa mag je hem wel noemen. Het feit dat ik hem altijd ‘pap’ noem en als klein meisje gillend naar hem toe rende om hem een knuffel te geven, zegt denk ik wel genoeg. Ik wil nieuwe herinneringen blijven maken. Natuurlijk gaan wij het hier niet bij laten. Het volgende uitje naar zijn geboorteplaats Amsterdam staat al gepland. Ik ben er nog nooit geweest, maar hij weet mij vast wel wegwijs te maken.  

Hij mag hooguit op vakantie

Ik zal absoluut niet zonder mijn vader kunnen. Emotioneel gezien niet, maar wie helpt mij anders met het installeren van programma’s, ‘grote mensen zaken’ en wie gaat er dan met mij op het terrasje zitten als hij er niet zal zijn? Hij mag van mij op vakantie, maar daar blijft het wat mij betreft bij!

Dit is één van de verhalen uit een wekelijkse serie. Elke zaterdag verschijnt er een nieuwe ‘De papa van‘ waarin telkens een andere schrijver verteld over de band met zijn of haar vader. Wil jij jouw verhaal over je vader ook delen, neem dan contact met ons op. We sturen je dan een vragenlijst die je kunt gebruiken als handleiding tijdens het schrijven.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Mooi geschreven. Wat heerlijk zo’n papa die gezellig met jou op het terrasje gaat zitten.
    Sámen genieten. Zo’n papa kan je zeker niet missen. Ik hoop dat jullie samen nog héél veel plezier zullen beleven.