De papa van: Cristel

In de vijfde ‘De papa van’ vertelt Cristel over haar vader. Helaas is hij niet meer onder ons en daarom kijkt ze terug op hun band die niet altijd even makkelijk was.

Hij sprak de taal niet

Mijn vader en ik werden later pas dikke maatjes. De rol van mijn vader in ons gezin was voornamelijk kostwinner, dat is wat ik mij kan herinneren. Mijn vader was stil, vaak chagrijnig… Later bleek dat hij echt moeite had met de Nederlandse taal te begrijpen en te spreken (hij was een Fransman.)

De reddende engel

Later bleek ook dat de relatie niet lekker liep met mijn moeder, ze spraken weinig over hun gevoelens. De bom barstte toen ik 13 jaar was, ze gingen scheiden. Moeder had al een andere man en ik was een boze dwarse puber. Mijn moeder zette mij van ellende maar op straat met een vuilniszak. Gelukkig was daar mijn reddende engel, mijn vader! Zo dankbaar dat hij voor mij wilde zorgen. Al was het pittig voor hem, maar dat liet hij nooit merken. Hij werkte in ploegendienst, moest veel geld aan mijn moeder betalen. Daar mopperde hij nooit over, er was niet veel geld voor boodschappen en kleding, maar toch kreeg ik wat ik nodig had. En liefde, dat is onbetaalbaar! 

Hij gaf me mijn eerste tattoo

We deden ook veel samen, ik ging mee achterop de motor, naar concerten, samen op stap in het jongerencentrum waar we allebei vrijwilliger waren. Ook hadden we wel eens woorden, ruzie, want ja allebei temperamentvol, maar altijd was hij er weer voor me! Ik voelde me veilig met mijn vader om mij heen. Hij was niet zo lang, maar wel stoer met zijn motor en tattoos en lange haar. Hij gaf op mijn 17e mijn eerste tattoo cadeau, een enkelbandje. 

Hij kwam langs in mijn droom

Mooie herinneringen…. Want helaas is hij niet meer onder ons. 5 oktober 2006 (1 dag na mijn 26e verjaardag) is hij overleden, na een ziekbed van 3 jaar. Alvleesklierkanker… Sindsdien voel ik mij incompleet, mijn held is niet meer. Wat een pijn, verdriet… Maar mijn wereld draaide door, want 2 weken na zijn overlijden, beviel ik van mijn eerste dochter. Wat een contrast… Mijn vader kwam het wel van te voren melden in een droom…. De avond voor de bevalling kroop ik vroeg in mijn bed, voelde me niet lekker. Die nacht droomde ik over mijn vader, hij stond voor de deur. Hij zag er goed uit, vrolijk en hij zei:”iek komme naar de baby kijk” Ik antwoordde dat dit niet kon, omdat de baby nog niet geboren was. Ik werd wakker, stond op en mijn vliezen braken… De bevalling was begonnen. 

Cerebrale parese

Bij de zwangerschap van mijn zoon droomde ik weer over hem. In de droom gaf ik mijn zoon aan hem om vast te houden, hij draaide zich om en huilde. Hij zei:”ditte kan iek niet aan” Vond het vreemd toen, maar nu begrijp ik het, onze zoon heeft cerebrale parese. Nooit zal ik weten hoe hij zijn oparol zou invullen, hoe zou hij omgaan met zijn 4 kleinkinderen? 

Frietjes

Zou hij trots op mij zijn? Hij noemde me altijd “mijn meisje” Hoe oud ik ook was, ik kroelde graag met hem en klom nog wel eens op zijn schoot. Hij wist alles van mij, ik kon altijd bij hem terecht. We spraken elkaar iedere dag en op zondag aten we altijd frietjes, toen ik uit huis ging kwam ik nog iedere zondag frietjes eten. En wat eet ons gezin iedere zondag? Juist! Frietjes! 

Ik wil hem zo graag bellen

Dat mis ik nog altijd, als er iets leuks is of ik heb iets meegemaakt of iets bereikt, dan wil ik mijn vader bellen… Hij was altijd zo trots op mij. Niemand echt niemand kan dat vervangen. Helaas heb ik geen broers of zussen, waar ik dit mee kan delen. Misschien heb ik daarom zelf een groot gezin.. Mijn moeder is 2 jaar geleden overleden, maar daar had ik al jaren geen contact meer mee. 

In leven houden

Ik zie ook dingen terug van mijn vader in mijzelf en de kinderen, dat is mooi! En we houden hem graag levend dmv herinneringen en foto’s. 

Dit is één van de verhalen uit een wekelijkse serie. Elke zaterdag verschijnt er een nieuwe ‘De papa van‘ waarin telkens een andere schrijver verteld over de band met zijn of haar vader. Wil jij jouw verhaal over je vader ook delen, neem dan contact met ons op. We sturen je dan een vragenlijst die je kunt gebruiken als handleiding tijdens het schrijven.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *