De naam Kyran: waarom en de betekenis

20160305_210700.jpgEen meisjesnaam die hadden wel al, een jongensnaam nog niet. Na de geboorte was de meisjesnaam blijven liggen en hielden we die ook vast. Doordat we allebei in de kinderopvang werken en op scholen gewerkt hebben, hebben we heel wat namen voorbij zien komen. Namen die we leuk vinden of waar we juist een bloedhekel aan hebben gekregen. Hoe komen we dan bij de naam Kyran?
Een reservenaam die we vergaten
Bij het bedenken van de naam Liam hebben we ook een reservenaam gehad, voor als we ons toch zouden bedenken, of voor een eventueel volgend kindje. Na een tijdje was deze naam zo ver weg gezonken dat we hem eigenlijk vergeten waren. Toen deze tijdens het rijtjes maken weer tevoorschijn kwam, was deze naam toch niet echt een favoriet meer.
Een lastig rijtje
Jongensnamen, het was lastig om een rijtje te maken, tenminste, voor mij wel. Ik wilde een naam die bij Liam zou passen. Een naam die uit te spreken valt. Eventueel ook iets wat in de fantasystijl zou passen en een mooie betekenis had. Daarnaast wilde ik eigenlijk niet dat de naam voorkwam op mijn huidige bso zodat ik geen ‘voortrekkersgevoel’ kon creëren die er niet was. Chantal had een compleet rijtje op haar telefoon staan. Ik ben verschillende keren het rijtje afgegaan en vinkte aan welke namen er mochten blijven staan. Bij een heel stel namen heb ik heel lomp en botweg ‘NEE!’ gezegd. Die mochten zelfs niet in het reserverijtje komen te staan. Soms toch ongenoegen en chagrijn van Chantal. Zelf voegde ik er geen namen aan toe. Het wilde maar niet lukken. Hoeveel namensites ik ook afging. Of de naam zelf stond me niet aan, had ik er een associatie bij of vond ik de betekenis niks.
De meisjesnaam
Als meisjesnaam hadden we nog steeds onze backup. Helaas voor deze naam werd het toch echt een jongetje. Wat had ik deze naam graag gebruikt. Al heel lang spookte deze naam door ons hoofd. Op mijn oude bso had ik positieve ervaringen met de kleine Kyra. Elke dag bij het komen en gaan kreeg ik een knuffel van haar. Ze kon gewoon niet weg voordat ze mij die knuffel gegeven had, en was ik niet in de ruimte, dan ging ze wel op zoek naar me. Niet alleen door dit meisje, maar ook door de naam zelf heb ik heel lang geroepen dat als er bij ons een meisje geboren wordt, de naam Kyra zou worden.

Betekenis en herkomst van Kyra
Kyra is een Engelse meisjesnaam. De betekenis van de naam is `zon`.

Bron: Babybytes

In de auto viel de beslissing
Na de zoveelste keer strepen in het lijstje bleef er nog maar weinig over. Daarbij stonden voor mij nog steeds een aantal nee-gevallen tussen, maar soms moet je nu eenmaal een zwangere vrouw nog even te vriend houden. De naam Kyra zou waarschijnlijk niet meer gebruikt gaan worden. Hoewel Chantal eigenlijk drie kinderen wilt, en ik twee hartstikke prima vind. De naam kwam dus eigenlijk een beetje vrij te liggen. Zou er een mannelijke variant van de naam bestaan? Tijdens een rit in de auto, op een moment dat ze niet misselijk werd door de bochten, pakte ze haar telefoon er bij. Zoekend op verschillende sites kwamen we uit op Kiran en Kyran. Doordat de ‘y’-versie voornamelijk in Ierland en Engeland gebruikt wordt, valt deze prima in de fantasystijl waar we naar op zoek waren. Bingo! We hadden eindelijk een naam.

Betekenis en herkomst van Kyran
Kyran is een Perzische jongensnaam. De betekenis van de naam is `meester, ridder`.

Bron: Babybytes

De betekenis gaf de doorslag
Een ridder had te leven naar vijf waarden: eer, kracht & moed, trouw, vrijgevigheid en eerlijkheid. Naast deze waarden werd je geacht om de zwakkeren, ouderen en vrouwen te beschermen. (bron)
De naam Liam betekent ‘zeker zijnde beschermer’ (bron) of ‘waarachtige beschermer’. Beide namen hebben dus het beschermende in zich. Een mooie waarde om naar te leven lijkt me zo.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *