De leukste Pokémon videogames

Naast de tv-series en de Pokémon TCG kaarten, zijn de videogames in de wereld van Pokémon merchandise razend populair. Zelf speel ik er een aantal via de Nintendo Switch en op de telefoon. In dit artikel vertel ik je over een aantal populaire Pokémon games en geef je er mijn eerlijke mening over. Wellicht inspireert dit artikel je wel om op avontuur te gaan in de verschillende werelden en dimensies van enorm veel Pokémon en al hun trainers.

Pokémon Go

Loop rond in de echte wereld en vang met je telefoon al lopend de ene Pokémon na de andere. Maak vriendschappen aan met andere spelers en loop samen rond op jacht naar de meest gewilde Pokémon of strijd tegen elkaar in spannende battles. Pokémon Go is misschien wel het meest geruchtmakende Pokémon spel dat er is doordat het grote groepen spelers laat samenkomen. Het spel blijft zich ontwikkelen met telkens nieuwe toevoegingen aan de gameplay en steeds meer nieuwe Pokémon die het spel nieuwe impulsen geeft. Pokémon Go kun je gratis downloaden en spelen, maar heeft ingame opties om aankopen te doen om nog meer uit het spel te kunnen halen of om mee te kunnen doen aan speciale evenementen.

Voor mij is Pokémon Go een stukje verslaving. Dagelijks zet ik het spel meerdere keren aan om even snel een Pokémon te vangen of een opdracht te voltooien. Zodra ik op nieuwe plekken kom, probeer is altijd als een vorm van digitaal souvenir een Pokégym digitaal te bezoeken waardoor ik een nieuwe badge aan mijn collectie kan toevoegen. Door gevechtsuitnodigingen van spelers over de hele wereld heb ik ook badges kunnen verzamelen uit bijvoorbeeld Taiwan, Amerika, China, Engeland en nog veel meer plekken. Niet alleen het vangen en rondlopen zelf maken dit spel voor mij erg leuk, maar vooral ook het contact wat je ermee maakt met onbekende mensen. Het is al vaak voorgekomen dat ik tijdens het spelen aanhaak bij een groepje mensen en zo een middag lang kennis maak met anderen. Tijdens evenementen kom je elkaar dan weer tegen en wordt een gezellig praatje voortgezet terwijl je weer samen op jacht gaat. Bij Pokémon Go is het sociale karakter erg belangrijk in het spel, zonder andere spelers kun je bepaalde Pokémon niet verslaan en vangen.

Speel jij Pokémon Go en sta je nog niet in mijn vriendenlijst, voeg mij gerust toe:
papaswereld: 7373 0999 9708

Pokémon Go gratis downloaden

Automatisch Pokémon vangen en Pokéstops draaien

Als je druk aan het werk bent, of niet afgeleid wilt worden in het verkeer, kun je alsnog Pokémon Go spelen. Met een speciaal apparaatje kun je Pokémon blijven vangen en materiaal verzamelen van Pokéstops in de buurt. Door het apparaatje te koppelen aan je account en te activeren als jou dat uitkomt kun je ‘spelen’ terwijl je niet speelt. Met een beetje mazzel vang je zelfs een shiny. Hoewel het voor heel wat spelers een uitkomst is, zien andere spelers het als een vorm van valsspelen.

Pokémon Legends: Arceus

Binnen de Pokémon videogames is Pokémon Legends: Arcues een beetje een buitenbeentje te noemen. Voor het eerst speel je in een complete open wereld waarbij je direct een Pokébal op een Pokémon kunt gooien zonder eerst contact te hoeven maken. Sterker nog, je kunt meerdere Pokémon tegelijk vangen door snel achter elkaar de ballen te mikken waarbij je voor het richten een indicator op het scherm gebruikt. Sterkere Pokémon zwak je eerst af door met ze te vechten voordat je een vangpoging doet.

In dit spel word je via een scheur in de dimensies gezogen naar een parallelle wereld waarbij je de Sinnoh regio gaat onderzoeken. Om je Pokédex compleet te krijgen, moet je niet enkel alle Pokémon vangen, maar heeft ook elke Pokémon een catchcard waarop per Pokémon opdrachten staan. Van meerdere keren evolueren, tot meermaals vangen of ze uit een boom schudden. Het type opdrachten kunnen enorm verschillen en kunnen vaak ook pas uitgevoerd worden als je een Pokémon in je team hebt zitten. Zodra je de complete Pokédex vol hebt en daarnaast de complete verhaallijn hebt uitgespeeld, krijg je het ultieme gevecht. Versla Arceus en krijg de kans om een fragment van deze legendarische Pokémon te vangen.

Ren, vlieg, zwem en klim door deze complete open wereld en ga op jacht om alles te kunnen ontdekken over de Sinnoh Pokémon. Door de snelheid waarmee je door het spel heen kunt gaan en de manier waarop je de Pokémon kunt vangen, is dit mijn favoriete Pokémon videogame op een console.

Pokémon Scarlet & Pokémon Violet

Als nieuwe leerling op een Pokémon school in Paldea, word je uitgedaagd om zelfstandig te leren om je staande te houden bij Pokémon gevechten en kies je zelf je pad tijdens het vangen van Pokémon. Versla gymleiders, help mee om Team Star te ontmantelen en ontdek een heleboel nieuwe soorten Pokémon of regionale varianten van bekende Pokémon. Afhankelijk van de game, zit je op een andere school en krijg je ander type Pokémon te zien. Je hebt dus beide spellen nodig om de complete Pokédex te vullen of andere spelers waarmee je kunt ruilen. Paldea is een open wereld waarin je ongelimiteerd op zoek kunt gaan op tal van grafisch schitterende plekken.

Pokémon lopen vrij rond, maar in tegenstelling tot Pokémon Legends Arceus kun je niet zomaar een Pokébal er op gooien. Je zult contact moeten maken en het gevecht aan gaan of direct een bal mikken zodra het contact er is. Shiny Pokémon zijn direct zichtbaar in de open wereld, waardoor je ook gericht kunt gaan jagen. In het spel zitten enkele titan Pokémon die je moet verslaan waardoor jouw transport Pokémon extra functies krijgt zoals vliegen, zwemmen, grote sprongen en klimmen. Deze functies ga je echt nodig krijgen om op alle plekken van de wereld te kunnen komen.

Naast de hoofdgame zijn er twee uitbreidingen via een DLC. Beide uitbreidingen schaf je in één koop aan. De uitbreidingen bevatten nieuwe gebieden, nieuwe Pokémon, nieuwe verhaallijnen en karakters en een heleboel nieuwe uitdagingen. Goed voor nog eens urenlang speelplezier.

Pokémon Scarlet en Pokémon Violet zitten boordevol functies die je als doorgewinterde Pokémon gamer zult weten te gebruiken. Zelf ben ik een aardige basisspeler en zal daardoor heel wat functies links laten liggen omdat ik totaal niet zou weten hoe en wanneer ik ze moet gebruiken. Dat zorgt ervoor dat ik veel langer met het spel bezig ben en niet het maximale aan gameplezier zal ervaren. Maar dat maakt het spel voor mij niet minder leuk. Ik blijf op jacht gaan, want de Pokédex is nog lang niet vol en er zijn nog heel wat gevechten en uitdagingen te volbrengen. Zeker aangezien ik de downloadbare content nog niet ze heel lang geleden aangeschaft heb.

Pokemon Sword & Pokemon Shield

Ontdek in deze twee games de Galar regio waarbij je de keuze krijgt tussen de starter Pokémon Grookey, Sobble en Scorbunny. Vul je complete Pokédex en ga op pad in de Pokémon League om het uiteindelijk tegen kampioen Leon en zijn Charizard op te nemen. Met nieuwe elementen als Dynamax en Gigantamax worden de gevechten met leiders en raid Pokémon nog intenser. Welke Pokémon beschikbaar zijn in het spel is afhankelijk van het seizoen dat je het spel speelt. Niet alle Pokémon zitten dus gelijktijdig in het spel, dat maakt het dat je vaker in het jaar moet terugkeren naar de Galar regio om je Pokédex vol te krijgen. Daarnaast ben je afhankelijk van het spel dat je kiest, Sword of Shield. Heb je beide spellen of speel je met iemand die het andere exemplaar heeft, dan kun je Pokémon uitwisselen.

Shiny Pokémon hunten in dit spel is vergeleken met Pokémon Legends Arceus een heel stuk lastiger. Je zal een Pokémon moeten aantikken om te zien of deze shiny is. Pas als je een contact maakt, krijg je in het gevechtsscherm de daadwerkelijke vorm van de Pokémon te zien. In het spel proberen de Pokémon ook contact met jou te maken, wat redelijk vaak zorgt voor ongewenste gevechtsmomenten die het spel wat trager maken als je op weg bent naar een speciale plek. Speel je online, dan kun je samen met andere spelers de grotere Pokémon gevechten aan gaan om nog sterkere Pokémon in je collectie te krijgen. Is je Pokédex compleet en heb je het kampioenschap behaald, dan kun je een nieuwe uitdaging aangaan door de downloadbare uitbreiding aan te schaffen.

In dit spel heb ik al flink wat uurtjes rondgelopen en al heel wat Pokémon gevangen en aangetikt. Het constant Pokémon moeten aantikken en een gevecht aangaan voordat je een vangst kunt doen, maakt voor mij het spel wat traag, ondanks dat dit wel de klassieke manier is van een Pokémon videogame. Ik ben gewoon niet opgegroeid met de Gameboy spellen en ben een beetje verwend door Pokémon Go en Legends Arceus. Vergeleken met de oudere spellen is de open wereld waarin je redelijk vrij kan bewegen wel een verademing, ook qua graphics.

Detective Pikachu Returns

Ben je niet zo van het vangen van Pokémon, maar los je liever mysteries op? De jonge Tim Goodman heeft de Pikachu van zijn verloren gewaande vader geërfd en samen vormen ze hét detective duo van Ryme City. In dit avonturenspel ga je op zoek naar aanwijzingen om mysterieuze gebeurtenissen te onderzoeken. Terwijl je Tim laat praten met de mensen, doet zijn spraakzame partner Pikachu dat met de Pokémon. Doordat de twee elkaar kunnen verstaan, wisselen ze de hints uit. Jij als speler kiest telkens het pad wat ze nemen en welke vragen gesteld worden. Lukt het jou om alle aanwijzingen op de juiste plek te leggen en zo tot de oplossing te komen?

Mijn mening over dit spel
Detective Pikachu Returns valt een beetje in het genre ‘langzame spellen’. Met veel leeswerk en weinig actie ga je redelijk traag door de gebeurtenissen heen. Ben je het gewend om de andere type Pokémon videogames te spelen, dan hoef je niet te rekenen op het volmaken van een Pokédex of het vangen van allerlei soorten. Dit spel in één keer uitspelen of uren achter elkaar doen wordt naar mijn idee een beetje saai, daarom speel ik het ook maar af en toe, maar dan moet ik wel genoeg energie hebben om niet tijdens het spelen in slaap te vallen. Die neiging heb ik helaas nog wel eens tijdens de speelmomenten op de Switch en niet enkel bij dit spel. Hoewel de gameplay heel simpel is, is het spel niet helemaal geschikt voor jongere kinderen. Dat heeft verder niets met de inhoud te maken, maar puur aan het feit dat het spel geen Nederlandse taal of ondertiteling ondersteund.

Welke Pokémon videogames speel jij?

Buiten de spellen die ik in dit artikel besproken heb, zijn er nog tal van andere Pokémon videogames verkrijgbaar en op verschillende consoles. Welke Pokémon spellen speel jij? Mocht je Pokémon Go spelen en op zoek zijn naar nieuwe vrienden, laat gerust in de reacties jouw vriendschapscode achter.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Wat een uitgebreide beschrijving. Heel interessant voor de echte Pokemon liefhebbers. Ik heb een simpele vraag. Is er ook een leuk spel voor 6 jarigen?

  Groetje

  • Bij de Pokémonkaarten zou je kunnen gaan voor de My First Battle sets. Een simpel kaartendek met daarbij een prima uitleg. In het doosjes zitten twee decks zodat je direct een spel tegen elkaar kunt doen.
   Pokémon Go kun je als 6-jarige prima spelen, maar dan heb je wel een telefoon met internetverbinding nodig. Ik zie vaak jonge kinderen samen met hun ouders het spel spelen op straat en tijdens evenementen.
   Pokémon Snap zou als videogame geschikt kunnen zijn, zelf nog niet gespeeld maar meer uitleg is hier te vinden: https://www.mediasmarties.nl/aanbod/new-pokemon-snap/