De Geheime Gang – Zijn jullie de inbreker te slim af?

SquareLite_20181023101449978.jpgEr is ingebroken in een landhuis vol kostbare spullen. De dieven hebben drie voorwerpen weggehaald. Het is nog niet te laat, want ze hebben de spullen in een geheime kamer verstopt om later op te halen. Het is aan jou en je medespelers om de voorwerpen te redden en de dieven te slim af te zijn. Door samen te werken maak je meer kans om tot de goede oplossing te komen.

Wat is er gestolen?

Het doel van het spel is om te ontdekken welke voorwerpen er gestolen zijn. Dit is nog niet zo eenvoudig, want je moet er wel wat voor doen. Draai zoals in memorie kaartjes om zodat je er setjes van kunt maken. Een setje gevonden? Dan leg je deze in de kelder. Zo kun je makkelijk zien welke setjes compleet zijn. Draai je twee verschillende kaartjes om, dan leg je ze weer terug. Samen met je medespelers onthoud je waar welk kaartje ligt. Samenwerken is dé manier om tot de oplossing te komen. Aan het einde van het spel probeer je te raden welke drie voorwerpen er verstopt liggen in de geheime gang. Raden jij en de andere spelers welke combinatie er ligt, dan heb je gewonnen. Goed nadenken, want er mag maar één keer geraden worden. Elk voorwerp dat je fout hebt is buit voor de inbreker. Kunnen jullie alle voorwerpen redden?

IMG_20180809_161630_640.jpg

De torenklok

Het spel is niet alleen maar onbeperkt plaatjes draaien, er zit een moeilijkheidsfactor in. Setjes maken is niet het enige spelelement, er zitten speciale kaartjes tussen die jou en de andere speurneuzen een beetje tegenwerken. Tussen de voorwerpkaartjes zitten klokken verstopt, 12 om precies te zijn. Voor elk uur van de klok eentje. Telkens als er een klok wordt omgedraaid, gaat de wijzer van de grote klok een uur vooruit. Heb je pech en draai je twee klokken tegelijk om, dan gaat de klok twee uur vooruit. Als de torenklok twaalf uur slaat, is er geen kans meer om kaartjes te draaien. Het raden moet beginnen. Probeer zoveel mogelijk setjes te maken voordat het laatste klok-kaartje is omgedraaid zodat het raden veel makkelijker wordt.

Het spel klaarzetten

In de doos vind je alle spelonderdelen die je nodig hebt. In het boekje staat een goede omschrijving hoe de onderdelen van het speelveld gevouwen moeten worden. Pak alle kaartjes met voorwerpen en klokken en leg ze allemaal op de kop, met dezelfde plaatjes aan de bovenkant. Voordat je de klokken er tussen legt, haal je er eerst drie kaartjes uit. Flink husselen over de tafel heen. Op het speelveld zie je allemaal vakjes, daar leg je de kaartjes neer. De wijzer van de klok draai je zodat deze op twaalf uur staat. Open het luik van de Geheime Gang en plaats er de drie speelkaartjes die je eerder ertussen uit gehaald hebt. Niet stiekem op de kaartjes spieken. Leg ze met de voorwerpen naar beneden. Sluit het luik, want die mag pas om middernacht weer open. Als alles klaar staat is het tijd om te beginnen. Kies een speler uit die als eerste kaartjes mag omdraaien en bepaal daarna de volgorde van spelers. Lees van te voren de regels even door in het boekje. Als volwassene speler helpt deze om het spel makkelijk uit te kunnen leggen.

geheimegang_inhoud

Leerzaam en leuk

In dit spel ben je niet voor jezelf bezig, maar je leert samenwerken met de andere spelers om zo de voorwerpen te kunnen redden. Samen maak je veel meer kans. Samen bedenk je hoe het spel te winnen valt. Naast samenwerken is onthouden een belangrijk leerpunt. Waar ligt welk kaartje en weet je dat ook nog vijf beurten verder? Om de setjes compleet te maken is het belangrijk dat je onthoudt waar welk kaartje ligt dat je omgedraaid hebt. Als het tijd is om de voorwerpen te raden komt het derde leermoment. Doordat je weet welke setjes compleet zijn, weet je ook dat die niet in de Geheime Gang kunnen liggen. Die kun je dus afstrepen. Je hoeft dan alleen nog maar te kijken naar de setjes die niet compleet zijn. Daar moet dus een combinatie mee gemaakt worden. Des te meer setjes je gemaakt hebt, des te makkelijker wordt het deduceren.

Onze ervaringen

Samen met Liam speelde ik het spel al verschillende malen thuis. Met een leeftijd van 5 jaar is hij precies oud genoeg om met het spel te beginnen. Na een oefenpotje begreep hij precies de bedoeling en draaide hij de wijzers van de klok meteen zodra iemand een klok-plaatje omdraaide. Het memorie-gedeelte snapte hij direct omdat hij dat spelletje al vaker gespeeld heeft. Deze herkenning zorgt er dus voor dat het spel sneller te begrijpen is. Iets moeilijker is het raden welke voorwerpen er in de Geheime Gang liggen. Daar heeft hij toch echt nog hulp bij nodig. Regelmatig vraagt hij om het spel te spelen, zeker als het zichtbaar in de kamer ligt.
Tijdens een spelletjesmiddag op de buitenschoolse opvang nam ik de Geheime Gang mee om de kinderen er kennis mee te laten maken. Het gaf mij een mooi beeld van hoe iets oudere kinderen ermee overweg gingen. Hier speelden kinderen tussen de 6 en 11 jaar oud ermee. Ze konden er geen genoeg van krijgen en speelden een flink aantal potjes achter elkaar. De vreugde was groot als alle drie de voorwerpen geraden werden. Bij foute voorwerpen was er ook wat teleurstelling, maar werden ze extra gedreven om het volgende potje alles goed te raden. Door het enthousiasme kwamen er steeds meer kinderen kijken en vroegen ze om mee te mogen doen. Tussendoor vroeg ik welke kinderen dit spel thuis ook wilden spelen, en er gingen flink wat handjes omhoog. Bij het ophalen waren er zelfs enkelen die meteen aan hun ouders vroegen het spel op hun lijstje te zetten.

Over het spel

De Geheime Gang is een coöperatief spel dat is uitgebracht voor Sunny Games in Europa. Spelauteur Jim Deacove heeft meer dan veertig jaar ervaring met het maken van samenwerkingsspellen. Van zijn hand zijn er inmiddels meer dan honderd uitgekomen. Voor deze review kreeg ik een exemplaar van EarthGames.nl. Het is geschikt voor spelers vanaf 5 jaar en is te spelen met zoveel deelnemers als je zelf wilt. Een gemiddeld spel duurt ongeveer een kwartier tot twintig minuten. Het spel in huis halen? Klik dan snel op deze link die je meteen naar de juiste plek in de webshop brengt.

 

Lees ook:

max de kat
Review Max de Kat
profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *