De dag dat papa over seks begon

de dag dat papa over seks begin marc-uwe kling review

Wat krijg je als je de schrijver van de NEEhoorn een boek laat schrijven voor kinderen over seks? Marc-Uwe Kling kennende staat dit garant voor humor en gênante momenten. Wat gebeurt er als papa en mama samen een ‘romantisch’ weekendje weg gaan en nog even ‘het gesprek’ aan willen gaan met de oudste dochter en haar vriendje? Hoe weet een stamelende en onhandige vader het gesprek te voeren terwijl de andere kinderen meekijken, opa en oma over de vloer komen en de buurman in de deuropening blijft staan? Een verhaal over seksuele voorlichting in een speels jasje, maar helaas wel zonder de KUS-m’n-KONT-hond.

En dan komt dat ongemakkelijke moment

Als ouders weet je dat er ooit een keer een dag komt dat het ongemakkelijke moment van het seks-gesprek komt. Dat geklets over bloemetjes en bijtjes of ooievaars is wel een keer afgelopen. Zeker als je ouders bent van kinderen in verschillende leeftijden. In ‘De dag dat papa over seks begon‘ komt dit moment wel heel erg plots voor papa. Nou ja, het plan was er om het er met de oudste dochter van 17 jaar over te hebben, maar kleine potjes hebben grote oren. De jongste telg, een meisje van zes, blijft maar aandringen om mee te mogen luisteren en zo wordt het een gesprek voor alle drie de kinderen. Het middelste kind, Max van 12 jaar, wordt er dan maar bij geroepen om het praatje dan maar meteen voor alle drie te houden. Dan ben je er tenminste in één keer vanaf.

Als iedereen meeluistert met je sekspraatje

Als het nog niet erg genoeg is dat je als papa het sekspraatje moet houden en dat voor de jongste niet al te klinisch wilt vertellen, dan moet je niet hebben dat de halve wereld met je mee gaat luisteren. Aangezien de papa en mama samen een weekendje weg zouden gaan, komen opa en oma oppassen. Laten ze nou precies op het juiste moment binnenkomen en regelmatig een duit in het zakje doen om papa nog meer awkward te maken. Als dat nog niet genoeg is komt de buurman net het geleende gourmetstel terugbrengen en moet hij van vader blijven voor medische ondersteuning. Hoewel je dit van een dermatoloog natuurlijk niet kunt verwachten. Over seks praten met je kinderen kan misschien wat onhandig zijn, maar met extra publiek erbij wordt het helemaal spannend en verwarrend.

Een verhaal over stekkers, of toch niet?

Hoe vertel je over seks als je de woorden piemel en vagina niet wilt noemen? Als je dat gewoon je bek niet uit krijgt? Dan ga je op zoek naar een andere manier om het te vertellen, bijvoorbeeld door een stekker en stopcontact als beeldspraak te gebruiken. Dat dacht de papa uit het boek dus ook, maar de grotere kinderen flappen alles eruit wat ze al weten. Over piemels, eierstokken, baarmoeders, triootjes, condooms en buiten de kaders denken.

Kinderen weten meer dan je denkt

In dit boek komt het cliché naar voren dat kinderen meer weten dan jij als ouder denkt. Over seks is er heel veel te vinden en stiekem lezen en zien kinderen best wel veel. Sterker nog, ze zijn vaak al seksueel actief zonder dat jij dit als ouder in de gaten hebt. Als papa dochter Lisa dan ook een pakje condooms wilt geven als bescherming, weigert zij het pakje en zegt ze dat hij die zelf maar moet gebruiken. Uit haar jaszak haalt ze haar eigen pakje en vertelt over de keren dat ze samen met haar vriendje seks gehad heeft. In dit boek leren de lezende kinderen gaandeweg over seks en voortplanting op een leuke manier.

Condoom.nl

Heerlijk taal gebruik voorzien van humoristische tekeningen

Mocht je de boeken van Marc-Uwe Kling een beetje kennen, dan weet je dat zijn schrijfwerk garant staat voor humoristische taal, plotseling vreemde wendingen en een heleboel gênante momenten. Kortom, een geweldige schrijfstijl voor kinderen om te lezen of om in voorgelezen te worden. Dat is in het boek ‘De dag dat papa over seks begon’ totaal niet anders. In combinatie met tekeningen van Astrid Henn wordt het boek nog leuker. De ongemakkelijke blik van papa op de omslag zegt al genoeg. Naast het gezin tekent ze op een leuke manier blote mensen en schematische tekeningen van geslachtsdelen. Zelfs de eitjes en spermacellen worden niet gespaard van een gezichtje.

Over ‘De dag dat papa over seks begon’

de dag dat papa over seks begin marc-uwe kling

Schrijver: Marc-Uwe Kling
Illustraties: Astrid Henn
Vertaling: Hedi de Zanger
Uitgever: De Vier Windstreken
Hardcover, 72 pagina’s
Release: November 2022
EAN: 9789051169010


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *