Dagelijks geld besparen in de badkamer

bespaartips badkamer

Nu elk huishouden steeds meer op de kleintjes moet letten, is het goed om eens te kijken waar in huis je besparende maatregelen kunt nemen. Al snel denk je aan grote ingrepen als muurisolatie of plaatsen van zonnepanelen, maar je kunt ook per ruimte bekijken. Eén van de ruimtes in huis waar heel wat te besparen valt op gas, elektriciteit en water is de badkamer. In dit blog lees je verschillende tips om geld uit te sparen tijdens het gebruik van de badkamer.

Simpele aanpassingen in de badkamer besparen veel geld

Het huishoudpotje kun je maar één keer uitgeven. Als je dan de mogelijkheid hebt om dagelijks geld te besparen, dan ben je gek als je dat niet zou doen. Sterker nog, je bespaart niet alleen op je portemonnee, maar je levert ook nog eens een bijdrage aan het milieu. In de badkamer wordt veel water verbruikt, maar ook genoeg gas en elektriciteit. Die laatste twee bijvoorbeeld voor het verwarmen van de ruimte en het water. Met de volgende tips bespaar je dagelijks in de badkamer.

Veel van onderstaande tips kun je toepassen als je al een badkamer hebt. Gaat je badkamer in verbouwing, ga dan eens langs bij badkamer Apeldoorn voor badkamerinspiratie.

Een goed geïsoleerde ruimte

Tijdens je dagelijkse doucheritueel is het fijn als je na het douchen in een verwarmde ruimte staat. Direct rillen van de kou bevordert je ochtendhumeur niet echt. De verwarming draait dan ook lekker warm voordat je de badkamer op gaat. Die verwarming heeft echt niet veel nut als het grootste gedeelte van de warmte via de muren naar buiten verdwijnt. Datzelfde geldt voor de ramen die ook op de badkamer van dubbelglas kunnen zijn. Met minder ontsnappende warmte bespaar je al flink op de stookkosten.

Isoleren van de badkuip

Iets waar je niet snel aan zult denken is het isoleren van de badkuip. In een bad gaat flink wat warm water wat snel afkoelt. Door de badkuip te isoleren voorkom je dat de warmte via de wand en de bodem van het bad snel verdwijnt. Het water blijft daardoor langer warm wat er voor zorgt dat je jouw relaxmoment langer kunt volhouden.

Een douchewekker plaatsen tegen waterverspilling

Een heel makkelijke manier om minder water te gebruiken op de badkamer is door korter te douchen. Zodra de stralen van de douche je raken ben je echter al snel de tijd kwijt. Door vooraf een timer te plaatsen op je telefoon of door een douchewekker in de badkamer te plaatsen, wordt je automatisch herinnerd wanneer je er onderuit moet stappen.

Douchekop met waterbesparing

Om nog meer water te besparen kies je voor een waterbesparende douchekop. Doordat bij een dergelijke douchekop lucht wordt toegevoegd aan het water, wordt het volume groter en daarmee verandert er niets een het formaat van de straal. Je doucht dus met minder water, maar wordt net zo schoon als met een gewone douchekop.

Toilet doortrekken met douchewater

Misschien wel een vreemde tip, maar als je het goed bekijkt eigenlijk nog niet zo heel raar. Tijdens het douchen verdwijnt al het water richting het riool. Dezelfde afvoer als je wc. Vang tijdens het douchen water op met wat emmers en bewaar deze voor het doorspoelen van het toilet. Zo gebruik je hetzelfde water twee keer terwijl het maar één keer door het riool verdwijnt.

Een zonneboiler voor dagelijks warm water

Door in je huis een zonneboiler te plaatsen, ben je als snel verzekerd van warm water dat opgewekt is door de zon. Door middel van een zonnepaneel wordt de zonneboiler aangestuurd en wekt het warm water op. Helaas kun je door het plaatsen van de zonneboiler geen afscheid nemen van de cv-ketel. Tijdens de lente en zomer zal de zon genoeg schijnen om genoeg energie op te wekken voor de boiler, maar in de herfst en wintermaanden zal het toch wat hulp kunnen gebruiken. Maar gratis warmte door de zon is natuurlijk niet af te slaan.

Geld besparen met de verlichting van je badkamer

In de badkamer wil je goed kunnen kijken in de spiegel om de paar verkeerd geplaatste haartjes uit je gezicht te trekken of om je baard goed te kunnen scheren. Net dat groene stukje tussen je tanden uitpeuteren of dat ene puistje uitknijpen. Goede verlichting in de badkamer is dan ook essentieel te noemen. Door het plaatsen van LED-verlichting bespaar je flink wat energie.

Wat zijn jouw besparende tips voor de badkamer?

Naast de hierboven genoemde tips zijn er vast veel meer tips die leiden tot geldbesparing op de badkamer. Op welke manier weet jij te besparen op gas, elektriciteit en water?


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *