Dadchelor party, want een aankomend vaderschap moet gevierd worden

dadchelor, babyshower man, menshower

Zodra een man gaat trouwen, dan is het traditie dat zijn mannelijke familieleden en vrienden hem ‘ontvoeren’ en een laatste vrijgezellenavond mee laten maken. Nog één keer de bloemetjes buiten zetten voordat de vrouw met de scepter gaat zwaaien. Dit feestje is er ook voor de aanstaande papa. Nog een keer goed doorhalen voordat de onderbroken nachten gaan beginnen. De laatste keer stevig uitgaan voordat je vader wordt. Niet de bachelor, maar de dadchelor. Dit zijn de leukste ideeën om te doen tijdens een dadchelor party.

Babyshower voor mannen

De dadchelor party is de mannelijke versie van de babyshower. Tijdens de babyshower draait het vooral om moeder en kind en mag vader meestal als lijdend voorwerp toekijken of moet zelfs helemaal afwezig zijn. Als reactie hierop is de daddy shower ontstaan waarbij het aankomende vaderschap centraal staat. Het past geheel bij de omslag die gemaakt is waarbij mannen een actievere vaderrol zijn gaan spelen in het gezin. Tijdens deze mannelijke babyshower krijgt de aanstaande vader tips van zijn lotgenoten die het al eens meegemaakt hebben, waarbij vaak een geintje niet geschuwd wordt. De menshower, zoals het ook wel genoemd wordt, is de laatste keer dat er stevig uitgegaan kan worden zonder verantwoordelijkheid te hebben voor thuis.

Activiteiten en spellen voor een dadchelor party

Bij een goed feestje past altijd wel een biertje, maar enkel stil zitten op een barkruk kun je niet echt een speciale dag of avond noemen. Een men shower wordt pas echt leuk als je ook wat leuke activiteiten doet. Dit kan in de vorm van een aantal spelletjes met een knipoog of door een echte activiteit te doen. Tijdens de activiteiten serveer je bijvoorbeeld worst en kaas om de honger te stillen, maar dit wordt pas echt uniek als je de bijhorende mosterd serveert in een luier.

Dit zijn de leukste dadchelor party games

 • Babyvoeding proeven
  Als de kleine straks oud genoeg is, mag het zijn eerste hapjes eten naar binnen werken. Erg smakelijk zien de potjes babyvoeding er niet echt uit, maar hoe smaakt het werkelijk? Wat schuif je straks bij de kleine naar binnen? Proef smaken fruithapjes en avondmaaltijden. Om het extra leuk te maken, maak je er een wedstrijdje van door geblindeerd te proeven en te raden welke smaken je eet.
 • Hold the baby
  Maak een pot met opdrachten die de papa moet uitvoeren. Deze opdrachten moet hij uitvoeren met in zijn armen een babypop die op de juiste manier gedragen moet worden. Kun je hindernissen nemen of een fles cola met één hand openen? Krijg je een flesje klaargemaakt of krijg je jouw jas aan zonder dat je de baby weg legt?
 • Wedstrijd luier verschonen
  Welke papa is het snelst met het verschonen van een luier van de babypop? Als extra moeilijkheidsgraad kun je chocopasta of mosterd op de poppenbillen smeren voor een extra handeling.
 • Babyflesje leegzuigen
  Wie heeft er het snelst een babyflesje leeggedronken. Niet valsspelen door de dop open te draaien, maar zuigen door de speen. Je kunt zelf kiezen voor een geschikte inhoud. Wordt het melk of toch liever iets sterkers?
 • Papa’s bellypaint
  Niet alleen moeders kunnen beschikken over een bolle buik, ook vaders kunnen over een goede dad-bod beschikken. Het enige nadeel is dat deze buikjes over het algemeen een stuk behaarder zijn dan die van de mama. Geef de papa eens een bellypaint zoals dat ook bij de mama gebeurd. Misschien zelfs wel met de vrouwen van de babyshower afspreken om hetzelfde ontwerp te laten maken of twee afbeeldingen die op elkaar aansluiten?
 • Papa’s gok
  Mannen willen het vaak beter weten dan de ander. Het is niet voor niets dat er genoeg gegokt wordt op voetbaluitslagen. Deze keer is de poule heel anders en kun je gokken op de geboortedatum, de naam van het kind, geslacht, tijd van geboorte, wijze van bevalling. Degene met de meeste punten wint de pot. Je bepaalt zelf wat de inleg is.
 • De watermeloen
  Weten hoe het is om zwanger te zijn? Doe de watermeloenchallenge. Plaats een watermeloen voor de buik van de papa en wikkel deze vast met huishoudfolie. De rest van de dag moet hij alles doen met een ‘zwangere buik’. Om solidair te zijn doen de andere deelnemers aan het feestje natuurlijk hetzelfde.

Grotere activiteiten voor aanstaande papa’s

Is de aanstaande papa niet zo van de ludieke spelletjes, dan kun je altijd nog een aantal stoere activiteiten doen:

 • BBQ
  Er gaat niks boven je eigen hamburger grillen op de barbecue. Met een flinke groep mannen rondom een vlammende grill om spareribs klaar te maken. Biervaatje erbij om je eigen biertjes te tappen.
 • Whisky proeverij
  Echt zo’n oude traditie waarbij de nieuwe papa een glas whisky en een sigaar aangeboden krijgt. Nu ben je pas een echte man nu je nageslacht geproduceerd hebt. Tijdens een Whisky-proeverij maak je kennis met verschillende merken en smaken.
 • Lekker actief bezig zijn
  Is de papa wat sportiever aangelegd, dan is een potje paintball of een tijdje karten altijd goed. Even flink scheuren en knallen om vervolgens hongerig te beginnen aan die bbq?

Leuke cadeautjes voor de aanstaande vader

Als de moeder bedolven wordt onder de cadeautjes voor haarzelf en de kleine, dan verdient papa ook wel iets. Voor een papa blijft het immers niet bij een prestatie in bed, maar hij ondersteund ook de zwangere vrouw en doet straks zijn deel in de verzorging van zijn zoon of dochter. Het is dan ook niet meer dan eerlijk dat ook de aanstaande vader een beetje verwend wordt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een luiertaart in combinatie met flesjes Geboortebier of een geinig shirt met ‘ik word papa’? Er zijn genoeg opvoedboeken te vinden en producten met een ‘I love daddy‘. Inspiratie nodig? Kijk even hieronder:

Hoe was jouw dadchelor party?

Hebben jouw vrienden een dadchelor party voor je georganiseerd? Welke cadeautjes kreeg je? Vertel ons hoe het was en wat jullie gedaan hebben. Wellicht geef jij nog meer inspiratie voor een leuke dag van een aanstaande vader.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *