Continium discovery center: museum voor nieuwsgierige kinderen

continium speeltoestel

Kun je zelf een robot worden en hoe werken die machines? Zit er echt schapenwol in kauwgom? Hoe zie je er uit als je ouder wordt en hoe wordt water schoongemaakt? Allerlei vragen waar wetenschappers al jaren mee bezig zijn om antwoord op te geven, maar waar wij in een middagje tijd alles over ontdekken. In Kerkrade vind je het Continium discovery center, een interactief doe- en ontdekmuseum waar wij een kijkje zijn gaan nemen. Een leerzame ervaring of vonden we het compleet niks?

Technische fantasie wordt gewoon

De wereld om ons heen vinden we nu heel normaal, al hadden we een jaar of tien geleden nog gezegd dat swipen op je telefoon nog echt een snufje zou zijn op de spionnentelefoon van James Bond. Dat tweejarigen dat nu moeiteloos doen was echt ondenkbaar. Nu weten we niet beter. Ze zien het ons doen en apen ons gewoon na en ontdekken zo dat ze ineens een filmpje kunnen starten of een puzzelstukje op de juiste plaats kunnen leggen. Toch is het zo dat er heel wat technische ontwikkelingen aan vooraf zijn gegaan om dit apparaatje te maken. Met een smartphone stopt techniek niet, want de chips kunnen ook geprogrammeerd worden om een hart te laten kloppen als het hulp nodig heeft. Wat dacht je van een robotbeen voor een gewonde soldaat, terwijl een piraat vroeger het slechts met een houten poot moest doen?

Nieuwe Explore Zone biedt kennis spelend aan

In de nieuwe permanente tentoonstelling Explore Zone legt het Continium door middel van interactieve presentaties en spelletjes de wereld van wetenschap en techniek uit. Kinderen (en volwassenen) hebben vrij spel bij het doen van spelletjes waarbij je actief moet meedoen. Probeer een operatie uit te voeren met robotarmpjes, laat een skelet dansen, bouw een verantwoorde hamburger of filter drollen uit het rioolwater.

Kinderen ontdekken zelf

Liam en Kyran waanden zich in een grote speeltuin, net als Chantal en ik. Ze speelden zoveel mogelijk spelletjes en als ze het leuk vonden bleven ze net zo lang doorspelen totdat we ze naar de volgende uitdaging leidden. We wilden immers zoveel mogelijk ontdekken. Liam liet een skelet dansen door voor een camera te gaan staan. Het skelet op het scherm deed zijn bewegingen na. Tenminste, als de camera hem oppikte. Het ging wat haperig, wat de pret iets drukte. We bouwden met pvc-buizen een elektriciteitsnetwerk en waterafvoer in een woning. Trappend op een fiets zagen de jongens bolletjes heen en weer bewegen waarmee de dichtheid van water werd uitgelegd. Met scanapparaatjes kozen ze voor allerlei toekomst-etenswaren die enorm tot de verbeelding spraken. Via een filmpje kregen ze dan een leuke sketch te zien.

Samen met Liam maakte ik tijdens een snelle cursus vloggen nog een filmpje, maar die werd niet opgeslagen en verzonden. Mijn testfilmpje daarvoor werd wél verzonden, maar was wel een slechte poging. Er is zoveel te beleven in de Explore Zone dat als ik alles zou gaan noemen, ik nog een complete blog kan vullen.

360 graden reis door de tijd

Bij de kassa word je aanbevolen om je bezoek aan Continium discovery center te starten met een bezoek aan Time Warp Theater. Een projectieshow van ongeveer vijf minuten waarin je plaats neemt in een ronddraaiend karretje met rondom een projectie. Ronddraaiend bekijk je hoe we vanuit oermens terecht zijn gekomen in de industriële revolutie en uiteindelijk in de moderne tijd waarbij de appjes en likes om de oren vliegen. Visueel leuk om te zien voor kinderen, een ronddraaiende attractie geeft het wat extra’s. Vanwege de snelheid waarmee er door de tijden heen gegaan wordt twijfel ik een beetje of er echt daadwerkelijk iets blijft hangen aan informatie. Het geeft wel aan dat dit museum er voor kiest om techniek en wetenschap op een leuke manier proberen uit te leggen.

Zelf experimenteren

In het Tinker Lab kun je zelf aan de slag met allerlei klaarliggend materiaal. Zo kun je stroomcircuits in elkaar zetten of een knikkerbaan bouwen met Hubelino. Je kunt er kleine robotjes bouwen die uit zichzelf gaan ‘lopen’ en lijntjes trekken met een stift. Een plek om van alles te ontdekken en zonder hulp van begeleiding een aardige tijd bezig te zijn.

Wil je verder experimenteren, dan kun je terecht in Science Labs. Hier kun je aan de slag gaan met hele werkstukken die je ook mee naar huis mag nemen. De verschillende boxen zijn ingedeeld op leeftijd en worden zo telkens een stapje moeilijker. Om mee te doen aan deze activiteiten, betaal je een kleine bijdrage voor het materiaal. In het lab is begeleiding aanwezig als je er niet helemaal uitkomt. Op de website van Continium kun je alvast kijken welke verschillende experimenten je kunt doen, voor welke leeftijd ze zijn en wat de bijdrage is.

Tijdelijke tentoonstellingen

Naast Discovery Lab bezochten we ook een tijdelijke expositie: Reizen in de Ruimte. Dat was wel erg stoer, want je waant je ineens een echte astronaut. De lancering was bij de jongens het populairst. Druk op de knop en op het scherm verschijnt een filmpje waarin een raket gelanceerd wordt. Ondertussen sta je op een trilplaat en voel je de grond bewegen door de krachten van de stuwraketten. Verderop konden ze rennen door een hindernis baan die ze verschillende keren door renden. Ze voelden zich ook wel heel sterk toen ze met hun handen een tornado konden tegenhouden, al was het maar een kleine wervelwind. De tijdelijke tentoonstellingen maken het dat je dit museum elk jaar kunt bezoeken met nieuwe ontdekkingen.

Ontdek het zelf

In dit ontdekmuseum kun je de hele dag lekker aan de slag zijn. Kennis maken met manieren hoe wetenschap en techniek werken en ingezet worden. Speels ontdekken hoe alles in de wereld eigenlijk werkt. Van wind tot dna en van vloggen tot ruimtereizen. Voor Kyran (bijna 4) was het meer een echte speeltuin en hij zal er weinig daadwerkelijk van opgestoken hebben. Liam (6,5 jaar) heeft zijn ogen uitgekeken en probeerde regelmatig uit te leggen wat hij nu gezien of gespeeld had. Dat er op heel veel plekken Lego te vinden is, was voor beiden een pluspunt. Leuk was dat dit ook voor uitleg gebruikt werd.

Onze jongens hebben zich prima vermaakt en zullen een extra bezoekje zeker niet erg vinden. Weet je, ik kan nu wel schrijven hoe het was en wat we gezien hebben, maar het beste is om het allemaal zelf te gaan ontdekken. Het leukste is dat om te doen samen met kids die je hun manier van kijken laten zien. Een ontdekking die op zichzelf staat.

Adres

Continium discovery center
Museumplein 2
6461 MA Kerkrade
Limburg, Nederland

Deze blog is geschreven naar aanleiding van een uitnodiging.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *