Winactie: Circus Pief Paf, het escaperoom spel voor kinderen in eigen huis

circus pief paf escaperoom voor kinderen

Wat waren ze jaloers, die jongens van ons. Hun papa en mama zijn al een paar keer ontsnapt uit een echte escaperoom en thuis spelen ze ook regelmatig zulke spelletjes. Telkens zijn de puzzels zo moeilijk, dat de jongens niet mee kunnen doen. Deze keer is dat anders, want met Circus Pief Paf is er eindelijk een escapespel dat geschikt is voor hun leeftijd. We kregen de kans om dit print en play spel te testen.

Uit nood geboren

De serie escaperoom spellen voor thuis, waar Circus Pief Paf toe behoort, is een initiatief van Mike en Karin. De puzzels en vormgeving worden allemaal door henzelf ontwikkeld samen met hun zoontje. Mike is al jaren de drijvende kracht achter Escape Rooms Nederland waar hij ontsnapspellen voor ontwikkelt en verzameld. Door de corona-lockdown is het momenteel niet mogelijk om een kamer live te spelen, dus een versie die je thuis kunt doen is een fijne afleiding voor elk gezin. Stilzitten was voor het trio geen optie en daarom werden er escapes ontwikkelt die voor iedereen te spelen zijn, jong en oud. Al zijn deze versies toch iets meer op het jonge publiek gericht.

Escaperoom Frappie & Grappie en de verdwenen kaartjes

Puzzelen op papier

In het spel ‘Frappie & Grappie en de verdwenen kaartjes’ worden kinderen in de leeftijd van 5 tot 8 jaar uitgedaagd in verschillende spelletjes. In verschillende opdrachten, gebaseerd op dingen die ze op school leren, moeten er codes ontdekt worden die uiteindelijk moeten leiden tot een cijfercombinatie. Met de juiste cijfercode kan online een kluisje worden geopend. Om het spel te spelen heb je een aantal prints nodig waarmee gepuzzeld kan worden en een internetverbinding. Alle opdrachten worden op papier uitgevoerd. Internet heb je nodig om eventueel hints te krijgen, maar ook voor het invullen van de code. Tijdens het aanschaffen van het spel krijg je een persoonlijke code meegestuurd waardoor je in de afgeschermde omgeving kunt komen.

Print and play

Deze escaperoom valt in de categorie ‘print and play’. Zodra je via de website van Circus Pief Paf het spel koopt krijg je een printbare download. Zodra alle blaadjes de printer verlaten hebben, kan het puzzelen beginnen. Beschik je niet over een printer, dan kun je ook kiezen voor de optie ‘thuis sturen‘. Je ontvangt dan, net als wij, in je brievenbus een vrolijke envelop waar het spel kant en klaar in zit. Niet wachten totdat alles de printer uitgerold is, maar met spanning bij de brievenbus op wacht zitten.

Het verhaal van Frappie en Grappie

De twee ondeugende clowns Frappie Fratsen en Grappie Grollen werken in Circus Pief Paf. Helaas voor de andere mensen in het circus, vooral voor directeur Gerrit Paf, halen ze regelmatig streken uit buiten de piste. Deze keer is dat niet anders en hebben ze alle toegangskaartjes voor de show verstopt in een kluisje. Geen enkel kaartje kan verkocht worden totdat de juiste code van het slot gevonden is. Dat is nog niet alles, want ondertussen hebben ze de kledingkast van de directeur overhoop gehaald, zijn ze aan de slag geweest met de prijslijst van de ijsjes en hebben ze nog meer streken uitgehaald. Het is aan de speler om alles weer op orde te brengen en de directeur te helpen om de toegangskaartjes uit het kluisje te krijgen.

Basisschool niveau

Omdat dit spel gericht is op kinderen tussen de 5 en 8 jaar is het verhaal op leesniveau AVI M4 geschreven. Zo kunnen kinderen het grotendeels zelfstandig spelen en oefenen ze tegelijkertijd met lezen. In de opdrachten gaan de kinderen aan de slag met rekenen, inzicht, gebarentaal, lezen, geduld en concentratie. Tegelijkertijd kun je als meehelpende ouder het gesprek aangaan over maatschappelijke onderwerpen als gebarentaal en stelen. Merk je dat je kind moeite heeft met geduld of samenwerken, dan kun je dit spel als een mooie ingang gebruiken om dit te oefenen. Gemiddeld is de speelduur zo’n 60 minuten. De wil om de code te vinden zorgt ervoor dat kinderen in één keer het spel willen uitspelen. Als ouder kun je hints geven als ze er niet uitkomen en helpen bij uitleggen van een spel.

circus pief paf escaperoom voor kinderen

Een uur lang testen

Liam en Kyran lossen het samen op

Nadat we het verhaal hebben voorgelezen, vanwege de snelheid, kunnen de kids aan de slag met de verschillende puzzels. De een wat makkelijker, de ander wat moeilijker. Dat zal ook wel deels liggen aan je sterke en zwakkere vaardigheden. Kyran is vooral bezig met puzzelstukjes aan elkaar leggen, Liam met rekenen. Samen lossen ze stukjes van de code op. Chantal en ik helpen ze vooral met het klaarleggen van materiaal, knippen en controleren of rekensommetjes goed gedaan worden. We zien dat ze stukje bij beetje tot de juiste antwoorden komen en daarbij steeds bredere glimlachen krijgen, tussen de denkrimpels door. Hoewel samenwerken niet altijd hun sterkste kant is, komt er regelmatig een high five tussendoor als er weer een stukje opgelost is.

De code gekraakt

Yes, de code is gekraak. Tenminste, dat denken we. Een controle op de website moet de doorslag geven. In het spel staat een link die je moet intikken in je internetbrowser. Je wordt dan geleid naar het kluisje waar je met je persoonlijke code moet inloggen. Vol spanning tikte Liam de cijfercode in die de jongens samen gevonden hadden. Al snel klinkt er een muziekje en gaat het kluisje open. Yes, het circus is gered. Als bedankje staat er een geluidsbestand die je kunt openen. Hierbij kregen de jongens een verhaal te horen met een dikke dankjewel van directeur Paf.

De mening van de jongens

Liam: “Ik vond de opdracht met de ijsjes erg leuk, want die kon ik goed rekenen. De opdrachten in het spel doe ik ook op school, maar deze vond ik veel leuker omdat ze in een verhaaltje zaten. Dat we de kluis openmaakten vond ik echt super. Ik wil er nog eentje doen!”

Kyran: “De clowns waren wel echt stout, dat is niet lief. Ik maakte wel de puzzel met de ballonnen goed. Ik vond het een leuk spel.”

De mening van de papa en mama

Zowel Chantal als ik vonden het erg leuk om deze escaperoom samen met de kinderen te spelen. Leuk om te merken was hoeveel Liam vooruitgegaan is met rekenopdrachten. Het spel is dus niet alleen goed vermaak, maar geeft je ook een beter inzicht in het kunnen van je kinderen. De vrolijke plaatjes en de rest van de vormgeving maken het tot een extra leuk spel om te spelen.


Winnen

Zin om samen met je kinderen een escaperoom te spelen? Van Circus Pief Paf mag ik een exemplaar van dit spel weggeven aan een gelukkig winnaar. Degene die aan het eind van de actieperiode wint, krijgt een uitgeprint exemplaar opgestuurd. Meedoen? Lees hieronder wat je daarvoor moet doen:

 • Laat een bericht achter onder deze blog dat je mee doet. Enkel reacties die hieronder staan dingen mee tijdens de verloting. Vertel in dat bericht waarom je graag kans wilt maken op deze prijs.
 • Een reactie achterlaten of de actiepost delen op het Facebook- en/of Instagram van Papa’s wereld bericht geldt als een extra kans.
 • Meedoen kan tot zondag 21 maart 2021 – 20:00 uur. Reacties na deze tijd worden uitgesloten van deelname.
 • Bij deelname ga je akkoord dat wij jouw naam en adresgegevens ontvangen voor verzending van je gewonnen prijs.

Voordat je meedoet, lees even de voorwaarden van Papa’s wereld winacties. Bij het invullen van een deelname, ga je hiermee akkoord.

Gefeliciteerd!

De inzendtermijn voor deze winactie is gesloten en daarmee is er ook een winnaar uit de hoge hoed getoverd. Roy Knapen mag binnenkort met zijn kinderen het mysterie van de opgesloten toegangskaartjes oplossen. Roy, gefeliciteerd en veel plezier.


Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Wat super leuk!! Hooggeëerd publiek; Mijn zoontje zit in groep 3 en heeft dus de perfecte leeftijd om dit spel mee te spelen. Zijn buurjongetje is zijn beste vriendje en klasgenootje en beiden zijn 10 dagen na elkaar jarig. Door Corona hebben ze hun verjaardag niet echt kunnen vieren, dus hoe leuk zou het zijn als ze dan beide nog een circus feestje samen kunnen vieren waarbij ze de puzzel oplossen. Bovendien leren ze dan nog beter samenwerken, want dit wil je nog wel eens met de nodige discussies gaan.

 • Mijn dochter van 12 wilde dolgraag naar een escape room, dus zij kreeg een spel. Dolgelukkig, maar elke ouder herkent dit vast… jongere zus van 8 wil dat ook. We hebben gezegd dat ze ouder moet zijn om dat te kunnen. Maar wat tof! Dat hoeft dus niet. Daarom wil ik heel graag deze toffe kinderescaperoom winnen.

 • O dit lijkt mij een super leuke activiteit om met de kinderen te doen! Zeker als wij tijdens het pinksterweekend op een park zitten met alle nichtjes en neefjes. Een leuke uitdaging met elkaar!

 • Wat een gaaf spel. Ons gezin is gek op spelletjes maar door Corona zijn we wel toe aan iets nieuws en uitdagende, dus we doen graag mee

 • Wat een superspel voor mijn kleinzoon die niet zo goed mee kan komen op school maar wel heel graag alles goed wil doen. Met dit spel leer je ook en is het ook nog leuk en spannend! Graag!

 • Ik doe graag mee voor mijn neefje en nichtje, die wanneer ze op visite komen altijd graag een leuk spel spelen, en wat is dan leuker om ze zo nu en dan te kunnen verrassen met iets nieuws

 • Hoi.

  Wij zoeken al langer zoiets, een escape room spel, wat ook aansluit op de wensen van de kids.

  Hier hebben ze precies de leeftijd ervoor en zijn enorm geïnteresseerd ( ook in bijvoorbeeld wie is de mol), maar voor de gemiddelde escape room nog wat te klein.

  Wij doen dus graag mee in de hoop dat we straks straks uit onze eigen kamer moeten kunnen ontspannen.

 • Wij vinden escape rooms erg leuk om te doen. Onze zoon en ons nichtje beginnen het nu ook leuk te vinden. Dit escaperoom spel lijkt me wel een mooie uitdaging voor ze. Een leuke activiteit in deze tijd is altijd welkom!

 • Door de coronatijd zitten mijn kleinkinderen veel binnen en hebben ze wel zin in een nieuw leuk spel.
  De spellen die ze hebben, hebben ze al in den treure gespeeld.
  Ik volg bloglovin en doe graag mee om de kinderen bezig te houden.

 • Wat zouden we het ontzettend leuk vinden om deze escape room te spelen. Ik ben wel benieuwd wie het best samenwerken: mijn dochter met haar vriendinnen of mijn zoon en zijn vrienden.🍀🍀🍀

 • Dit lijkt me superleuk! Ik heb met mijn man al een keer een thuis escaperoom gespeeld en weet zeker dat mijn puzzelgekke kids dit ook te gek zouden vinden.

 • Ik zou heel graag kans maken op deze prijs! Ik heb net voordat Corona begon een escaperoom gedaan met mijn vriend. Zijn zoon wil sindsdien ook graag met ons een escaperoom doen. Dat gaat nu helaas niet. We hebben wel een keer een escaperoom met hem gemaakt in huis. Hoewel hij dat heel leuk vond, was het niet zo’n succes. Veel werk, veel rommel en zo klaar.
  Als ik dit mag winnen, zou ik hem (en ons) daar heel blij mee kunnen maken!

 • Een escaperoom doen met de zoon staat al even op de wishlist, maar voor kindjes vind je die niet zo makkelijk. Nu we met zijn allen meer thuis zijn, lijkt me dit echt wel een leuk idee! Ik doe dus graag mee!