Aan de slag als zelfstandig vrachtchauffeur? Zo kun je code 95 halen

code 95 halen als vrachtwagenchauffeur, vakbekwaam chauffeur

Met de vlam in de pijp scheur je over het asfalt om vracht rond te brengen. Lekker zelfstandig op pad. Overweeg je een andere weg in te slaan en als beroepschauffeur te gaan werken, dan is enkel een geschikt rijbewijs niet genoeg. Misschien heb je wel eens van ‘Code 95’ gehoord als het gaat om transport. Maar wat betekent die code eigenlijk en waarom is het belangrijk? Hoe haal je deze code 95 uiteindelijk? In deze blog leggen we het je allemaal uit!

Begrijp de vereisten

Ten eerste moet je goed weten wat Code 95 inhoudt. Als je een vrachtwagen– of busrijbewijs hebt, zoals C(E) of D(E), dan moet je Code 95 halen. Deze Code 95 betekent dat je naast rondjes kan rijden ook vakbekwaam bent. Om dit aan te kunnen tonen doe je eerst een basiscursus en daarna volg je elke vijf jaar 35 uur extra lessen waarmee je kunt aantonen dat je je vak nog steeds goed verstaat.

Haal de basiskwalificatie

Vervolgens moet je eerst de basiskwalificatie voor Code 95 halen. Dat betekent dat je examens en toetsen moet doen om te laten zien dat je de kennis en skills hebt van een professionele chauffeur. Als je die succesvol afrondt, wordt Code 95 op je rijbewijs gezet.

Volg nascholingscursussen

Nadat je je basiskwalificatie hebt gehaald, moet je nascholingscursussen doen om je Code 95 geldig te houden. Deze cursussen hebben zowel theorie als praktijk en helpen je om beter te worden in je werk als chauffeur. Zorg dat je deze cursussen volgt bij een erkende opleider, zodat ze ook echt meetellen.

Kies uit diverse cursusopties

Gelukkig kun je uit veel verschillende cursussen kiezen om te voldoen aan de nascholing voor Code 95. Je hebt bijvoorbeeld cursussen voor bedrijfshulpverlening (BHV), veilig werken met een heftruck, en VCA-certificering. Kies cursussen die passen bij wat jij doet als chauffeur en die je helpen nog beter te worden in je werk.

Overweeg e-learning

Een fijne keuze is om voor Code 95 een deel van je cursus online te doen met e-learning. Dit geeft je meer flexibiliteit en maakt het makkelijker om aan je nascholing te werken. Zorg er wel voor dat je deze online lessen combineert met lessen in de klas, zodat je nascholing ook echt telt.

Plan je cursussen in

Als je hebt gekozen welke cursussen je gaat doen, moet je ze gaan inplannen. Check de data waarop de cursussen gegeven worden en zorg dat je op tijd al je nascholingsuren hebt gedaan. Er zijn vaak verschillende data waarop je kunt starten en flexibele mogelijkheden, zodat het goed past bij het drukke leven van een beroepschauffeur.

Blijf op de hoogte van je voortgang

Tot slot moet je bijhouden hoe het gaat met je Code 95. Gebruik je DigiD om op de CBR-website je voortgang te checken. Zo zie je meteen of je goed op weg bent met je nascholingsuren. Je moet er op tijd bij zijn en alles afronden, zodat je Code 95 geldig blijft. Met deze stappen zit je goed om je Code 95 te halen en te laten zien dat je een pro bent op de weg.


Schrijver: Gastblogger

Papa's wereld krijgt regelmatig tekstuele bijdragen van lezers, organisaties en bedrijven. Om duidelijk te maken dat een artikel niet geschreven is door de redactie van Papa's wereld, worden deze artikelen geplaatst onder de auteur 'Gastblogger'. Zelf een keer een bijdrage plaatsen op Papa's wereld, mail ons op info@papaswereld.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *