Bommen leggen en vlaggen veroveren tijdens WK Stratego

SquareLite_201882621403431.jpg

Een stapje naar voren met de maarschalk, een bommetje vlak bij de vlag, de kolonel die de sergeant verslaat. Bij deze zetten voor een bordspel denk je al snel aan Stratego. Waar de meesten er uren over kunnen doen om een potje te spelen, vliegen tijdens het WK Stratego de stukken over het bord in diverse speldisciplines. Speciaal voor Papa’s wereld ging Bart (Meester Gamer) op pad om de opening van het 21ste Wereldkampioenschap Stratego mee te maken.

Naarden-Vesting als slagveld

Van 23 t/m 26 augustus was het Nederlands Vestingmuseum de plek waar de beste spelers van de wereld samenkwamen om te strijden voor diverse titels. Eén van de kanonnen van het museum diende voor het startschot van het strategische weekend georganiseerd door Strategobond Nederland. Compleet gehuld in Napoleontische kledij werd het kanon geheel volgens protocol afgeschoten. Niet lang daarna werden de eerste wedstrijden Barrage gespeeld

Videoverslag Meester Gamer

Strijd om de titels

Zo’n honderd deelnemers uit negen landen gingen de strijd met elkaar aan. Spelers komen niet per se uit een competitie, maar konden zichzelf inschrijven en ingedeeld worden tegen spelers van eigen niveau. In totaal waren er vier titels te veroveren. In de categorie Barrage, een spelvariant waarbij je met slechts acht speelstukken speelt, won Pim Niemeijer uit Rotterdam. Niemeijer is geen onbekende in het wereldje, hij won de wereldtitel al diverse malen.
Twee dagen lang werd er gestreden om de belangrijkste titel in de categorie Classic: Wereldkampioen Stratego. De titelverdediger Anjo Travaille (Nederland) wist zijn strategie niet voldoende te benutten en moest zijn titel afstaan aan de nieuwe kampioen John Venderos (Griekenland). Bij de junioren greep Thomas Geelhoed (Nederland) de titel.
Op ze laatste dag, de zondag, streden de landenteams om de titel. Griekenland greep de vlag en liet Nederland op de tweede plek. De Engelsen moesten genoegen nemen met een derde plek terwijl België de rij sloot.

De jonkies regeren

Waar Stratego wel eens een stoffig karakter lijkt te hebben, blijft het bij de jeugd een populair spel. Het vergt wat oefening om het goed te kunnen spelen en strategisch inzicht te ontwikkelen. Opmerkelijk is het dan ook dat de kampioenen bijna allemaal iets met elkaar gemeen hebben, hun jonge leeftijd. De wereldkampioen is slechts twintig jaar, maar de nummers twee en drie zijn nog jonger: Vince (16 jaar) en Sem (14 jaar) van Geffen. De kampioen bij de junioren spant met de leeftijd van 10 jaar de kroon.

De strijd gaat door

Het Nederlands kampioenschap Stratego zal dit jaar nog plaatsvinden. Dit zal zijn op 5 november. De strijd om de wereldtitel zal in 2019 gespeeld worden in Engeland.

Stratego thuis

Stratego wordt uitgegeven door spellenfabrikant Jumbo. Het spel kent door de jaren heen steeds meer varianten zodat het voor elke leeftijd en op elke mogelijke plek te spelen is. Of je nu kiest voor de Original, Junior, reiseditie of een kinderversie met echt piratenschip als Stratego Pirates, een ding blijft het belangrijkste: wie bedenkt de beste strategie.

Deze blog bevat affiliate links

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *