Als aanstaande papa heb je de behoefte om te weten waar je aan toe bent. Wees eens eerlijk, heb jij het als papa met je vrienden over de kwalen van je vrouw? Over de inrichting van het kinderkamertje, toekomstige kosten, opvang voor het kind, geboortekaartjes? De meeste mannen niet, die laten het een beetje over zich heen komen en laten de vrouw in regie. De man pakt een pilsje en maakt zich druk van binnen. Toch moet ook de man zich een beetje voorbereiden en het liefst niet te zoetsappig. En het mooie is, dat kan ook. Pak het boek ‘Tuurlijk schatje’ van Jasper Rombout er maar bij.
Elke dag even lezen
Met een indeling die gebaseerd is op de zwangerschapsweken ontstaat er een soort dagboekje waarin je dagelijks even kunt lezen. Elke week is hetzelfde opgebouwd waarbij je op maandag ingaat op de ‘papa’, dinsdag de ‘mama’, woensdag zijn de financiën aan de beurt en zo gaan we met onderwerpen door tot aan de zondag. Zondag is de rustdag waarbij je telkens een tip krijgt op welke manier je die dag kunt ontspannen. Doordat de hoofdstukken niet al te groot zijn en zinnen lekker kort, heb je zo een aantal bladzijden weg gelezen. Voor je het weet heb je een aantal weken verslonden. Goede tip, leg het op de wc. Kun je dagelijks bij je relaxmoment even wat weglezen en niemand die let op je stiekeme gegniffel tijdens het lezen.
Hé schat, moet je lezen!
Eigenlijk moet je dat niet doen. Vrouwenhumor is toch vaak net wat anders. Stukken waar ik enorm om moest lachen werden door haar soms wat weggehoond. Maarten, sukkel, het is dan ook een boek voor mannen. Mannen die in negen maanden tijd een vader (moeten) worden. De tekst is geschreven door een echte man, met rauwe beeldspraak. Niks geen lief blijven voor het andere geslacht, maar gewoon puur. Stevig aan de slag gaan met de boormachine, een pilsje laten brengen terwijl je de kasten in elkaar schroeft. Tips over hoe om te gaan met je schoonouders en met ongenode gasten aan het kraambed. Geschreven door een stoere man, een man met verantwoordelijkheid naar zijn toekomstige kind, die zijn vrijheid nog wil houden maar ook een klein hartje heeft. Die man die er uiteindelijk alles aan doet om zijn gezin te beschermen en die precies weet met welke onderdelen van de voorbereiding hij totaal niks heeft. En ja, daar hoort soms klare taal bij. Taal waardoor de teksten soms zo humoristisch worden dat ik in een overvolle stadsbus in mijn eentje hard moest lachen. En nee, ik ga geen voorbeelden geven aangezien humor voor elk weer anders is en het ook in de context gelezen moet worden.
Hormonen en financiën
Door wederzijdse hormonen is er wat ontstaan, een baby. Maar het blijft niet bij de verliefdheidshormonen, nee als de vrouw eenmaal zwanger is schoppen haar hormonen alles in de war. Zowel haar lijf als jouw dagindeling. In het boek beschrijft Rombout precies dat wij mannen dat nu eenmaal niet begrijpen en geeft wat tips om er mee om te gaan/ontwijken. Je ontdekt waar je rekening mee moet houden. als we het dan toch over rekening hebben, ondertussen komen er allerlei financiële tips voorbij. Een kind kost nu eenmaal geld. Alle materialen die je van te voren moet aanschaffen, maar ook alles voor de toekomst en hoe je je daarop kunt voorbereiden. Dit helemaal handig met wat rekensommetjes erbij.
Briljante kaft
Het is al even geleden dat ik het boek voor het eerst in handen kreeg, inmiddels is de kaft veranderd. De gekruisde vingers staan voor het liegteken dat je achter je rug doet als je niet helemaal meent wat je zegt. Dat in combinatie met de titel geeft de toegeeflijkheid aan die je als aanstaande vader naar de zwangere vrouw gaat hebben, maar toch ook wegwuift. De manchetknoop is in de eerste versie nog een eicel dat benaderd wordt door een spermacel. In de tweede versie van de kaft is de manchetknoop al een baby’tje in de buik. Mijn voorkeur gaat naar de eerste aangezien die toch net meer past bij de rauwe manier van schrijven en humor van de schrijver.
Conclusie
Voor me ligt een compleet uitgelezen boek. Aangezien ik al een zwangerschap bij mijn vrouw heb meegemaakt las ik veel herkenbaars. Helaas ook een heleboel dingen die voor mij niet herkenbaar zijn, maar dat is ook logisch. Niet elke zwangerschap is hetzelfde en dus ook verschillen de ervaringen. Doordat ik nu midden in een tweede zwangerschap van mijn vrouw zit, ben ik niet zo snel door het boek heen gegaan. Afentoe even aan de kant gelegd om met andere dingen bezig te zijn. Voor mannen die voor het eerst vader worden, is het heerlijk om het achter elkaar door te lezen en het er regelmatig bij te pakken om jezelf op te frissen. Zelf vond ik het heerlijk om op deze manier eens de mening van een man te lezen over de zwangerschap. Het lezen van dezelfde machteloosheid, momenten van regie nemen, beschermen en ‘laten gaan’. Regelmatig voelde het om met een gelijkgestemde op een barkruk te zitten, wetende dat we allebei in hetzelfde schuitje zitten. Sterker nog, soms beschrijft hij in een klein hoofdstukje hetgeen waar ik een complete blog aan besteed, met precies eenzelfde strekking. Uiteindelijk worden we allebei vader, daar is niks meer aan te doen, wel aan hoe we ermee omgaan. Kortom, een aanrader!
Specificaties
- Titel: Tuurlijk schatje
- Formaat: 13,5 x 21,5 cm
- Uitgeverij Brandt
- Uitvoering: Paperback
- Ontwerp: Dog & Pony
- Omvang: 188 blz.
- Prijs: € 15,-
- Publicatie: oktober 2015
- NUR: 450
- ISBN: 978 94 92037 26 8
- Meer informatie: tuurlijkschatje.nl
Deze blog bevat een opgestuurd artikel.
Dat boek moet ik ook maar eens lezen
Leuk dat je enthousiast geworden bent 😉