Teelbalkanker: Ik voelde me klote(n)

zaadbalkanker movember

Ik stond er nooit zo echt bij stil, jezelf onderzoeken. Dan sta je daar zo onder de douche met je zaakje in de hand om te voelen of je iets afwijkends bemerkt. Elk jaar rond november wordt er meer aandacht aan besteed door de Movember-actie. Dit jaar wil ik daar iets over kwijt, omdat ik mezelf liet nakijken dit jaar op mogelijke teelbalkanker. Over het belang van jezelf controleren, tips en vervolgstappen.

Movember, de tijd van snorren

Zo rond deze tijd van het jaar zie je steeds meer mannen de snor (tijdelijk) laten staan. Ze willen hiermee bekendheid kweken voor de acties van Movember. Een initiatief die de man op het gebied van mentale gezondheid, preventie van zelfmoord, prostaatkanker en teelbalkanker ondersteund. Zelf heb ik al jaren een snor dus die hoef ik niet meer te laten staan.

Mijn ervaringen met zaadbalkanker onderzoek

Taboe doorbreken

Middels deze blog wil ik ook een steentje bedragen aan dit onderwerp dat misschien toch een beetje een taboe is. Ik hoor namelijk weinig mannen praten over de gesteldheid van hun ballen tenzij het gaat over hun veroveringen. Eerlijk, ik praat er ook niet zo snel over. Mijn ervaring die ik ga beschrijven in deze blog heb ik dan ook niet opgenomen in mijn blogs over mijn ziek zijn in de laatste twee maanden. Niet uit schaamte, of misschien ook een beetje wel, maar vooral omdat het zo enorm persoonlijk is. Onderstaande Instagram-post kwam ik afgelopen week tegen en deze triggerde mij om ook mijn verhaal te vertellen.

Mijn ballen gingen ineens pijn doen

Een maand of twee terug werd ik plotseling ziek. Buikpijn, misselijk, diarree en nog veel meer tegelijk. Na de tweede week belandde ik op de Eerste Hulp van het ziekenhuis en werden er allerlei testen gedaan omdat ik oncontroleerbaar aan het trillen was, enorm zwak op de benen was en enorm veel pijn had. Tijdens de onderzoeken gaf ik al een beetje aan dat mijn teelballen niet echt prettig aanvoelden. De grote nadruk lag op mijn buik aangezien er een blinde darm ontsteking werd vermoed. Omdat ik er op dat moment niet echt veel aandacht aan besteedde verder, werden mijn ballen met rust gelaten.

Even laten voelen

In de weken dat ik thuis zat werd het gevoel steeds onprettiger. Ik voelde vaker zeurende pijn in de scrotum. Tijdens een onderzoek bij de chirurg gaf ik het nog eens aan. In het vorige consult had hij aangegeven dat de vergroting van de lymfeklieren een symptoom van kanker kon zijn, maar dat daar niet vanuit gegaan werd. Mijn bezorgdheid over de combinatie pijn en lymfeklieren liet hem besluiten om even te tasten of er afwijkingen voelbaar waren. Zelf had ik dat ook al een paar keer gedaan. Aangezien ik geen arts ben, wist ik niet echt wat afwijkend was. Het voelde voor mij niet anders aan, maar toch zat het me niet lekker. Zijn advies was om toch even bij de huisarts langs te gaan en eventueel een verwijzing naar de uroloog te vragen als dit nodig was.

Enkele dagen later lag ik op de onderzoekstafel van de huisarts, een vrouw. Toch een beetje beschaamd legde ik alles bloot zodat ze het kon onderzoeken. Dit voelde toch wel een beetje gek dat een andere vrouw dan mijn echtgenote aan mijn edele delen zat. Zij voelde ook niks vreemds, maar snapte mijn verontrusting.

Echo om uit te sluiten

De huisarts heeft bij het ziekenhuis een echo aangevraagd om te kijken of er aan mijn testikels abnormaliteiten te zien waren. Een week of zo later lag ik op de behandeltafel voor een echo. Dezelfde echoscopist als bij de blinde darm check stond voor me klaar. Best een raar idee dat dezelfde gel op mijn zaakje kwam die ze bij mijn vrouw gebruikten om naar de baby te kijken. Ik vroeg dan van de zenuwen ook of mijn ballen zwanger waren en of het een jongen of meisje zou zijn. Het onderzoek was snel klaar en kon meteen weer naar huis. Twee dagen later belde ik de huisarts voor de uitslag en toen werd mij medegedeeld dat er niks gevonden werd. De pijnlijke ballen kunnen komen door de ontsteking in de darmen die uitstraalt.

Gelukkig maar, ik kon teelbalkanker in ieder geval van het lijstje schrappen.


Informatief: Weet hoe ze erbij hangen

Risicofactoren voor teelbalkanker

In principe kan elke man testiscarcinoom, oftewel teelbalkanker, krijgen. Ben in de leeftijd van vijftien tot veertig jaar, dan loop je het grootste risico. Hoewel de studies nog niet alles precies in kaart hebben gebracht, gelden de volgende factoren als een extra risico:

  • Eén of twee zaadbal(len) die bij de geboorte nog niet helemaal ingedaald zijn.
  • Een zaadbal die in de puberteit nog niet is ingedaald.
  • Een familielid met zaadbalkanker
  • Zaadbalkanker in één bal kan later terugkomen in de tweede.
  • Andere vruchtbaarheidsproblemen

Symptomen van zaadbalkanker

Enkele symptomen van zaadbalkanker kun je zelf herkennen en/of voelen. Dit kun je doen met een zelfonderzoek die ik beschrijf onder het volgende kopje. Bij een zelfonderzoek kan het mis zijn als je één of meerdere van de volgende symptomen ontdekt:

  • Verandering van gevoel in de balzak, het kan ‘zwaar’ voelen (niet verwarren met een ’tekort aan seks’)
  • De teelbal en/of balzak is pijnlijk of voelt onprettig aan.
  • Je voelt een knobbel of zwelling aan één of beide teelballen. Dit is niet altijd pijnlijk. (dit kan overigens ook een ontsteking zijn)
  • Een zaadbal is ineens groter of anders van vorm dan de ander.
    Normaalgesproken kan er al een verschil in formaat of vorm zijn tussen beide ballen. Let dus op of hier een groter verschil in komt.
  • Je voelt een pijn in de onderbuik of liesstreek
  • Je borstweefsel is opgezwollen of gevoelig
  • Je bent vermoeider of valt af in gewicht zonder duidelijke reden
  • Je hebt minder zin in seks

Herken je de symptomen, dan is een bezoekje aan de huisarts raadzaam. Hij of zij kan je eventueel doorsturen naar de uroloog die verder onderzoek kan doen.

Onderzoek je teelballen zelf

De eerste kenmerken van teelbalkanker kun je als man zelf al ontdekken. Het is handig om je eigen ballen te leren kennen. Dit kun je doen door ze regelmatig even te controleren door ze te voelen. Op deze manier herken je het als er afwijkingen komen. Controle doe je in de volgende 3 stappen:

  1. Ga onder een warme douche staan of neem een warm bad. De huid van je balzak is dan wat relaxter en losser. Hierdoor kun je alles wat beter voelen.
  2. Neem een bal tussen je vingers en bevoel het oppervlakte. Let op, een verdikking die je voelt kan je bijbal zijn en hoeft dus niet meteen een afwijking te zijn.
  3. Herhaal stap 2 met je tweede bal.

Ben je onzeker of denk je er de ballen verstand van te hebben, dan kun je altijd bij een arts langs om je zaakje na te laten kijken.

zelfonderzoek zaadbalkanker
Afbeelding: Movember

Je ballen na laten kijken door de arts

Weet je het zelf niet zo goed of wil je gewoon dat er even iemand kijkt die er voor geleerd heeft, dan kun je altijd bij je huisarts langs gaan. Beter gerustgesteld dan door blijven modderen. De arts kan altijd besluiten om je te verwijzen naar de uroloog. Een dokter die gespecialiseerd is in alles wat te maken heeft met de blaas, nieren, prostaat, penis of testikels. Tijdens een lichamelijk onderzoek zal de arts dezelfde stappen doen als jij tijdens een zelfonderzoek, al wordt de warme douche even overgeslagen. Om meer te weten te komen of er daadwerkelijk kanker te vinden is, wordt er bloed afgenomen (gewoon uit de arm, dus je ballen zijn veilig) en kan er een echo gemaakt worden om te zien of er afwijkingen zichtbaar zijn.

Behandeling van teelbalkanker

Wordt je helaas geconstateerd met zaadbalkanker, dan heb je het geluk dat dit goed te behandelen is. Het doel is om dan binnen drie dagen je aangetaste bal te verwijderen. Via je lies wordt onder algehele narcose de zaadbal, bijbal en zaadstreng weggehaald. Dit wordt enkel gedaan bij de bal waarin kanker zit. Je andere bal wordt behouden, tenzij er hier ook kankercellen in gevonden worden. Na de operatie zullen er scans worden uitgevoerd om te zien of er geen uitzaaiingen in het lichaam te vinden zijn. Hierna kan besloten worden of chemotherapie of bestraling nodig is.

Invloed op vruchtbaarheid

Kanker in je zaadballen hoeft geen invloed te hebben op je vruchtbaarheid. Vaak ontstaat de kanker in één bal en is je andere ‘schoon’. Eén bal kan genoeg zaadcellen produceren om een kind op natuurlijke wijze te verwekken. Het nadeel echter van de nabehandelingen is dat er minder testosteron aangemaakt wordt. Dit kan leiden tot erectiestoornissen, minder zin in seks of inderdaad een verminderde vruchtbaarheid. Dus niet als gevolg van de verwijdering van één bal, maar door de behandelingen die volgen. Heb je een kinderwens of weet je dit nog niet, dan kun je ervoor kiezen om je zwemmertjes in te laten vriezen voor later gebruik.

Fabeltjes van oorzaken

Er gaan wat praatjes rond over oorzaken van teelbalkanker die totaal niet waar zijn. Om ze te ontkrachten zet ik ze nog even bij elkaar. Dit zijn dus géén oorzaken van zaadbalkanker:

  • Het dragen van te strakke onderbroeken
  • Je mobiele telefoon in de broekzak dragen
  • Het ontstaat niet door masturbatie of andere seksuele handelingen
  • Het is geen SOA en ontstaat daar ook niet door

Gebruikte bronnen:
Movember
Kanker.nl

Afbeeldingen:
Movember
papainspe

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *