Een dagje het verleden beleven in preHistorisch Dorp Eindhoven

prehistorisch dorp eindhoven, openluchtmuseum, historie, museum, eindhoven, geschiedenis

Je kunt geschiedenis leren uit stoffige boeken of door een leraar die verhalen vertelt voor de klas, maar het leukste is toch wel door het zelf te beleven. In het preHistorisch Dorp in Eindhoven kan dat. Stap door de houten poort en belandt vanuit de moderne tijd zo meer dan 250.000 jaar het verleden in. Jaag met een speer op zwijnen, leer boogschieten, bak broodjes boven een vuurtje of leer hoe je schrijft met een ganzenveer. Geschiedenis leer je door te doen en daarom mag je in dit levende museum enorm actief bezig zijn. We mochten een kijkje komen nemen en lieten ons mee terug nemen in de tijd.

Een openluchtmuseum vol experimentele archeologie

Het preHistorisch dorp is niet zomaar een museum. Het is ontstaan door experimentele archeologie. Alle gebouwen die er staan, zijn handgemaakt op basis van onderzoek. Door middel van gebruik te maken van alle informatie die er te vinden is door opgravingen, is bedacht hoe bijvoorbeeld een grote boerderij er tussen 5300 en 50 voor Chr. er uit gezien moet hebben. Met hetzelfde materiaal als destijds is de boerderij opgebouwd zonder gebruik te maken van de gereedschappen van nu. Op deze manier worden ook oventjes gemaakt waarin dagelijks op de oude manier brood gebakken wordt van zelfgemalen graan. Dit brood kun je als bezoeker proeven bij de Tijdgidsen. Dagelijks wordt er getest hoe er vroeger ijzer gemaakt werd of hoe gereedschappen gemaakt werden. Als bezoeker kun je getuige zijn van al deze experimenten en kun je zelfs deelnemen.

Tijdgidsen maken de belevenis compleet

Hoewel er genoeg informatie te vinden is in het museum, maken de ‘Tijdgidsen’ het museumbezoek helemaal compleet. Tijdgidsen zijn de personeelsleden die in dit openluchtmuseum rondlopen geheel in klederdracht. Het leukste is nog wel dat de kleding en de attributen in het museum zelf gemaakt worden in het eigen kledingatelier. Als bezoeker kun je alle Tijdgidsen aanspreken om informatie te vragen over de plek waar je op dat moment bent. Alle museumgidsen zijn goed op de hoogte van de verschillende tijdsperiodes en kunnen je leuke weetjes vertellen. Doordat bijna alle gidsen een achtergrond hebben vanuit het onderwijs, geschiedenis of pedagogiek, kunnen ze hun rol en het verhaal op een leerzame manier brengen. Zij zijn ook degenen die de vele workshops begeleiden waarbij ze ook letten op de veiligheid van de bezoeker.

Leuke interactie met de ‘bewoners’

Tijdens het rondlopen in dit tijdsmuseum kwamen we verschillende ‘bewoners’ tegen die ons van alles wisten te vertellen over de plekken waar we waren. Onze jongens mochten alles vragen wat ze wilden en kregen gereedschappen in handen om te bekijken. Doordat ze uitgenodigd werden om naar de workshops te komen, werden ze vooraf al enthousiast gemaakt om aan de activiteiten mee te doen. Juist doordat ze dit op zo’n leuke manier deden, was voor hen de drempel een stuk lager. Meehelpen met mergelblokken zagen was bijvoorbeeld een voorzetje om met een bijteltje een eigen steen te bewerken. We kwamen ook achter leuke weetjes, want vroeger sliepen de mensen zittend. Er was toen de gedachte dat alleen de doden liggend sliepen. Tegelijkertijd kwamen we achter de betekenis van de term ‘het ondergeschoven kindje’. Baby’s werden in een aparte kistje onder het bed gelegd, nadeel was dat al het zweet en vuil van de slapers erboven naar beneden op het kindje sijpelde. Je kunt je dan ook voorstellen dat dit ‘ondergeschoven kindje’ qua hygiëne en gezondheid achtergesteld werd. Onze jongens, en wij ook, luisterden aandachtig naar alle verhalen en deden vrolijk mee. Zo zit je plotseling te proberen vonken van een vuursteen af te slaan. De vorige titel zij het al, deze Tijdgidsen maken het beleefmuseum echt compleet.

Spontaan beleven of educatief rondlopen

Je kunt dit museum met verschillende intenties bezoeken, maar op elke manier leer je iets over vroeger. Bij de ingang kun je een Museumgids aanschaffen waarin alle informatie te vinden is over de verschillende plekken. Zo kun je bij elk onderdeel van het museum lezen wat het precies is. Voordeel van dit boekje vol foto’s is dat het achteraf een fijn naslagwerkje boordevol informatie is waardoor je de dag nog eens opnieuw kunt beleven. Wil je interactief rondlopen, dan heeft het museum de Tijdkijker app waarbij je op je telefoon een heuse speurtocht door het museumpark kunt doen. Wijzelf kozen ervoor om niet de hele tijd op de telefoon te kijken of boekjes te lezen, maar gewoon het museum beleven. Tussendoor keken we regelmatig op informatiebordjes en lazen we die teksten. Onze middag bestond vooral uit kijken en doen.

De tijdsperiodes die het museum rijk is

Het museum is in 1982 ontstaan waarbij het startte met een klein prehistorisch dorpje. In loop der jaren is het museum een aantal keer verwisseld van samenwerkingen en werd er telkens een stukje bijgebouwd. Hierbij werden steeds meer nieuwe tijdsperiodes uit de Nederlandse geschiedenis toegevoegd. Op dit moment is het museum verdeeld in de volgende tijdsperiodes:

  • Steentijd: tijd van jagers & verzamelaars
  • Bronstijd & ijzertijd: tijd van de eerste boeren
  • Romeinse tijd: Inheems-Romeinse tijd
  • Vroege middeleeuwen: tijd van Franken & Vikingen
  • Late middeleeuwen: tijd van handel & steden
  • Vroegmoderne tijd: Tachtigjarige oorlog

Elk van de museumdelen heeft zijn eigen gebouwen en activiteiten die je er kunt doen. Door middel van wegwijzers word je naar de verschillende tijdsperiodes geleid. Hoewel het aparte delen uit de Nederlandse geschiedenis zijn, lopen ze geleidelijk in elkaar over.

prehistorisch dorp eindhoven, openluchtmuseum, historie, museum, eindhoven, geschiedenis

Elke tijdsperiode zijn eigen activiteiten

Vanuit de experimentele archeologie waarin ‘doen’ hoog in het vaandel staat, is er voor bezoekers van het preHistorisch museum heel veel te doen. Elk tijdsvak heeft dan ook zijn eigen activiteiten waar je aan mee kunt doen. Bij verschillende workshops gebeurt dat onder begeleiding, maar er zijn ook genoeg onbemande activiteiten te vinden. Tussen en in de gebouwen vind je activiteiten als speerwerpen, graan malen, kanovaren, kruiden snuffelen verkleden als strijder of kun je aan het schandblok gezet worden voor een leuke foto. Dit is slechts een kleine selectie van wat je kunt doen. Onder begeleiding kun je boogschieten waarbij de begeleidster vooraf een offer brengt middels een kleine rite om de god te vragen voor een veilige afloop. Bij een andere Tijdgids bak je broodjes en eet je ze met een klein beetje Hapsmoes en bij weer een ander leer je vuur slaan. Hoewel Liam en Kyran soms wat verlegen waren, deden ze met een heleboel activiteiten mee. Vooral als ze met steentjes konden gooien, kruisboogschieten of speerwerpen. Hoe stoerder de activiteit, des te eerder ze meededen. Thuis gaan we snel weer een keer broodjes boven een vuurtje bakken, misschien kunnen we het handigheidje van vuur blazen met een pijpje daar wel bij gebruiken.

Extra leuk in de zomervakantie

Tijdens de zomervakantie is er een extra activiteitenprogramma in elkaar gezet en krijgen kinderen bij de ingang een gratis doeboekje. In het boekje staan allemaal opdrachten die je in het museum kunt doen, maar ook puzzels die je op de weg naar huis in de auto kunt doen. Dat is na een dag spelen met de geschiedenis nog eventjes nagenieten.
Elke dag is het activiteitenaanbod anders. Je weet dus van te voren niet welke dingen je die dag kunt gaan doen. Bij de ingang kun je op een krijtbord de extra’s van die dag lezen met daarbij de tijd waarop je dat kunt doen. Voorbeelden van activiteiten zijn:

  • Stook een vuurtje als een Viking
  • Ga kanovaren als een jager
  • Schrijf als een middeleeuwse monnik
  • Jaag op prehistorische prooien met een echte speer
  • Schiet pijl-en-boog zoals Robin Hood
  • En nog veel meer!

Een hapje eten in Herberg Den Bonten Os

Een dagje leven in de oudheid maakt hongerig en van al het spelen krijg je behoorlijke dorst. Goed dat er een gezellig horecapunt te vinden is in het midden van het park. Herberg Den Bonten Os is een klein restaurant dat geheel in stijl gebouwd is, maar toch alle moderne voorzieningen heeft om een goede maaltijd te reserveren. Je kunt geheel in sfeer binnen zitten, maar de herberg heeft ook een uitgebreid terras. Je vindt deze horeca makkelijk, want het is het eerste wat je tegenkomt als je de entree voorbij bent. De herberg wordt gerund door Bij PUUR. Bij deze horecaketen doen medewerkers onder begeleiding werkervaring op.

Een hapje proeven

Als onderdeel van ons bezoek mochten we een hapje komen eten en een drankje nuttigen. We mochten elk iets van de kaart nemen. Kyran koos voor een pannenkoek die hij zowaar eerder op had dan dat wij ons bord leeg hadden. Een vermoeide Liam koos voor een hamburger met frietjes. Die was zo lekker dat hij een halve hamburger met wat frietjes die hij niet op tijd op kreeg (het museum ging sluiten) mee nam in een boterhamzakje. In de auto heeft hij er nog van geknabbeld. Nala (onze hond) was uiteindelijk nog blij met een klein stukje overgebleven vlees, die kreeg Liam echt niet meer op. Een flinke portie dus. Chantal ging gezond aan de salade met zalm, helemaal vers bereid. We kozen bewust voor wat later op de middag eten zodat we eerst zoveel mogelijk activiteiten konden doen en het museum bekijken. De extra honger die we daarvan kregen, deed het eten extra goed smaken.
Ondanks dat de menukaart goed uitgebreid is en de drankenkaart prima vertegenwoordigd is, miste ik in deze omgeving mede op de kaart. Een heerlijke honingwijn die perfect bij het thema van dit museum past. Ze hadden er al vaker vraag naar gehad, maar tot op heden geen leverancier gevonden. Misschien dat ik nog een adresje voor ze wist waar ik jaarlijks mijn eigen voorraad aanvul, dus via mail een tip gegeven aan de uitbater die daar erg blij mee was.

Een glutenvrije hap

prehistorisch dorp eindhoven, openluchtmuseum, historie, museum, eindhoven, geschiedenis

Vooraf had ik online de menukaart bekeken zodat ik al wist dat glutenvrij eten tot de mogelijkheden behoort. Voor mij was dit de eerste keer uit eten sinds de diagnose coeliakie, dus een spannend moment. Het uiterst vriendelijke personeel vertelde mij dat er voor de hamburgers normaal gesproken glutenvrije broodjes aanwezig zijn, helaas was er een groot evenement geweest en waren ze op dat moment even op. Er wordt gewerkt met schone handschoenen en de werkbank wordt vooraf extra schoongemaakt. Voor de salade wordt een nieuwe zak sla geopend en bij het niet zeker weten of iets geserveerd kan worden, doen ze het niet. Zo kreeg ik voor de zekerheid geen mayonaise bij mijn frietjes, maar liet ik de kok zien hoe je op de tube de ingrediënten kunt lezen op allergieën. Een paar tellen later dipte ik mijn frietjes alsnog in de mayo. Ik kan je vertellen dat ik dit etentje enorm gewaardeerd heb. Juist doordat dit het eerste echte etentje buiten de deur was, zat ik op een bepaald moment toch even met een brok in mijn keel te eten. Een brok van blijdschap omdat het gewoon kon. Bij deze nogmaals een enorme dankjewel aan het vriendelijke personeel, jullie maakten mijn dag compleet.

Tijd te kort, dus gewoon nog een keer gaan

In het preHistorisch Museum is zoveel te beleven dat je al snel tijd te kort komt als je alles wilt doen. Zeker nu door de corona-maatregelen het museum gebruik moet maken van tijdsloten. Momenteel kun je kiezen voor een ochtendbezoek of een middagbezoek. Tussen deze tijd is het museum een half uurtje gesloten om alles klaar te maken voor de tweede ronde. Door het enthousiasme van de Tijdgidsen wil je al snel mee doen aan een activiteit en daarvan zijn er echt heel veel te doen. Met een half dagje rondkijken krijg je dus al snel de smaak te pakken en wil je het liefste nog een keer gaan. Sowieso een aanrader aangezien elke dag het activiteitenaanbod anders is. Bij ons staat het in ieder geval op het doen-lijstje.

Praktische informatie preHistorisch Museum Eindhoven

Adres
preHistorisch Dorp
Boutenslaan 161 B
5644 TV Eindhoven
040 – 252 22 81
prehistorischdorp.nl

Openingstijden
dinsdag t/m zondag van 09:30 – 17:00 uur 
Tijdens schoolvakanties regio zuid ook op maandag open.

Openingstijden ivm coronamaatregelen
Ochtendbezoek: 09:30 tot 13:00 uur
Middagbezoek: 13:30 tot 17:00 uur
Van 13:00 tot 13:30 uur is het museum gesloten voor bezoekers.

Kijken voor actuele prijzen en het reserveren van tickets op de website van het preHistorisch Museum.
Parkeren is gratis en honden zijn aangelijnd welkom in het museum.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *