Lego en alternatieve compatibel bouwblokken

Wat de allerbekendste bouwblokken ter wereld zijn, daar zal niet over te twisten zijn. Lego heeft jarenlang een alleenrecht gehad om de blokjes te maken op de manier waarop zij het ontworpen hebben. Sinds 2010 is het octrooi verlopen en wordt de markt overspoeld met nieuwe fabrikanten. Ik zet een aantal van deze nieuwe spelers op de markt bij elkaar. Gemene deler, de blokjes passen allemaal op elkaar.

Lego

Kleine blokjes van kunststof die je op elkaar kunt klikken zonder dat ze van elkaar af vallen. De meest prachtige creaties kun je er mee maken. Zelf bedacht of nagemaakt zoals in het boekje. Naast geheel eigen thema’s als City, Friend en Ninjago heeft Lego heel wat merken onder licentie gekregen zoals Harry Potter, Frozen en Batman. Met een heel breed assortiment valt er heel wat te kiezen en combineren.

Duplo

Duplo is de Lego versie voor de jongste kinderen. Bouwblokken die veel groter zijn dan de basissteentjes. De Duploblokken passen ook op de grondplaten van Lego en kunnen deels met de steentjes gecombineerd worden. Deze variant van bouwblokken is vaak de eerste kennismaking met bouwen na de houten blokken.

Sluban

Sluban heeft de kleinere bouwblokken zoals Lego. Oorspronkelijk is het een Chinees merk, maar het wordt in Nederland geïmporteerd door Sluban Europe b.v. Met verschillende thema’s weet het merk meerdere doelgroepen aan te spreken. Eén van de grotere thema’s binnen Sluban is het leger. Hiervan hebben ze meerdere series. Het meidenthema mag ook niet ontbreken. Buurman en Buurman staan hier onder licentie.

BiOBUDDi

BiOBUDDi is een Nederlands bedrijf dat zijn bouwblokken maakt op basis van suikerrietplanten. Dit maakt het speelgoed veilig, milieuvriendelijk en duurzaam speelgoed van hoge kwaliteit. Naast eigen basissets en educatieve sets, heeft BiOBUDDi ook enkele karakters onder licentie. Denk hierbij aan Juf Roos, Bibaboerderij en Studio100 Bumba.
De blokken en grondplaten zijn qua formaat vergelijkbaar met Duplo.
Eerder mochten wij deze blokken al een keer testen.

LIGHT STAX

LIGHT STAX bouwsteentjes bevatten een extra element bij het bouwen, namelijk licht. De transparante steentjes kunnen licht doorlaten. LIGHT STAX komen tot leven als je ze verbindt met een USB oplaadbaar 4×4 accusteentje, of een andere verlichte bouwsteen. Ook dit merk kent twee verschillende formaten, zowel een Lego als een Duplo variant. Deze zijn allebei op andere merken te klikken, maar ze passen niet onderling op elkaar. Met LIGHT STAX kun je complete bouwwerken maken, of je gebruikt ze als lichtelement bij andere bouwblokken.

HEMA bio

HEMA introduceert sinds 21 november 2019 een eigen lijn bioplastic bouwblokken. Het speelgoed is verkrijgbaar in setjes van verschillende thema’s, dit zijn onder andere dierensetjes van een tijger en panda, een setje van een fee en koning en een setje waarmee je een eigen creatie kan bouwen. Ondanks dat op de doos het HEMA logo prijkt, moeten we eerlijk zeggen dat de blokken gemaakt worden door BiOBUDDi.

Meer merken

Er zijn nog een heel stel meer merken op de markt die wellicht later ook een plekje gaan krijgen in deze blog. Welke ken jij die ook op de beschreven bouwblokken past?

Deze blog bevat affiliatelinks.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Hey Maarten,

    Goed om te lezen dat die BioBuddy wel stevig blijven zitten op de echte lego blokjes. Ik heb eens een keer een ander merk gehad (kregen we gratis bij de supermarkt) en baalde vervolgens stevig dat ze tussen de echte blokjes waren gekomen, want de mooie bouwsels vielen gewoon uit elkaar. Alles er dus weer tussenuit gevist….. Daarna nooit meer durven beginnen aan die andere blokjes.