Krentenbaard: wat is het

SquareLite_201885172355578.jpg

Na flink gespeeld te hebben met wat vriendinnetjes uit de buurt, kregen onze jongens het ook. Zij gaven het op hun beurt weer door aan twee andere vriendjes. Krentenbaard, een besmettelijke huidontsteking die voor heel wat ongemakken zorgt. Hoewel je de term redelijk vaak te horen krijgt, weten veel mensen eigenlijk niet wat het is. In deze blog vertel ik alles over wat het is, de besmetting, behandeling en de risico’s.

Wat is krentenbaard

We kennen krentenbaard ook onder de ouderwetse benaming kinderzeer of onder de medische term impetigo. Het is een ontsteking van de huid onder invloed van bacteriën als Staphylococcus aureus, en soms door Streptococcus pyogenes. Zowel kinderen als volwassenen kunnen deze bacterie bij zich dragen, maar hoeven op dat moment niet besmet te zijn. Op het moment van een verminderde weerstand kan de krentenbaard ontstaan. De ontsteking kenmerkt zich door rode plekjes, wondjes en/of blaasjes met korstjes. Na openbarsten van een blaasje droogt deze in. Hierna komt er een geel/bruine korst op te zitten. Het komt meestal voor rond neus of mond, hier komt dan ook de benaming ‘baard’ vandaan. Echter, het kan over het hele lijf voorkomen. Dit zien we bij onze jongens die juist in hun gezicht zo goed als niks hebben, maar onder zitten bij armen en benen.

In de foto’s hieronder zie je de uitbraak bij Kyran. De plekken zitten in verschillende stadia tegelijkertijd.

Hoe raak je besmet met krentenbaard?

Zodra iemand besmet is met krentenbaard kan die dit overbrengen op anderen. Dit kan door middel van aanraking, overbrengen via speelgoed of bij hoesten/niezen. Plekken die dan extreem gevoelig voor besmetting zijn, zijn muggenbultjes, eczeem, schaafwondjes, maar ook bij waterpokken. Meestal krijgen meerdere mensen in een gezin krentenbaard doordat het aan elkaar overgegeven wordt. Volwassenen worden minder snel besmet. Helaas is het zo dat je er niet na één keer vanaf bent, je kunt impetigo vaker krijgen. Het lichaam maakt zichzelf er niet immuun voor zodra je het een keer gehad hebt.
De incubatietijd van krentenbaard, ofwel de tijd tussen besmet raken en het krijgen van de symptomen, is van vier tot veertien dagen. Zodra blaasjes droog zijn kunnen ze geen besmetting meer veroorzaken. Dit geldt ook voor plekken die reeds twee dagen behandelt worden met medicijnen die door een arts worden voorgeschreven.

Hoe behandel je krentenbaard?

Die vervelende ontsteking wil je zo snel mogelijk weg hebben, maar daar moet je natuurlijk wel wat voor doen. Het gaat helaas niet zomaar uit zichzelf weg. Behandel je de plekken niet, dan kan het zich steeds verder uitbreiden over het lichaam.
De arts kan twee dingen voorschrijven om krentenbaard te behandelen: fusidinezuurcrème of antibiotica. Fusidinezuurcrème smeer je drie keer per dag op de wondjes totdat ze weg zijn, daarna behandel je de plekjes nog na. Bij verminderde weerstand kan de arts kiezen om een antibioticakuur te geven. Dat kan zowel een pilletje als een drankje zijn. Belangrijk is het om de gehele kuur af te maken. Na zo’n tien tot veertien dagen zullen de ergste verschijnselen verdwenen zijn. Er blijven geen littekens achter op de huid.

Extra maatregelen bij krentenbaard

  • Raak de plekken niet aan, zeker niet krabben want dat zorgt voor extra besmettingsgevaar
  • Was je handen regelmatig met zeep, uit een pompje is dan het beste.
  • Dagelijks het hele lijf wassen met zeep.
  • Droog handen en lijf goed af, het beste deppend zodat je korsten en blaasjes niet kapot wrijft. Na gebruik handdoeken direct in de was.
  • Werp gedragen kleding dagelijks in de was.
  • Naast insmeren met fusidinezuurcrème, kun je tegelijkertijd de plekjes ook behandelen met Sudocrem. Hierdoor drogen de plekken eerder in.
  • Gebruik je een puffer (bijvoorbeeld voor astma) met voorzetkamer, was deze dan na gebruik af.
  • Knip nagels kort en houd ze schoon.
  • Was speelgoed waarmee gespeeld wordt.
  • Gebruik bij niezen en hoesten papieren zakdoeken die meteen weggegooid worden.
  • Bedek de plekken niet met pleisters, onder de pleister kan het gaan broeien waardoor de plek erger wordt. Bedenk de plekken liever met kleding of speciale kousjes.
  • Bij baby’s kun je sokjes om de handjes doen zodat ze zich niet kunnen krabben.
sudocreme krentenbaard

Wat helpt niet tegen krentenbaard?

Veel mensen denken dat het smeren van zinkzalf tegen krentenbaard helpt. Dit is echter maar deels waar. Zinkzalf droogt de wondjes eerder uit en helpt daardoor het stoppen van jeuk. De zalf heeft echter geen genezende werking, daarvoor heb je echt een antibioticum of fusedinezuur voor nodig.

Krentenbaard tijdens zwangerschap & kraamtijd

Krentenbaard en zwanger, dan is er niks aan de hand. Jij en je ongeboren baby lopen geen gevaar bij besmetting. Blijf letten op je hygiëne.
Net bevallen? Streptokok A geeft een verhoogde kans op kraamvrouwenkoorts. Het is dan ook niet verstandig om op kraambezoek te gaan als jij of je kind besmet is. Je kunt pas een bezoekje brengen na behandeling en indrogen van de blaasjes.

Krentenbaard op kinderdagverblijf en school

Ondanks dat krentenbaard zeer besmettelijk is, is er geen reden om een kind niet naar het kinderdagverblijf of naar school te brengen. Veel van de kinderen uit de groep dragen dezelfde bacterie met zich mee, ook al is deze niet uitgebroken.
Meld bij de opvang en school dat je kind krentenbaard heeft zodat hierop gereageerd kan worden met hygiënische maatregelen. Overleg met leiding en leerkrachten wat op hun locatie het protocol is.

Krentenbaard en jij

is krentenbaard bij jouw thuis al eens uitgebroken? Hoe behandelden jullie dit en welke speciale dingen voerden jullie uit om het sneller te laten?


Bij het schrijven van dit artikel werd de website van het RIVM geraadpleegd.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *