Kaboom Kids Animation Festival: Emoties via het scherm

Op zaterdag 9 tot en met dinsdag 12 november werd verspreid over Utrecht het Kaboom Kids Animation Festival gehouden. Enkele dagen lang konden kinderen met hun ouders deelnemen aan verschillende workshops en werden er allerlei animatiefilms bekeken. Papa’s wereld was uitgenodigd om een dagje te komen kijken en Bart maakte voor ons een programma op de zondag.

Best of KLIK 2018 for kids (3+) Shorts

Belly Flop , Jeremy Collins , Kelly Dillon
5 min. | South Africa | 2018

Kaboom is een samensmelting van twee verschillende animatiefestivals. Vorig jaar was er nog KLIK Animation Festival waarbij een heel stel short (korte animatiefilms) centraal stonden. In een reeks van shorts werden de beste filmpjes uit 2018 getoond. Deze filmpjes brachten je in verschillende emoties door hun onderwerpen en de manier van tekenen. Doordat er in geen enkel filmpje gesproken werd, waren alle animaties te begrijpen voor iedereen. Afkomst van waar ook ter wereld was daarmee een totaal ondergeschikte rol. De kracht van beeld en geluid was telkens overtuigend.
De onderwerpen liepen uiteen van bang zijn om te slapen tot ‘anders’ zijn.

Exploration Station

Ons programma bevond zich geheel in Kinepolis Jaarbeurs. Dit hadden we expres zo uitgezocht zodat we niet heel de stad door hoefde te gaan om overal op tijd te komen. Tussen ‘Best of KLIK 2018’ en ‘Mirai’ in, bezochten we de Exploration Station. Deze playground bestond uit allerlei digitale interactieve spellen. Zo kon je een copy-paste dansje doen met koptelefoon op. Bart tekende mee aan een surrealistische tekening bij Mish Mash van de ontwikkelaars KwaQua. Met een programmaatje teken je verder aan de tekening die een ander begonnen is, maar waar je slechts een deel van kunt zien. Maarten vermaakte zich met het spelletje Untitled Goose Game waarbij je als gans iedereen het leven zuur moet maken door verschillende opdrachten uit te voeren. Even lekker relaxen voordat we een langere zit zouden hebben aangezien de volgende film zonder pauze gespeeld zou worden.

Mirai

‘Mirai’ wordt aangegeven als 9+ film en ik denk dat dit een goede keuze is. Deze Japanse fantasy/adventurefilm gaat over een jongetje dat grote broer gaat worden. De hele dynamiek van het gezin gaat veranderen. Moeder gaat werken buitenshuis en vader moet het huishouden gaan overnemen. Het jongetje krijgt niet meer de onverdeelde aandacht van zijn ouders en moet leren omgaan met het feit dat zijn zusje veel aandacht inneemt. Dit gaat letterlijk niet zonder slag of stoot. In de tuin, bij de familieboom, keert het jongetje in zichzelf en komt in een droomwereld terecht. Hierin ontmoet hij allemaal familieleden, waaronder zijn zusje uit de toekomst en zijn moeder als jong meisje. Deze animatiefilm grijpt je regelmatig bij de strot of geeft je een schop onder de kont door de herkenning. Deze film is te mooi om in één alinea samen te vatten en daarom zullen we er later een uitgebreide review over schrijven.

Meer bezoekers welkom

Dat dit festival in de kinderschoenen staat is te merken. De programmering door de hele stad heen heeft wel wat, maar meer centraal bij elkaar zal prettig zijn. We hebben in dit geval bewust gekozen om de programmaonderdelen op één locatie te bezoeken zodat we niet gehaast op zoek moesten gaan naar de volgende plek in een stad waar we de weg niet goed kennen. Publiciteit van te voren heb ik weinig gezien, maar dat kan natuurlijk ook liggen aan de plekken waar ik kom. Zelf schreef ik er wel een aankondiging met winactie voor op aanvraag van de organisatie. De zalen waarin wij zaten waren helaas erg leeg. We hadden Kaboom meer volle zalen gegund. We kunnen niet zeggen of de andere locaties en dagen net zo waren als bij ons. Wat we wel kunnen zeggen is dat we genoten hebben en enorm veel plezier hebben beleefd aan de reeks shorts en geëmotioneerd waren door Mirai.

Deze blog bevat gesponsorde producten.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *