Blogger by Nature: Kennis opslurpen en netwerken

blogger by nature, papa's wereld, bloggers, kennisevent

Vier jaar geleden ging ik voor het eerst naar Blogger by Nature, een evenement speciaal voor bloggers. Destijds voelde het alsof ik nog in de startblokken van het bloggen stond, maar inmiddels is dat wel anders. Toch ga ik graag naar dit evenement toe en dat heeft verschillende redenen. Wat ik leerde, met wie ik kennis maakte en wat deze dag voor mij opleverde, vertel ik je in deze blog.

Even terugkijken op vorige edities van Blogger by Nature

Voordat ik je iets ga vertellen over wat er dit jaar allemaal voor mij in zat, is het handig om eerst eens te schrijven over de voorgaande edities waar ik geweest ben. Door er meerdere jaren achter elkaar geweest te zijn, is elk jaar de ervaring van dit evenement weer anders geweest. Met het achterliggende verhaal snap je waarom ik bepaalde keuzes gemaakt heb en met welke insteek ik het evenement telkens ingegaan ben.

Blogger by Nature 2018

In het vierde jaar dat Papa’s wereld bestond werd het eens tijd om kennis op te gaan doen over waar ik mee bezig was. Tot aan het bloggersevenement deed ik maar wat. Het schrijven had ik mezelf grotendeels aangeleerd, al kreeg ik wel online support van gevestigde bloggers als Linda van Aken van Mamaliefde en Amanda Gout van KiDDoWz. Met de opgedane kennis van die dag merkte ik dat ik vast aan het lopen was met mijn toenmalige website. Op de gratis WordPress server liep ik tegen het probleem dat mijn domeinnaam niet zichtbaar bleef in de balk en dat Google minder vrolijk rankt op gratis servers. Het was onder andere Caroline Geven (toen werkzaam bij Yoast) die mij een schop onder de kont gaf om eens te kiezen voor een betaalde server waardoor ik al snel meer bezoekers zou gaan ontvangen op de site. Dat laatste zou nog een flinke tijd gaan duren.
Een compleet verslag van deze dag vind je hier: Blogger by Nature: omdat bloggen bij mij niet van nature gaat

Blogger by Nature 2019

Na alle opgedane kennis van vorige jaar en het besef dat ik misschien enkele workshops beter had kunnen kiezen, besloot ik om ook in 2019 naar Soest af te reizen. Inmiddels had ik met veel meer bloggers een vriendschappelijke/collegiale band opgebouwd en had ik enorm veel zin om ze weer te zien. Mijn plan om een nieuwe website te gaan bouwen op een betaalde server was nog niet uitgevoerd. De persoon waarmee ik dat samen zou doen, kreeg het niet helemaal voor elkaar en daardoor kwam het op z’n gat te liggen. Tijdens het evenement kreeg ik al verschillende bloggers naar me toe om te vragen hoe het ervoor stond en telkens moest ik helaas negatief beantwoorden. Die dag probeerde ik weer zoveel mogelijk informatie op te slurpen en had ik strategisch gekozen om zoveel mogelijk te weten te komen over SEO en andere technischere zaken rondom het bloggen. Om hopelijk wat te kunnen gaan verdienen meldde ik me aan bij Marleen van Bloggerslijst zodat ik opdrachten kon krijgen. Van Marleen kreeg ik al te horen dat de WordPress server erg in mijn nadeel was en ik echt naar een betaalde server moest verhuizen om meer bereik te krijgen. Die server bleef maar als een zwaard van Damocles boven mijn hoofd hangen.

Die middag, vlak voordat ik naar huis ging, vertelde Rob mij dat ik een mailtje van hem kon verwachten met een leuk aanbod. Wat er volgde op zijn mail lees je hier: Papa’s wereld 2019: Het jaar van de omschakeling

Blogger by Nature 2020

En ja hoor, ook in 2020 kocht ik een kaartje. Bijna ging deze editie voor mij niet door. Ik was al bijna twee weken telkens wat ziekelijk, maar ik wist mezelf toch nog helemaal op te pompen voor deze dag. Dat het de dag na deze Bloggers by Nature heel anders zou gaan in mijn leven, dat kon ik toen nog niet weten. Een maand later moest ik de volgende blog schrijven: Nog nooit was ik zo lang ziek thuis

Maar goed, terug naar het evenement. Inmiddels was Papa’s wereld 2.0 online. Qua workshops oriënteerde ik me wat breder zodat de kennis gespreid ging. Het netwerkplein was bijna té leuk met een heleboel mogelijke samenwerkingspartners. Dit derde jaar was het netwerken voor mij een stuk natuurlijker geworden en stapte ik overal zo op af. Alleen daarin kon ik al zien hoe ik persoonlijk gegroeid was. Die gesprekken waren zo relaxt dat ik bijna te laat kwam bij een van de door mij uitgekozen workshops.

Het was een vreemde gewaarwording deze dag. Terwijl ik informatie bleef opslurpen, besefte ik dat een heleboel van wat er vertelt werd eigenlijk al een beetje gesneden koek was geworden. Voor het eerst merkte ik hoeveel verder ik al gekomen was ten opzichte van het jaar ervoor. Tijdens de lunch zat ik aan tafel met allemaal bloggers die ik nog nooit ontmoet had, hooguit dat ze een keer een gastblog voor me geschreven hadden zoals Guiselaine. Hier, aan deze tafel, merkte ik dat ik andere bloggers tips aan het geven was zoals anderen dat voorheen bij mij deden.

Blogger by Nature 2021: een nieuwe missie en mindset

blogger by nature, bloggers, presentatie, blauwe monsters, berend koudijs

De vijfde editie van Blogger by Nature werd voor mij de vierde maal dat ik ging. Het doel was dit jaar heel anders. Waar het voor mij de jaren ervoor vooral ging om het opdoen van technische kennis en contacten leggen, lag het deze keer vooral bij geld verdienen met mijn blog. Ja, daar ben ik heel eerlijk in, want Papa’s wereld en Fest Publishing moeten mijn gezin uiteindelijk een stukje zekerheid gaan geven nu ik gestopt ben in de kinderopvang. De focus lag naast de gezamenlijke workshop ‘Hoger scoren in Google’ door Berend van Blauwe Monsters. Op een heldere wijze gaf hij goede tips over de juiste zoektermen gebruiken in je tekst en op welke wijze je ervoor kunt zorgen dat je de concurrentie te slim af kunt zijn met de juiste artikelen schrijven. Tijdens de lunch heb ik nog een tijdje gezellig met hem zitten napraten. Overigens een dikke duim naar Stay Okay Soest voor een glutenvrije lunch die apart voor mij bereid was.

blogger by nature, glutenvrije broodjes, lunch

Netwerkplein op Blogger by Nature 2021

Na de pauze stond voor mij direct het netwerkplein op het programma. Dit jaar ben ik selectiever naar de verschillende kramen toe gegaan. Vooraf wist ik al welke contacten voor mij weinig zouden kunnen betekenen. Dit waren de deelnemers van dit jaar:

nijntje

nijntje: Met deze partij heb ik al een hele tijd contact, vooral via de Negenmaandenbeurs bloggerstour waar ik telkens aan deelneem. Het was even gezellig bijkletsen.

Yoast

Yoast: Een fijne WordPress pluginn voor SEO. Hiermee kun je goed kijken of je teksten goed lopen en of alles er technisch gezien goed opgebouwd is. Ik gebruik hiervan zelf de gratis versie en weet dat ik niet naar een betaalde versie over wil. Deze stand dus niet bezocht, al kreeg ik tijdens de borrel aan het einde nog wel een mooie pen van ze.

RVG media impact

RVG media impact: Dit marketing bureau heeft iets hogere eisen bij samenwerkingen aan bezoekersaantallen zodat Papa’s wereld iets minder interessant voor ze is. Ik had eigenlijk mijn nieuwe statistieken bij ze moeten doorgeven, maar deze stand werd druk bezocht en ikzelf had iets meer voorkeur voor andere gesprekken.

De Techkoningin

De Techkoninging: Hoe bizar dingen kunnen lopen. In 2018 en 2019 gaf Caroline nog presentaties voor Yoast tijdens de gezamenlijk workshop. Vorig jaar startte ze De Techkoninging op en bezocht ze Blogger by Nature met haar stagiaire om extra kennis op te doen en dit jaar stond ze er met haar eigen stand waarbij ze haar eigen klanten verwelkomde. Wat een enorme sprong heeft zij gemaakt. Nog steeds ben ik haar dankbaar voor die schop in 2018 waardoor het balletje voor Papa’s wereld is gaan rollen.

CK Media Promotions

CK Media Promotions: Colette stond vorig jaar ook op het netwerkplein, enkel sloeg ik haar toen over. Tomatensap en roze water lagen toen niet echt in mijn interesse. Dit jaar had ze Plenish notenm*lk mee in drie verschillende smaken. Een lactosevrije m*lk van noten zoals cashew, amandel en hazelnoot. Die smaakten prima en het is ook iets wat hier thuis gebruikt kan worden. Deze keer toch maar kaartjes uitgewisseld tijdens een gezellig praatje.

Andere partijen

Kneipp was helaas niet persoonlijk aanwezig om te vertellen over hun producten, maar had de organisatie een reeks aan tubes, flesjes en potjes laten uitstallen. Ieder mocht een product uitkiezen om mee naar huis te nemen. Ik laat me binnenkort maar eens goed masseren met de nieuwe massageolie.

Gezinnig had voor iedereen een Klets Magazine klaar liggen en een uitnodiging om eens een samenwerking aan te gaan. Wie weet ga ik dat nog wel een keer doen, want ik zag er een leuk invulboekje voor vaders tussen liggen.

Hulc & Bloggerslijst

De laatste twee partijen op het netwerkplein horen eigenlijk bij elkaar. Hulc en Bloggerslijst zijn in de afgelopen jaren samen gegaan, maar opereren nog deels zelfstandig. Beiden brengen ze bloggers/publishers in contact met opdrachtgevers van uiteenlopende onderwerpen. De laatste paar maanden zijn er via hen diverse artikelen op Papa’s wereld verschenen en heb ik wat kunnen verdienen. Vooral doordat ik bij Hulc als uitgelichte nieuwkomer heb gestaan. De afgelopen tijd heb ik regelmatig contact met ze gehad via de chat en mail, maar nu kon ik ze eindelijk weer eens face to face spreken. Altijd erg prettig vind ik. Ze zijn op de hoogte van mijn stappen met Fest Publishing en kreeg voldoende tips van ze hoe ik mezelf nog beter in het schrijfwereldje kan mengen en meer ervaring op kan doen. Met een knipoog vroeg ik al aan Jeroen (de baas) hoe laat ik maandagochtend op kantoor moest zijn. Een grap die in ieder geval gewaardeerd werd, maar het kan nooit kwaad er een brief achteraan te sturen voor de toekomst. Wat ik in ieder geval bereikt heb, is dat een fijne samenwerking op een goede manier voortgezet kan worden en ik nog meer snap van achter de schermen, maar nu ook vanuit hun kant. Op naar nog meer opdrachten.

Monotizen en affiliate marketing

Mocht het nog niet duidelijk zijn, mijn dag stond vandaag vooral in het teken hoe ik na 7 jaar bloggen dit kan omzetten in vaste verdiensten. Om deze reden besloot ik de twee workshops te kiezen die daar mee te maken hadden. ‘Monotize je blog’ door Linda van Aken (Mamaliefde) en ‘Affiliate Marketing’ door Isht van Dept Agency.

De presentatie van Linda was lekker helder en goed te begrijpen. Achteraf vertelde ze mij dat ze deze presentatie had voorbereid met mij in het achterhoofd. We kennen elkaar dan ook al een flinke tijd en in het verleden heb ik ook voor haar gastblogs geschreven. Inmiddels noemt zij zichzelf geen blogger meer, maar publisher. Dit omdat ze nu ook artikelen plaatst die voor haar geschreven worden door verschillende partijen. Haar blog is haar inkomen geworden en ze schaamt zich er niet voor om te zeggen dat ze meer verdient dan haar man met een reguliere baan. Van afstand en soms dichterbij, heb ik haar blog gevolgd en verbaas ik me hoe ze het aanpakt. Wat een gedrevenheid en strategie zit daarachter. De grootste tip die ze gaf is dat je de mindset moet aanpassen als je het echt als bedrijf wilt gaan zien. Focussen op het soort blogs en zorgen voor een lange termijn passief inkomen door middel van affiliatelinks via verschillende programma’s.

blogger by nature, linda van aken, mamablogger, mamaliefde, publisher

Oh, even uitleggen. Bij affiliate zorg je er in je teksten of banners voor dat jouw lezers een bestelling plaatsen bij bijvoorbeeld Bol.com. Doordat ze via jouw specifieke link daar uitkomen, krijg je een kleine commissie van de verdiensten. De koper merkt daar niks van en betaalt niks extra’s, maar helpt degene die het linkje plaatst wel. (wil je mij helpen bij je online aankopen, klik vooraf eerst eens op mijn linkjes).

De affiliate presentatie van Isht was veel technischer en ook wel rommeliger te noemen. Door zijn snelheid was het zelfs voor hemzelf soms niet bij te benen. Misschien dat ik in dit geval toch beter had kunnen kiezen voor een van de creatievere workshops zoals flatlay fotografie met de telefoon. Tja, je weet nu eenmaal van te voren niet wat je uit een workshop kunt halen voor jezelf.

Affiliate tip voor bloggers / publishers

Tip voor de meelezende bloggers. Ben je al aangemeld bij Linkpizza? Bij dit programma kun je pitchen op leuke opdrachten, maar kun je ook gebruik maken van het affiliateprogramma waarbij heel veel bedrijven zijn aangesloten.

Toffe ontmoetingen

blogger by nature, bloggers

Eén van de lastigste dingen van deze dag was onthouden welke naam er nu bij welk gezicht hoorde. In loop der blogjaren heb ik heel wat bloggers leren kennen of althans hun Instagram-profielen en websites. Welke gezichten erbij horen heb ik niet altijd even helder. Wat dat betreft hadden ze het bij mij, als enige aanwezige bloggende man, een stuk makkelijker. Maar wat was het fijn om zoveel bekende gezichten (weer) te zien. Voor sommigen was het een heeeeel lang jaar geleden. Wat wel erg leuk was, is dat ik met enkele bloggers al een paar weken aan het berichtjes sturen was omdat zij voor het eerst zouden komen dit jaar. Niet wetende waar ze terecht zouden komen en hoe zo’n dag zou gaan, kwamen ze met hun vragen bij mij terecht. Fijn om deze bloggers gerust gesteld te hebben en een tussenschakel voor ze te zijn door te melden dat de trein vertraging had. Het was weer een dag van collegiale vriendschappen.

Volgend jaar weer?

Voor de editie van 2022 zal ik ook wel een kaartje gaan aanschaffen, dan maak ik mijn 5e keer vol. Het volgende event staat gepland voor 2 juli 2022, dus die moet ik maar vast gaan blokken in mijn agenda. Ben jij er dan ook bij?


De uitgelichte foto (uitsnede) en foto onder toffe ontmoetingen is gemaakt door Ineke Stout.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Hoi Maarten!

  Wat een prachtig stuk heb je geschreven over het Blogger by Nature event. Mooi om te lezen hoe het jouw blogcarrière gevormd heeft. Ben ik toch wel een beetje trots op.

  Lieve groet,

  Esmée

 • Moest wel even lachen om de foto, waar het lijkt dat ik net weduik voor de foto 🙈😜

  Leuk om jou verslag te lezen. Ik ben er iig volgend jaar weer bij. Datum geblokt en ticket in de pocket

  • Ja, zo lijkt het inderdaad wel. Ik kwam er na het nemen van deze foto achter dat Ineke dit deed. In mijn ooghoek zag ik haar ineens bewegen. Achteraf bedenk ik me weer dat ik veel te weinig foto’s gemaakt heb en ook met wat andere bloggers wat selfies had moeten maken voor leuke content op Instagram. Ben ik dan toch net te bescheiden voor.