Bloem Pot

Het is ergens eind 2011, samen zitten we in de auto voor een lange rit. Het onderwerp is wel eens vaker ter sprake geweest: Wat vind jij een leuke naam voor een jongen of een meisje? Al snel worden geopperde namen door de ander geweigerd. Beiden werken we in de kinderopvang en hebben dus al heel wat ervaring met namen. Leuke ervaringen, vervelende ervaringen, veel namen roepen wel een herinnering over een kind op ons af. Tja, een naam verzinnen terwijl we nog niet eens bezig zijn met zwanger worden, maar ach het kan natuurlijk geen kwaad. Gewoon een onschuldig tijdverdrijf waarin we elkaars meningen aftasten.

Een belangrijke keuze

Het kiezen van een naam voor je kind is geen gemakkelijke klus, behalve als iedere man in je familie vanzelfsprekend de naam Jan krijgt. Bij ons is dat gelukkig niet zo, ieder zijn eigen identiteit. En daar zit het hem, de naam zegt iets over het kind, en stiekem ook wel een beetje wat over de ouders. Bij het kiezen van een naam zorg je ervoor dat je kind een heel leven lang aan de naam geplakt zit. Een belangrijke keuze dus.

Vreemde namen

Dat daar niet altijd goed over nagedacht wordt is me de afgelopen week weer eens goed duidelijk geworden. Wie noemt zijn kind nu Qut? Is dat een ouder met dyslexie geweest die aan wilde duiden dat het kind niet via een keizersnede is geboren? Of Huigje, de plek waar de broertjes en zusjes terecht zijn gekomen en er toch een miraculeuze zwangerschap is ontstaan? Wat te denken van Panna? Een schot tussen de benen? Ik heb me weer aardig lopen verbazen in het rijtje ‘raarste babynamen van 2014‘.

En dan zegt zwarte piet…

Zo mag ik in november/december graag een oude man een helpende hand toesteken en bezoek dan verschillende gelegenheden. Tijdens een bezoek aan een buurtvereniging werd het tijd om de cadeautjes uit te delen. Pakje na pakje las ik de namen op, totdat ik er bij eentje nog even drie keer na las voordat ik de naam van het meisje uitsprak: “Befke Pijpers”. Een paar tellen later stapt een meisje van een jaar of vier naar voren. Ondanks dat ik stiekem moest lachen hield ik mijn gezicht strak in de plooi. Mijn hemel, dat arme ding moet tot het eind van haar leven de ene schuine grap na de ander aanhoren. Ik weet dat elk jaar gezocht wordt naar de schaamnaam van dat jaar, het blijkt dat meer mensen van haar gehoord hebben. Een lijstje met idiote samenstellingen van namen is hier te vinden. Zo zou ik een meisje in mijn familie nooit de naam Trui geven, Trui Fest….

Geweigerd

In oktober 2012 kwam een situatie in België in het nieuws. Een ambtenaar in Gent weigerde de naam van een meisje. De familie Pot mocht hun pasgeboren dochtertje geen Bloem noemen. Hoe het stel ook probeerde, de naam werd niet opgenomen in het bevolkingsregister. Hulde aan de ambtenaar, zo zouden er meer moeten zijn. Neem de kinderen in bescherming tegen dit soort ouders. Al bij de geboorte leggen ze een bodem voor een leven lang gepest worden.

We kozen alvast een naam

Terug in de auto, Chantal en ik samen aan het discussiëren over een naam. Daar op dat moment werd een basis gelegd voor de namen van een jongetje en een meisje. De jongensnaam is uiteindelijk nog gewijzigd, maar de meisjesnaam ligt nog steeds vast voor als…. ooit.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *