(Bioscooptip) Mavka – een Oekraïens magisch sprookjes

mavka, Oekraïense animatiefilm, recensie

Mavka, een bosgeest die verliefd wordt op een menselijke muzikant, moet het woud waarin zij woont verdedigen tegen mensen die de magie van een eeuwige bron willen stelen. In deze Oekraïense animatiefilm wordt je meegetrokken in een magische wereld waarin muziek niet het hart van Mavka steelt. De film is vanaf nu te zien in de bioscoop, maar wij keken hem stiekem thuis via een beveiligde screener die we opgestuurd kregen.

Het verhaal van de film Mavka

Al zo lang als de mens zich kan herinneren kennen de uitgestrekte Oekraïense bossen talloze geheimen en mysteries. Er wonen wonderlijke wezens tussen eeuwenoude bomen die hun heilige rijk trouw bewaken. Eén van hen is het jonge meisje Mavka. Zij is gekozen tot Beschermer van het Woud en haar belangrijkste taak is het Woud én zijn Hart – de Bron van het Leven – te beschermen tegen hun vijand: de mens.  

Wanneer de bescheiden, muzikale dorpsjongen Lucas in het Woud terecht komt, ontmoet hij Mavka. Zij raakt betoverd door zijn muziek en er bloeit een verboden liefde op tussen de twee. Dan verschijnt ook nog de hebzuchtige Kylina ten tonele die erop uit is om het Hart van het Woud in handen te krijgen. Zij deinst nergens voor terug en misbruikt de opbloeiende liefde tussen Mavka en Lucas om in het Woud door te dringen.  

Lukt het Mavka om het Woud te redden? Kan de muziek van Lucas wonderen verrichten? En kunnen ze samen het kwaad overwinnen? 

mavka

Mavka – Nederlands gesproken

Van oorsprong is de film uitgebracht in de Oekraïense taal. Voor het uitbrengen van de film in Nederland is de gehele film vertaald en opnieuw ingesproken met een Nederlandse sterrencast.

Nederlandse stemmencast

Stefania – Mavka 
Soy Kroon – Lucas 
Pip Pellens – Kylina 

Film informatie

Releasedatum: 19 april 2023 
Kijkwijzer: 6 jaar, angst, geweld 
Speelduur: 99 minuten 

Film trailer Mavka – Nederlands gesproken

Een animatiefilm van Oekraïense bodem

Mavka: The Forest Song is een Oekraïense animatiefilm uit 2021, geregisseerd door Oleh Malamuzh en Oleksandra Ruban en geproduceerd door Animagrad Studio. De muziek in Mavka speelt een belangrijke rol in de film. Het is een combinatie van traditionele Oekraïense muziek en modernere muziek, gecomponeerd door de Oekraïense muzikant DakhaBrakha. Het gebruik van traditionele Oekraïense muziek geeft de film een unieke sfeer en geeft de kijker een kijkje in de cultuur van het land. In het kort, Mavka is een prachtige animatiefilm die de Oekraïense cultuur en folklore viert.

Oekraïense versie ook in de Nederlandse bioscoop

De Oekraïense animatiefilm ‘Mavka’ is vanaf 19 april in de bioscoop te zien. Na een enorme hoeveelheid belangstelling vanuit de Oekraïense gemeenschap in Nederland, heeft Just Entertainment besloten om de film ook in haar originele taal uit te brengen. De Oekraïners die momenteel in Nederland verblijven door de oorlog in hun land kunnen zo toch genieten van een stukje van hun eigen cultuur.

Wat vinden wij van de film?

mavka, filmposter

Voor dit artikel kregen wij een uitnodiging om de film in de bioscoop te bekijken. Echter is een woensdagmiddag in Amsterdam voor ons te ver weg om op tijd te kunnen komen op een schooldag. We kregen daarom een link naar een beveiligde omgeving om de film te bekijken. Via de telefoon castte we de film naar de tv zodat we allemaal wat makkelijker konden kijken in plaats van met z’n vieren turen naar een klein schermpje.

Kijken en tegelijkertijd vertalen

We hebben de film als gezin gekeken, lekker onder een dekentje op de bank en een bak popcorn erbij. Aangezien we een screener-versie bekeken stond er een watermerk doorheen die je na een tijdje ‘niet meer ziet’. De versie die wij keken was niet met de Nederlandse stemmencast, maar een Engelse versie zonder ondertiteling. Tijdens het kijken was ik daarom het verhaal beknopt aan het vertalen tussendoor. Gelukkig spreken veel van de beelden voor zichzelf. Regelmatig vergat ik te vertalen omdat ik meegezogen werd in het verhaal. Twee stemmen naast me die allerlei vragen stelden brachten mij weer terug naar mijn taak naast filmkijker.

Mavka: Prachtige animaties

Een van de eerste dingen die opvalt aan de film is de adembenemende animatie. De wereld van Mavka is prachtig weergegeven met veel oog voor detail. De bossen zijn weelderig en kleurrijk, en de personages zijn allemaal uniek en expressief. De animatie is vloeiend en levensecht, waardoor de film tot leven komt voor de kijker. De makers hebben duidelijk veel aandacht besteed aan het ontwerp van de personages en de omgevingen, en het resultaat is verbluffend.

Een liefdesverhaal met verschillende boodschappen

Het verhaal van Mavka is ontroerend en meeslepend. Het is een liefdesverhaal tussen twee personages uit verschillende werelden, wat een universeel thema is dat veel mensen zal aanspreken. De relatie tussen Mavka en Lukash is goed uitgewerkt en de kijker voelt de connectie tussen hen groeien naarmate de film vordert. Het zijn niet niet alleen zij die de liefde vinden, maar ook een van de hulpjes van de slechterik wordt verliefd op een van de magische wezens en zijn liefde zal ook beantwoord worden aan het einde van de film. Liefde overwint namelijk alles.

mavka, boswezens

Een ander aspect dat de film de moeite waard maakt om te bekijken, is de boodschap die het overbrengt. Het behandelt belangrijke kwesties zoals het behoud van de natuur en de gevolgen van menselijke activiteiten op het milieu. Het herinnert ons eraan dat we verantwoordelijk zijn voor het behoud van onze planeet en de wezens die erop leven. Het laat ons zien hoe onze acties de wereld om ons heen kunnen beïnvloeden en hoe we kunnen leren samen te leven met andere soorten. Daarnaast zien je welke invloed de graaicultuur van individuen heeft op de gehele samenleving. Eerlijk delen van de leefomgeving zorgt ervoor dat iedereen een stuk vrolijker is en op een goede manier met elkaar kan samenleven.

Wij zeggen: zien!

Hoewel het voor de jongens soms wat lastig te volgen was door de taalversie die wij keken, zaten ze helemaal in de film. Ze zouden het dan ook helemaal niet erg vinden om de film nogmaals te zien in de Nederlandse versie. De vrolijke tonen van de muziek zorgde voor wat geheupwieg op de bank. Deze film kan zich prima meten met een animatiefilm van Disney, sterker nog, het past prima in het rijtje van uitgebrachte sprookjes.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *