Bioscoopreview – Cats: Op zoek naar Kattopia

Er zijn twee soorten katten, avontuurlijke en luie. Deze animatiefilm heeft ze allebei. Vader Banjer is niet vooruit te branden terwijl zoon Raf alles wilt ontdekken. Ingrediënten voor een avontuurlijke film met een luguber randje.

Ergens in China, hoog in een flat, woont de kat Banjer. Een luie kat die alles in het appartement heeft wat zijn hartje begeert. Een baasje dat voor hem zorgt, genoeg speelgoed en aan zijn postuur te zien genoeg te eten. Als kitten redde hij samen met zijn baasje een zwerfkat die een glazen kraal om zijn nek droeg. Lange tijd woonde hij ermee samen totdat de zwerfkriebels weer boven kwamen.

Lui of avontuur?

Het baasje, een hardwerkende vrouw, lijkt huisdieren te verzamelen. Niet lang daarna in de film is de kitten Banjer ouder geworden en heeft hij zelf een zoon: Raf. Op allerlei manieren probeert deze de aandacht van zijn luie vader te trekken. Eén van de manieren is om zijn vader verhalen te laten vertellen. Na een verhaal over de zwerfkat geeft Banjer zijn zoon de ketting met kraal die hij ooit van de zwerfkat kreeg. Telkens vraagt hij om te vertellen over Kattopia, het kattenparadijs. Banjer heeft ooit eens verteld dat de moeder van Raf daarheen is gegaan om te verdoezelen dat ze eigenlijk tijdens een storm van het balkon is gevallen. De angst voor het onbekende van vader Banjer weerhoud hem ervan om naar buiten te gaan, buiten dat de flat erg hoog is. Raf is wat ingenieuzer en meer vastberaden en bouwt met behulp van filmpjes op een tablet een vliegmachine.

Finding Nemo

Het vertrekken van het jonge katje zorgt ervoor dat vader Banjer de schrik om het hart krijgt en besluit de woning te verlaten om zijn zoon achterna te gaan. Dit doet hij samen met met huisgenoot papagaai Ar. Vanaf dat moment begint er een zoektocht a la Finding Nemo waarin de zoon en vader afzonderlijk van elkaar in allerlei vreemde en spannende situaties terecht komen. De glazen kraal blijft hierin een leidende factor.

Trailer

De officiële trailer bevat de vrolijke beelden uit de film, maar deze heeft ook nog een andere heel andere kant die niet belicht wordt.

Luguber randje

Ondanks dat de film een happy ending heeft waarbij Kattopia daadwerkelijk gevonden wordt (oeps spoiler), heeft de film ook een luguber randje. Iets waar ik toch wel even van schrok. De glazen kraal werd ooit door een glaskunstenaar geschonken aan de zwerfkat die zijn muze was. Echter draait de kunstenaar door en begint met het vangen van allerlei dieren om daar mallen van te maken. Voor het maken van de mallen gebruikt hij levende dieren in de mal om zijn kunstwerken ‘levendiger’ te maken. Dat het dier daardoor sterft is een bijzaak volgens hem. In een vlaag van razernij besluit hij dat hij aan de gevangen Raf niets heeft en beveelt zijn personeel het katje maar in de oven te gooien. Dit wordt duidelijk in beeld gebracht. Wonder boven wonder ontsnapt het katje uit een doorzichtige zak die al in de oven gegooid is. Een ware Houdini-act. Later zal er nog een stuk van de film komen waarbij alle dieren proberen te ontsnappen en de kunstenaar verslagen moet worden.

Binnenkort in de bioscoop

Op 18 april 2019 presenteert Just Film Distribution Cats: op zoek naar Kattopia voor het eerst in de Nederlandse bioscopen. De Kijkwijzer varieert van Alle Leeftijden tot vanaf 6 jaar voor deze animatiefilm van 105 minuten. Hoewel de film in eerste instantie best lieflijk is, wordt het later iets rauwer en zou ik zeker die zes jaar en ouder wel aanhouden. Hierbij wel kijkend naar hoe jouw kind omgaat met spannende stukken in een film.

Wij keken deze film in opdracht thuis via een screener.

Lees ook:

Naar de film: Klara en de gekke koeien
Eerste bioscoopervaring tijdens Kids Weekend
profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *