Bijzondere piet-momenten #8: Pietenroet

Al ongeveer 15 jaar kruip ik rond deze tijd van het jaar in de huid van mijn alter ego piet Macho. Tijdens de vele bezoeken die ik dan breng aan gezinnen, sportclubs en scholen maak ik bijzondere dingen mee. Grappig, ontroerend en schrijnend. In deze serie tot aan 5 december neem ik je mee naar deze momenten. Vandaag: Pietenroet

Pietenroet

Het spelen van zwarte piet is heerlijk om te doen. Geheel anoniem kun je allerlei fratsen uithalen die normaal gesproken minder geaccepteerd worden. Met kleine dingen krijg je kinderen, hun ouders en alle anderen met een glimlach op hun gezicht. Het pak en de schmink geven je een veiligheid om jezelf losser te gedragen.

Juist die schmink! Dit is geen verhaal over de pietendiscussie, niet over roetpieten of witte pieten. Niet over zwarte piet of piet. Het gaat om de schmink zelf. Er zijn zoveel soorten schmink in de winkels te krijgen dat het soms lastig kiezen is welke je moet nemen. Heb je als piet niet de beschikking tot een degelijke eigen schminkkoffer, dan ben je overgeleverd aan wat ze op je gezicht smeren. Hebben ze dan Grimas, Kryolan, Party Explosion of Superstar klaarliggen, dan zit je veilig. Ooit was ik eens ergens waar het anders was.

Bij de hobbyclub waar ik vroeger vrijwilliger was, waren ze helemaal voor de pikzwarte piet. Destijds had ik nog geen eigen koffer en moest ik het doen met de schmink van daar. Ik zocht naar de potjes schmink, maar kon niks vinden. Een tube pietenroet had ik namelijk niet verwacht. Helemaal vertrouwen deed ik het niet, maar aangezien er niets anders was…. De hele dag heb ik nergens last van gehad, een beetje prikken rond de ogen was het enige. Nadat ’s avonds de schmink eraf ging werd het een ander verhaal. Mijn ogen begonnen steeds meer te irriteren en voelden steeds dikker aan. De volgende ochtend toen ik wakker werd waren ze nog steeds dik. Bleek dat er een allergische reactie op die schmink was opgetreden. Daar heb ik nog enkele dagen mee rond gelopen. Vanaf dat moment heb ik gezworen nooit meer iets anders op mijn gezicht te (laten) smeren dan de goede merken. Het was ook meteen het startmoment van een grote schoonmaak in mijn schminkkoffer.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *