Bijzondere piet-momenten #15: De Sinterklaastentoonstelling

Je hebt in Nederland mensen die zo idolaat zijn van het Sinterklaasfeest dat ze alles verzamelen van het thema wat je maar kunt bedenken. Van inpakpapier tot complete kostuums. Ik ken zo iemand en heb de eer gehad om meerdere malen met hem op pad te mogen. Op één van deze dagen gingen we in onze pauze naar een heel bijzondere plek.

Uitgebreide collectie

Onze Sint is een heuse verzamelaar van alles wat er maar met Sinterklaas te maken heeft en heeft zelfs een boek geschreven over de oorsprong van het feest: Sinterklaas, meer dan één legende Regelmatig vind ik leuke spulletjes via allerlei kanalen die ik in een aparte tas bewaar. Eén keer per jaar krijgt hij mijn verzamelde buit erbij voor zijn collectie. Van chocoladeletterdoosjes tot knijppoppetjes, potloden tot servies. Je kunt het zo gek nog niet bedenken, als er maar een afbeelding van de Sint, Piet of iets anders van het kinderfeest op staat.

Boterhammetje in de bieb

Eigenlijk wist ik helemaal niet wat hij allemaal had. Tijdens de autoritten vertelde hij altijd mooie verhalen over hoe hij aan de spullen kwam en hoe hij dit allemaal opslaat. Nooit had ik er iets van gezien, want bij hem thuis kwam ik niet. Ik wist dat hij ook lezingen gaf over de historie van het feest en de evolutie van de karakters. Weer zaten we bij elkaar in de auto. Beiden in kostuum. Hij met baard, ik zwart. De chauffeur vertelde ons dat we genoeg tijd over hadden om ergens een boterhammetje te eten. We waren in de buurt van Wijchen. Dat bracht de Sint op een idee. Pauze houden in de plaatselijke bibliotheek. Daar zou hij ons iets leuks laten zien.

Als piet door een collectie

Onverwachts liepen we de bibliotheek in als een extra bezoekje. We hadden al even uitgezocht of er niet toevallig al een collega binnen zou zijn of nog zou komen. Zou een hele vreemde situatie zijn geweest anders. We werden welkom geheten en mochten bij de leestafels met een kopje koffie onze lunch verorberen. Deze bibliotheek bleek een heuse Sint-tentoonstelling te hebben. Onze eigen Sint had hier een deel van zijn collectie geplaatst met daarbij verklarende teksten wat het allemaal was. Een verzameling met spullen van vroeger tot nu. Hele oude boekjes met gravures, complete kostuums en verpakkingen van allerlei snoepgoed. In enkele vierkante meters lag zijn passie uitgestald. Dat je een tentoonstelling over Sinterklaas bezoekt is op zich niet vreemd, maar om dat te doen verkleed als zwarte piet is wel heel bijzonder. Daar loop je dan als karakter in een minimuseum dat eigenlijk deels over jou gaat.

Nog even handjes schudden

Een bibliotheek is een openbare ruimte en daar komen vanzelfsprekend mensen binnen. Ouders met kinderen die een boekje komen uitzoeken om te lezen. Dat wij daar als team binnen zaten is voor hen een aangename verrassing. Om in de rol te blijven schud je wat handjes en zingt een liedje met ze om daarna weer een boterham naar binnen te schuiven en een slok te nemen van de lauw wordende koffie.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *