Bijzonder editie Monopoly over Nijmegen en de 4Daagse

monopoly nijmegen en vierdaagse

Liefhebbers van een Nijmegen, De Vierdaagse en gezelschapspellen worden op hun wenken bediend. Alle drie de factoren zijn gebundeld in een wel heel speciale editie van het populaire bordspel Monopoly. Samen met een team van spelfanaten, vormgevers en verschillende partijen uit de stad bedacht Jan Diebels van I Love Nijmegen een Monopoly editie die dubbelzijdig bedrukt is. Dubbel speelplezier dus. Lees snel meer over dit spel en ontdek welke bijzonderheden het bevat.

Heers over Nijmegen en de Vierdaagseroute

Alle huisjesmelkers en fanatieke handelaren in de dop zijn gek van het spel Monopoly. Bij dit spel is het immers de bedoeling dat je zoveel mogelijk straten en panden in bezit krijgt om zo de tegenstanders zo snel mogelijk al hun geld uit de zakken te kloppen. In deze editie van het spel is dit niet veel anders. Toch is er iets bijzonders aan deze Monopoly editie, het bevat namelijk niet één maar twee spellen. Bij Monopoly Nijmegen En 4daagse Editie kies je zelf welk speltype je wilt spelen.

Aan de Nijmeegse zijde van het spel ontdek je verschillende bekende plekken als Grote Markt, Lange Hezelstraat, Plein 1944 en de St. Annastraat. Op de achterzijde, de Vierdaagse editie heet diezelfde straat Via Gladiola, zoals de straat jaarlijks tijdens de wandeltocht wordt omgedoopt. Verder vind je er plekken die terug te vinden zijn op de wandelroute zoals de Mooksebaan in Groesbeek, Zwarteweg in Milsbeek en Heumensoord in Malden.

De eerste dubbelzijdige Monopoly

Het klassieke Monopoly spel en alle andere versies die erna zijn uitgegeven, hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: het bord is aan slechts één zijde bedrukt. Deze Nijmeegse versie is de allereerste die gebruik maakt van beide kanten van het bord zodat je twee spelvarianten kunt spelen. Hiervoor is een speciale toestemming afgegeven door Hasbro, de eigenaar van Monopoly. Om het spel te kunnen maken is er goed overleg geweest tussen Diebels en Hasbro om aan de eisen van een Monopoly-spel te kunnen voldoen. Zo is er rekening gehouden met de vormgeving, de regels en zitten de originele speelstukken in de doos. Voor de foto’s op beide bordzijdes werkte Jan Diebels samen met fotografen Ger Loeffen en Bart Kouwenberg.

Echte Nijmeegse speelstukken

Zoals gezegd moeten er in elke editie van Monopoly originele speelstukken zitten. Bekend pionnetjes als de hoed, het vingerhoedje en de auto zitten standaard bij het spel. Toch kan deze editie nog leuker gespeeld worden door gebruik te maken van speelstukken die geheel in stijl zijn ontworpen. De Tinnen Roos ontwikkelde voor I Love Nijmegen een complete set met tinnen speelstukken die de klassieke pionnen vervangen (of aanvullen). Speel bijvoorbeeld met De Waalbrug, De Oversteek, De Kruittoren of de St Stevenstoren, maar ook Keizer Karel te paard, een miniatuur 4Daagsekruisje of een Wandelschoen kan jouw speelstuk zijn. Het Goffertstadion maakt de set helemaal compleet. Deze speelset koop je als losse set en is ook gewoon erg leuk om neer te zetten op de schoorsteenmantel vanwege alle Nijmeegse miniatuur hotspots.

Mijn bescheiden bijdrage

Door mijn werk bij De Tinnen Roos mag ik meewerken aan de productie van de tinnen speelstukken. De gegoten stukken van de gietkrans halen, afbramen en afwerken en inpakken in de bijhorende doosjes zijn werkzaamheden die ik voor dit project doe. Als geboren Nijmegenaar en door de Vierdaagse zelf twee maal gelopen te hebben, is dit een project waar ik veel plezier aan beleef.

Net op tijd voor de Nijmeegse Vierdaagse

Vanaf dinsdag 19 juli gaan de Vierdaagse wandelaars weer op pad, handig dus om vooraf de route op een alternatieve manier alvast te verkennen. Het spel en de speciale pionnen-uitbreiding is sinds 1 juli verkrijgbaar via de webshop van I Love Nijmegen en in de fysieke winkel van Dedicated. Tijdens de Vierdaagse zelf zal het ook verkrijgbaar zijn bij de stands van De Tinnen Roos op de Broerstraat en Van Schevichavenstraat. Het spel zelf kost €59,99 en de losse set speelstukken is verkrijgbaar voor €19,99.

Promotie door bekende Nijmegenaren

De nieuwe Nijmeegse variant van Monopoly wordt al flink gespeeld door bekende Nijmegenaren. Frank Boeijen (zanger), Sinan Can (journalist), Fons de Poel (journalist), Dennis Gentenaar (voormalig doelman NEC) en Perry Ubeda (vechtsporter) kwamen al samen om een spelletje te spelen. Burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de Veiligheidsberaad Hubert Bruls mocht ook al een potje spelen.

Eerdere Monopoly versies van Nijmegen

Deze Nijmeegse Monopoly is niet de eerste variant die uitgeven wordt over de Waalstad. In 2005 werd een collectorsitem uitgegeven ter gelegenheid van het 2000-jarig bestaan van de stad die ingaat op de stad zelf. In 2016 bracht SIMUL BV. een Vierdaagse editie uit ter gelegenheid van de 100e 4Daagse. Beide edities werden onder licentie van Hasbro uitgebracht.

Nog meer versies van Monopoly

Naast de klassieke versie van Monopoly zijn er nog heel wat varianten uitgegeven. Zo kwam Monopoly zelf al met een valsspelers-editie en Monopoly Junior. Van veel films en televisieseries werden onder licentie een heel scala aan monopoly-spellen uitgegeven. Een kleine selectie hieruit:


Foto’s in deze blog zijn gemaakt door Nancy Jacobs – Alfalima Photography en zijn beschikbaar gesteld door Jan Diebels.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *