Bekkeninstabiliteit tijdens en na de zwangerschap

bekkeninstabiliteit, zwangerschap, zwangerschapskwaal

Tijdens de zwangerschap verandert er heel wat in het lijf van de vrouw. Haar hele lijf staat in dienst van het op de wereld zetten van een kind. Ondanks dat veel vrouwen trots zijn op hun bolle buik, gaat dit meestal niet zonder lichamelijke ongemakken. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen krijgt te maken met klachten zoals bekkeninstabiliteit. Lees meer over de oorzaak en de lichamelijke klachten die hierbij horen.

Wat is bekkeninstabiliteit?

Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam zich op voor het moment suprême, de bevalling. Om het kind zoveel mogelijk ruimte te geven maakt het lichaam zich door middel van de hormoonhuishouding steeds soepeler en flexibeler. Dit gaat niet altijd helemaal goed waardoor het rond de bekken iets soepeler wordt dan de bedoeling. De banden die de darmbenen, het heiligbeen en schaambeenderen samen houden kunnen te verzwakt raken waardoor er pijnklachten kunnen ontstaan. Als deze beenderen niet goed meer vast zitten wordt dat bekkeninstabiliteit genoemd. Een andere manier om bekkeninstabiliteit op te lopen is bij de geboorte zelf. Als de bevalling te vlot gaat of als er geperst wordt bij een ongunstige ligging van het kind, kan het kraakbeen in het bekken beschadigen. Veel voorkomende pijnklachten komen voor in het bekken, onderbuik en rug, de bovenbenen en liezen.

Pijn bij bewegen

De pijnklachten bij bekkeninstabiliteit worden vaak erger bij actieve bewegingen zoals een langere tijd lopen, de trap op- en aflopen, langer fietsen en sporten. Hoewel je in beweging moet blijven om de spierspanning te behouden is het zaak om geen overbelasting te veroorzaken. Heftige inspanning voorkomen is dan ook noodzaak.

Pijnklachten bij bekkeninstabiliteit voorkomen

Veel pijnklachten bij bekkeninstabiliteit ontstaan dus bij belaste bewegingen, maar ook door plots te gaan bewegen als je al een tijdje stil gezeten hebt. Wil je klachten zoveel mogelijk voorkomen, kijk dan eens bij de volgende tips:

  • Blijf niet te lang in dezelfde positie zitten of liggen. Verplaats jezelf regelmatig waardoor de druk op je lichaam verandert.
  • Houd balans tussen inspanning en ontspanning. Belast jezelf zodanig dat je weinig tijd nodig hebt om te herstellen. Neem na inspanning dus voldoende rust.
  • Slenter niet ergens heen, dit is meer belastend dan lekker doorlopen. Niet alleen ben je daardoor sneller op de plek van bestemming, maar zo ondervind je lichaam ook minder ongemak.
  • Leun niet te veel met je lichaam achterover. Veel zwangere vrouwen zijn geneigd dit te doen om de houding van de buik te compenseren. Zorg juist voor een rechte houding waarbij hoofd, schouders, heupen, knieën en enkels recht onder elkaar staan.
  • Laat zwaar tillen aan een ander over, net zoals klussen waarbij veel gebukt moet worden.
  • Voorkom veel trappen lopen.
  • Seksuele gemeenschap kan pijnlijk zijn bij bekkeninstabiliteit, ontdek welke standjes en handelingen wel mogelijk zijn zonder pijn te ervaren.

Hulpmiddelen bij bekkeninstabiliteit

Om pijnklachten te verminderen en voorkomen bij bekkeninstabiliteit heb je net al een aantal tips kunnen lezen. Naast dingen die je zelf al kunt doen, zijn er ook hulpmiddelen die je op weg kunnen helpen bij een prettigere zwangerschap en de periode daarna:

  • Ga je langere stukken lopen, bijvoorbeeld tijdens een dagje dierentuin, dan kun je gebruik maken van een rolstoel. Je kunt deze gebruiken om in te zitten, maar tussendoor ook om achter te lopen waarbij je meer steun hebt.
  • Moet je regelmatig de trap op in huis, dan kun je gebruik maken van een lift. Meteen een traplift kopen is misschien wat overdreven, maar deze kun je ook voor een kortere tijd huren. (1)
  • Een buikbandage dragen die meer ondersteuning biedt aan het bekken. Hierbij is het wel verstandig om hulp in te schakelen om de juiste buikbank uit te zoeken die voor jou geschikt is.
  • Een revalidatie-arts of fysiotherapeut die de juiste oefeningen kan voorschrijven of aanpassingen in huis kan adviseren.

Hoe lang duurt bekkeninstabiliteit?

Bekkeninstabiliteit kan zowel tijdens als na de zwangerschap ontstaan. De duur van bekkeninstabiliteit kan daardoor niet exact aangegeven worden. Over het algemeen wordt aangenomen dat het grootste deel van de klachten zes maanden na de bevalling bij de meeste vrouwen wel verdwenen zijn. Helaas geldt dat dus niet voor iedereen.

Bekkeninstabiliteit bij de man

Onterecht wordt aangenomen dat bekkeninstabiliteit enkel voorkomt bij vrouwen. Mannen kunnen hier ook last van hebben, al zal dit eerder bekkenpijn genoemd worden. De oorzaak bij de man ligt natuurlijk niet bij een zwangerschap, maar vaak bij een harde klap op de heupen, een sportblessure of een verkeerde beweging van het bekken. De klachten zijn dus niet hormonaal ontstaan en daardoor kunnen ze beter behandeld worden. De hormoonspiegel hoeft niet eerst in balans gebracht te worden en er kan meteen gestart worden met fysiotherapie.

Meer informatie over bekkeninstabiliteit

Op zoek naar nog meer (medische) informatie over bekkeninstabiliteit? Neem contact op met je arts, verloskundige of kijk hier.

(1) Heb je weinig ruimte in huis voor een traplift met stoeltje, dan kun je ook kijken naar traplift zonder stoeltje dat gebruik maak van een opklapbare plaat. Deze nemen minder ruimte in.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *