Papa klust: dit moet in jouw basis gereedschapkist zitten

gereedschap, gereedschapskoffer, kluskoffer, doe-het-zelver, klusjesman, basisgereedschap

Van een beetje man wordt al snel verwacht dat hij een handige klusser is. Een stereotype waar je als man niet vanaf komt. Niet elke man heeft twee rechterhanden en bouwt zijn eigen huis. Bij sommigen is het al een wonder als een Ikea-kastje in elkaar komt te zitten. Hoe dan ook, elke klus begint bij goed gereedschap. Met een botte zaag kom je nergens en met een hamer draai je geen schroef in het hout. Speciaal voor alle aanstaande papa’s heb ik een lijstje met basis gereedschap waarmee je een goede start kan maken met het in elkaar zetten van een babykamer.

Een oude gereedschapskist vol met versleten gereedschap

Veel mannen erven de gereedschapskist van hun vader. Vaak een metalen vakkenkist vol met allerlei klusmateriaal dat de tand des tijds niet helemaal doorstaan heeft. Stukgedraaide schroevendraaiers, verroeste spijkers, botte vijlen en een hamer waarvan de kop er telkens af valt. Het is duidelijk dat er veel mee geklust is. Misschien is zelfs het oude kinderbed er wel mee in elkaar gezet.

Starten met nieuw basisgereedschap

Wil je goed aan de slag kunnen met simpele klussen, dan is het belangrijk dat je in ieder geval het juiste gereedschap in huis hebt. Niet alleen het juiste, maar ook nog eens gereedschap van goede kwaliteit. Je wilt immers niet dat bij de eerste keer schroeven de schroevendraaier als verbuigingen laat zien. Een keer graaien in de twee euro bak bij de plaatselijke bouwmarkt is dan ook niet echt een aanrader. Iedere klusser verdient bij de start goed en nieuw standaard gereedschap in de kluskoffer. Maar wat moet daar nu eigenlijk in?

Dit moet standaard in jouw gereedschapskoffer

In deze lijst vind je de basisuitrusting voor een (onervaren) klusser. Het bevat onmisbaar gereedschap waarmee je de meeste klussen kunt oplossen.

  • Hamer
    Hiervan zijn twee soorten erg fijn om in je gereedschapskoffer te hebben. De bankhamer en de klauwhamer. De bankhamer is vooral prettig bij het inslaan van kleine spijkers, voor het grovere werk is de klauwhamer een stuk prettiger in gebruik. Extra voordeel van die hamer is dat je krom geslagen spijkers met de klauw weer uit het oppervlak kan trekken.
  • Set schroevendraaiers
    Een één schroevendraaier heb je niet genoeg om elke soort schroef in te kunnen draaien. Zorg ervoor dat je minimaal één kruiskopschroevendraaier (X-shape schroevendraaier) en één platte kop schroevendraaier (gleufschroef schroevendraaier) in je kist hebt zitten. Het voordeel van een complete set aanschaffen is dat je meteen klaar bent voor alle formaten schroeven. Werk je met elektriciteit dan is een spanningszoeker schroevendraaier geen overbodige luxe. Zodra je een contactpunt dat onder spanning staat aanraakt, zal in het handvat van de schroevendraaier een lampje gaan branden om je te waarschuwen. Eveneens handig is een setje met kleinere schroevendraaiers voor de kleinste schroefjes.
  • Meetgereedschap
    Elke klus begint met goed opmeten. Voor je het weet zit je er een halve centimeter naast en hangt het kastje scheef of is een plankje net te kort afgezaagd. Een rolmaat en een (verstelbare) winkelhaak helpen je bij het exact afmeten en aftekenen van de boorplekken of zaagvlakken.
  • Waterpas
    Deze zou bij meetgereedschap kunnen, maar is toch wel een categorie op zichzelf. Met de waterpas meet je of iets exact recht is. Moet er nog een tegel iets verder de grond in gemept worden, of moet het pootje van het gasfornuis nog net iets bijgesteld worden? Kijk naar het luchtbelletje in het water om te zien of iets waterpas staat.
  • Inbussleutel
    Meestal wel bijgeleverd in elk doe-het-zelf bouwpakket, de inbussleutel. Draai schroeven, waar je geen schroevendraaier voor kunt gebruiken, snel het bevestigingspunt in. Inbussleutels zijn er in verschillende diktes en formaten. Het meest slimme is dus om voor een inbussleutelset te gaan waardoor je in één keer de meest voorkomende maten in je kluskoffer hebt zitten.
  • Waterpomptang
    Klem de waterpomptang om verstelbare ringen om ze extra stevig aan te draaien (of losdraaien natuurlijk). Vooral bruikbaar, de naam zegt het al, bij klussen waarbij je loodgieterswerk doet. Denk bijvoorbeeld aan het monteren van de kraan of het loshalen van de wasbakafvoer om een verstopping te verhelpen.
  • Combinatietang
    De bijna-alleskunner onder de tangen. Met dit stuk gereedschap kun je buigen, knippen en monteren. Draai schroeven los, knip ijzerdraad en elektrasnoeren op maat of buig iets in de juiste vorm. Ook handig om kleine spijkers mee vast te houden tijdens de eerste tikken van de hamer waardoor je vingers beschermd zijn tegen een rake klap.
  • Stanleymes
    Een goed scherp mes in de gereedschapskoffer is handig bij heel wat klussen. Van het op maat snijden van linoleumvloeren tot slijpen van je timmermanspotlood. Wordt het mes te bot, dan laat je het slijpen of vervang je het door een nieuwe in het handvat te zetten.
  • Ring- en steeksleutel
    Deze komen ook in heel wat maten voor, een goede complete set aanschaffen in één keer is dus een absolute must. Met deze sleutelset draai je moeren en bouten los (en vast). Onmisbaar bij reparaties aan een fiets.
  • Zaag
    Bij handzagen kies je voor zowel een houtzaag en een ijzerzaag samen in de kluskoffer. Met een houtzaag kun je immers geen ijzer zagen, daar zijn de tanden te grof voor. Met een ijzerzaag hout snijden duurt een eeuwigheid. Beide zagen hebben dus hun eigen expertise. Voor het zagen van kunststof is een ijzerzaag het beste zodat er geen scherpe zaagranden ontstaan.
  • Potlood
    Een stipje zetten waar er geboord moet worden of een complete lijn trekken waar de zaag zijn werk moet gaan doen. Dit doe je het liefste met een goed potlood zodat je meetfoutjes nog kunt uitgummen. Dat gaat bij een stift een stuk lastiger. Met een potlood kun je meteen markeringen maken welk onderdeel het is zodat je tijdens het monteren de juiste onderdelen in de goede volgorde aan elkaar vast maakt.

Gereedschap voor extra gemak

Met de hand een schroef er in draaien of een flink stuk hout afzagen kan een tijdje kosten. Wil je minder lichamelijke inspanning tijdens het klussen en sneller door kunnen, dan is elektrisch gereedschap handig voor extra klusgemak:

  • Boormachine
    Boor een gaatje voordat je een schroef er in draait. Een gaatje met de juiste dikte en diepte scheelt al de helft van het werk. Schaf bij een boormachine direct een complete set boortjes voor hout, steen en ijzer aan zodat je met verschillende diktes in verschillende oppervlaktes kunt boren. Haal je er direct een zevengatenzaag bij, dan heb je alles in huis om nette uitsparingen te maken voor bijvoorbeeld kabels.
  • Accu schroefboor
    Meerdere schroeven achter elkaar vast zetten wil bij de onervaren klusser al snel resulteren in blaren op de handen. Kies het juiste bitje bij de schroef en draai het er in één keer in. Gaat een stuk sneller. Wel van te voren de accu goed opladen en een reserve accu klaar hebben liggen voor langer klusgemak.
  • Decoupeerzaag
    Binnen enkele tellen het zaagwerk afhebben, dan gebruik je de decoupeerzaag. Deze is ook erg handig als je bochten wilt zagen of een patroon. Eén druk op de knop en het zaagje doet zijn werk. Voor de decoupeerzaag zijn zaagjes verkrijgbaar voor hout en metaal.

Verbruiksmateriaal in de gereedschapskoffer

Naast gereedschap heb je tijdens het klussen genoeg verbruiksmaterialen nodig in je gereedschapskist. Een hamer zonder spijker en een schroevendraaier zonder schroef zijn anders al snel nutteloos:

  • Spijkers
    Spijkers van groot tot klein voor verschillende klussen. Om plinten vast te zetten, voor het ophangen van een schilderijtje of om de planken van de schutting vast te zetten. Wist je dat er zelfs speciale spijkers zijn voor beton?
  • Schroeven
    Gleufschroeven, kruisschroeven en dat in verschillende lengtes en diktes. Met een schroef zet je snel en makkelijk allerlei voorwerpen in elkaar.
  • Pluggen
    Om een schroef een muur in te kunnen draaien, plaats je eerst een plug in het voorgeboorde gat. Hierdoor heeft de schroef iets om zich in vast te draaien in plaats van de muur verder uit te slijten. Start met een basisset met meerdere soorten pluggen voor de meest voorkomende maten schroeven.
  • Schuurpapier
    Voordat een project af is, schuur je nog even de rafels er af. Afhankelijk van je materiaal en de grofheid ervan kies je het juiste schuurpapier. Altijd handig om wat velletjes bij je te hebben.
  • Reservezaagjes en messen
    Tijdens het klussen wil een zaagje of mes wel eens bot worden of afbreken. Snel door met een reserve mesje of zaagje zodat je de klus kunt afmaken.

Basis gereedschap compleet?

Met bovenstaande materialen heb je jouw gereedschapskist goed gevuld. Extra gereedschap kan handig zijn, maar dat ligt helemaal aan de klus die je gaat doen. Een tegelsnijder heb je bijvoorbeeld niet dagelijks nodig en dat zelfde geldt voor een koudbeitel. Bovenstaande lijst volgens jou niet compleet, zet je aanvulling als reactie onder deze blog en wij maken het lijstje nog completer.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Ik mis het setje kleine schroevendraaiers. Eveneens onmisbaar! Wanneer je een nieuwe lamp ophangt en de draden in het kroonsteentje vast moet schroeven, de poten van je bril aandraaien, een stekker vervangen etc..